MENIU

Evenimente dramatice la Chișinău. Ziua în care Republica Moldova s-a trezit cu două guverne

Deputații blocului ACUM și cei din fracțiunea PSRM au anunțat sâmbătă formarea unei coaliții de guvernare, cu Maia Sandu premier și Zinaida Greceanîi președinte al legislativului, în cadrul unei ședințe desfășurate în întuneric, în Parlamentul de la Chișinău. Decizia a stârnit nemulțumirea profundă a actualului partid aflat la guvernare, Partidul Democrat al oligarhului Vlad Plahotniuc, care a anunțat proteste de stradă. Viitorul coaliției este incert în condițiile în care Curtea Constituțională consideră că termenul pentru formarea unui guvern a expirat vineri. În acest moment, Republica Moldova are două guverne.

Socialiștii președintelui Igor Dodon și proeuropenii din blocul ACUM, condus de Maia Sandu și Andrei Năstase, au anunțat azi formarea unei coaliții de guvernare, în cadrul unei ședințe parlamentare. Urmăriți evenimentele dramatice la Chișinău, LIVE, pe Realitatea.net:

UPDATE: Guvernul condus de Maia Sandu a depus jurământul. În același timp, Vlad Plahotniuc, omul care controlează guvernul Partidului Democrat, a subliniat că acesta rămâne în funcție.

De altfel, Curtea Constituțională a invalidat și formarea guvernului condus de Maia Sandu.

Teoretic, în acest moment, Republica Moldova are două guverne.

UPDATELa o oră după ce vicepreședintele PDM Andrian Candu a anunțat că partidul pregătește o sesizare către Curtea Constituțională pentru a ataca decizia de numire a Zinaidei Greceanîi în funcția de speaker al Parlamentului, instituția constituțională a luat deja o hotărâre, anunță ZDG.md.

Curtea Constituțională a decis:

1. Se declară neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a din 8 iunie 2019 pentru alegerea doamnei Zinaida Greceanîi în funcţia de Preşedinte al Parlamentului.

2. Se declară neconstituţionale, ab initio, actele legislative (legile, hotărârile) adoptate de deputaţii Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a la data de 8 iunie 2019 şi ulterior.

Majoritatea Curții Constituționale este controlată tot de Plahotniuc, explică analiștii.

Iată ce spune Vitalie Călugăreanu, corespondentul Deutsche Welle:

”Cu puțin timp înainte de încheierea mandatului parlamentului precedent, controlat de PDM și de oligarhul Vlad Plahotniuc, la Curtea Constituțională au avut loc metamorfoze. Unii judecători au demisionat subit, iar fotoliile lor au fost ocupate fie de fruntași ai Partidului Democrat, fie de foști demnitari care, ocupând funcții importante l-au ajutat pe oligarhul Vlad Plahotniuc să-și subordoneze justiția”.

UPDATE: Maia Sandu a fost desemnată în funcția de premier de președintele Igor Dodon. ”În conformitate cu prevederile Constituției Republicii Moldova, ca urmare a consultării fracțiunilor parlamentare am decis să desemnez la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova pe Dna Maia SANDU”, anunță un decret al șefului statului.

UPDATE: Analistul Petrișor Peiu subliniază, la Realitatea TV, că România, cea care ar fi trebuit să opfere expertiză în dosarul R. Moldova, este cea care a rămas pe dinafara discuțiilor. Mai multe aici

UPDATE: Partidul Democrat din Moldova va ataca pe toate căile legale deciziile luate astăzi în cadrul Parlamentului, pe motiv că acestea au un caracter ilegal și contravin Constituției. Anunțul a fost făcut de către vicepreședintele PDM Andrian Candu, în cadrul unui briefing de presă. În acest sens PDM a pregătit deja o sesizare la Curtea Constituțională pentru a ataca decizia de numire a așa zisului președinte al Parlamentului.

"Ceea ce vedem astăzi în Parlament are un caracter ilegal. Există Constituția, care este garantul constituției și a spus clar că Parlamentul de azi este nelegitim. Tot ce se întâmplă azi va fi atacat pe căile legale", a declarat Candu.

UPDATE: Cu votul a 56 de deputați din 61, socialista Zinaida Greceanîi a fost aleasă speaker al Parlamentului.

UPDATE: Ambasada Rusiei a avut un mesaj asemănător cu cel al SUAAmbasada Rusiei în Republica Moldova susține „eforturile partidelor parlamentare de a forma o coaliție funcțională și de a forma un Guvern capabil să asigure pacea cetățenilor și o dezvoltare robustă a R. Moldova, în concordanță cu normele democratice”. cel puțin acest lucru reiese dintr-un mesaj al ambasadei postat pe pagina de Facebook.

„Susținem eforturile de a forma o coaliție „Somăm puterile politice responsabile din R. Moldova să nu permită destabilizarea situației din țară. Susținem eforturile partidelor parlamentare de a forma o coaliție funcțională și de a forma un Guvern capabil să asigure pacea cetățenilor și o dezvoltare robustă a R. Moldova, în concordanță cu normele democratice”, se arată în mesajul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, potrivit Deschide.md.

UPDATE: Înregistrări șoc difuzate de Publika, televiziunea controlată de Plahotniuc: Dodon ar fi propus federalizarea R. Moldova și ar fi admis că ia bani din Rusia. Mai multe aici.

UPDATE: Analistul Arman Goșu critică incompetența diplomației României. ”Sunt curios ce face amb României, Daniel Ioniță, în această situație. Cred că e un coșmar pentru el. Oare înțelege ce se petrece? Caută lumină la alții... Oare-l sună pe Plaha? ... ori sună disperat la Cotroceni, după instrucțiuni de la Bogdan Aurescu” Mai multe aici

UPDATE: Ce își propun cele două partide:

- demiterea șefilor SIS (serviciul de infromații), a CNA, a CEC, a procurorului general, etc.

- investigarea furtului miliardului, a spălătoriei de bani

- alte legi de dezoligarhizare a statului

- legi sociale

UPDATE: Blocul ACUM „Platforma DA și PAS” și PSRM au stabilit lista membrilor viitorului Guvern. Acesta ar urma să fie votat astăzi, conform programului stabilit de cele două formațiuni, notează Cotidianul.md.

La șefia Guvernului ar urma să fie votată lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, iar liderul Platformei DA, Andrei Năstase, în funcția de ministru al Afacerilor Interne.

Maia Sandu – prim-ministru
Andrei Năstase – ministrul Afacerilor Interne
Vasile Șova – ministru pentru Reintegrare
Natalia Gavrilița – ministrul Finanțelor
Georgeta Mincu – ministrul Agriculturii
Nicolae Popescu – ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene
Pavel Voicu – ministru al Apărării
Vadim Brânzan – ministru al Economiei
Stanislav Pavlovschii – ministru al Justiției
Liliana Nicolaescu-Onofrei – ministru al Educației
Ala Nemerenco – ministru al Sănătății

UPDATE: Publika.md, site-ul televiziunii controlate de Plahotniuc, difuzează o înregistrare de la discuția dintre Dodon și Plahotniuc. Înregistrarea ar arăta, potrivit Publika, că Dodon dorește federalizarea Republicii Moldova, un scenariu susținut de multă vreme de Rusia.  

UPDATE: Aleșii ACUM susțin că, deocamdată, nu au simțit presiuni din partea democraților.

„Nu simțim presiuni, din fericire. Sperăm să putem vota Guvernul și să intre noul ministru al MAI și să fie ordine”, a spus deputatul PAS Vladimir Bolea, citat de Agora.md.

„Nu au fost presiuni asupra mea. Vom vota azi Guvernul. Cred că pentru alegătorii noștri tot ce au făcut democrații în aceste zile a fost un argument că dacă nu terminăm acum acest dezmăț, peste un an va fi mai greu. Azi punem capăt guvernării Plahotniuc. Curtea Constituțională va trebui să accepte dacă nu vrea să se facă de râs”, a declarat Dumitru Alaiba.

UPDATE: Este oficial. Socialiștii și proeuropenii vor forma o coaliție de guvernare. Zinaida Greceanîi va fi votată președinte al parlamentului, iar Maia Sandu prim-ministru. Anunțul a fost făcut de deputatul PAS Vladimir Bolea, notează Agora.md.

UPDATE: Mesaj de susținere al SUA pentru formarea unui guvern la Chișinău.

”Statele Unite sprijină eforturile partidelor politice din Moldova de a negocia un acord și de a depăși impasul politic din ultima perioadă.

Deputaților aleși trebuie să li se permită timpul maxim posibil și oportunitatea de a ajunge la un acord.

Poporul Moldovei merită un guvern pe deplin funcțional care poate relua activitatea pentru a îmbunătăți viețile cetățenilor”, spune Ambasada SUA la Chișinău pe Facebook.

UPDATE: Ședința are loc în semiîntuneric și cu microfoane nefuncționale, deoarece autoritățile controlate de PDM au tăiat curentul în Parlament

UPDATE: La ședință sunt prezenți și șeful statului, Igor Dodon, precum și ambasadorul Uniunii Europene, Peter Michalko, al Statelor Unite ale Americii - Dereck J. Hogan și ambasadorul Federației Ruse - Oleg Vasnețov

Foto: ZDG.md

UPDATE: După ce deputații Blocului ACUM și al Partidului Socialiștilor din Moldova au anunțat convocarea unei ședințe a Parlamentului, Curtea Constituțională a mai emis încă o hotărâre.

”Orice acțiune și/sau act legislativ care are drept scop desfăşurarea activității Parlamentului după apariția circumstanțelor de dizolvare obligatorie, constituie o încălcare gravă a prevederilor constituționale și sunt nule ab initio”, a anunța Curtea, potrivit Unimedia.info.

Curtea Constituțională a cerut dizolvarea Parlamentului

Importanța ședinței a fost relevată și de anunțul făcut de Maia Sandu și Andrei Năstase, care au precizat că au invitat la ședința Parlamentului ambasadorii acreditați în Republica Moldova.

Formarea unei coaliții ar însemna înlăturarea de la guvernare a Partidului Democrat, controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc. 

O eventuală decizie a celor două formațiuni pare totuși a intra în coliziune cu anunțul de vineri al Curții Constituționale de la Chișinău. 

Concret, Curtea Constituțională a anunțat într-un comunicat de presă că, reieșind din prevederile constituționale, Parlamentul Republicii Moldova trebuia sa încheie formarea Guvernului până la data de 7 iunie 2019, inclusiv. Adică la 90 de zile de la data validării alegerilor parlamentare.

Refuzul lui Igor Dodon

Igor Dodon a anunțat însă că nu va dizolva Parlamentul și că așteaptă rezultatele negocierilor dintre PSRM și blocul ACUM. 

Șeful statului moldovean a mai acuzat că s-ar pregăti destabilizarea situației prin aducerea organizată a protestatarilor și infiltrarea în rândurile acestora a provocatorilor. Dodon a făcut referire la mitingul organizat ieri la Chișinău de Partidul Democrat, cu oameni aduși din toată țara.

Și Maia Sandu a făcut apel la deputații din partidul său și la cei socialiști să ajungă la un acord pentru înlăturarea lui Plahotniuc.

”Mă adresez tuturor deputaților, colegilor mei din PAS și Platforma DA, precum și deputaților socialiști și oricărui deputat care vrea să se elibereze de sub jugul lui Plahotniuc. Mâine este o zi decisivă! Mâine putem scăpa de dictator. Chiar dacă avem viziuni diferite, sunt sigură că vrem cu toții să fim liberi, să trăim în pace și demnitate, fiecare la locul său de muncă, fiecare cu familia sa. Poate astăzi sunteți șantajați, poate simțiți că vă aflați în pericol alături de familiile voastre. Mâine putem înlătura acest pericol nu pentru o zi sau o săptămână, ci pentru totdeauna”, a scis Sandu pe Facebook.

PDM-ul lui Plahotniuc anunță proteste

De partea cealaltă, vicepreședintele PDM, Andrian Candu, a anunțat sâmbătă că declarațiile de peședintelui Igor Dodon și membrilor PSRM nu constituie decât o răzbunare împotriva Partidului Democrat din Moldova care ar fi refuzat să accepte condițiile de formare a unei majorități.

PDM a cerut demisia președintelui Igor Dodon și a anunțat că va organiza noi proteste.

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, în noul parlament de la Chişinău au intrat Partidul Socialist (35 de mandate), PDM (30 mandate), blocul ACUM (26 de mandate), Partidul 'ŞOR' (7 mandate) şi trei deputaţi independenţi. Negocierile dintre aceste partide nu au permis până în prezent formarea unei majorităţi.