MENIU

Teodor Meleșcanu: Sunt o victimă colaterală a conflictului Băsescu-Ponta

Fostul șef al Serviciului de Informații Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, miercuri seară, la emisiunea Jocuri de Putere, că este o victimă colaterală a conflictului declanșat, pe tema ofițerului acoperit, între premierul Victor Ponta și șeful statului, Traian Băsescu.

”Din păcate, este vorba despre un conflict între Traian Băsescu și Victor Ponta, în care eu sunt o victimă colaterală. Din păcate, este o victimă colaterală și SIE, care nu merita pentru toată activitatea și eforturile, pe care le-a depus, să devină o asemenea victimă. Nu este problema mea de a rezolva interpretarea unor acte, dacă s-au adoptat, în calitate de director, sunt obligat să respect legea. Așa cum este. Răspunsul pe legea care există este că nu putem da nume ale ofițerilor acoperiți. E adevărat că președintele s-a referit la faptul că nu ar fi trebuit în Hotărârea de Guvern să se menționeze acest lucru. E o interpretare, un punct de vedere, care poate fi discutat, dar, la data când am dat răspunsul, asta era legislația, e și astăzi în vigoare. Iar despre faptul că nu e bine, că ar putea să fie făcut altfel, absolut de acord. Aș discuta aceste teme, dar nu la televizor, când locul lor unde se dezbat este Parlamentul României”, a precizat Teodor Meleșcanu.

Cu privire la cererea președintelui Traian Băsescu, care și-ar fi dorit să știe dacă în Guvern sunt ofițeri acoperiți și nu lista tutoror celor care activează, în acest sens, Teodor Meleșcanu a răspuns că solicitarea este, în esența sa, ”un joc de cuvinte”, care, prin asumarea SIE, ar fi condus la aceeași încălcare a legii. 

”Da, nu credeți că este același lucru? Este un joc de cuvinte, când cerința dacă există înseamnă că îți asumi că ai ofițeri acoperiți în Guvern, ceea ce, pentru noi, nu era posibil, din punct de vedere legal, să ne asumăm. Am avut mai multe discuții și schimburi de scrisori și vreau să vă spun cinstit, eu nu am ce adăuga. Tot ce am avut de spus, am spus în răspunsurile trimise de SIE către Presedinție, o relatie instituțională. Din punctul meu de vedere, nu puteam să complotez. Este aberant. Nu puteam să complotez la acoperirea lui Victor Ponta, în condtiile în care eu nu am date că el a fost sau nu a fost ofițer acoperit. Singurii acoperiți pe care îi știu sunt cei care au fost făcuți, în timpul mandatului meu. Dacă președintele dorește clarificări, poate să le ceară predecesorilor mei.  Dacă se dorește o informație, serviciul are un șef-interimar. De ce de la mine?”, a declarat fostul șef SIE.