MENIU

Călin Popescu Tăriceanu, reacţie revoltătoare după referendumul din Turcia

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că modificarea Constituției Turciei în urma referendumului reprezintă decizia suverană a acestei țări, subliniind însă că îl îngrijorează acumularea de putere în mâna unei singure persoane.

"Pe mine mă îngrijorează întotdeauna când există acumulare de putere în mâna unei singure persoane. Sigur că formula pe care majoritatea populației în Turcia a votat-o nu este o formulă inedită. Republici prezidențiale există și în alte părți ale lumii, dar spre deosebire de formula care a fost consacrată, o formulă bazată pe echilibrul puterilor în stat cred că este întotdeauna preferabilă acumulării în mâna unei singure persoane a tuturor puterilor în lipsa unor mecanisme, în lipsa unor mecanisme de contrabalansat. Dar până la urmă este până la urmă decizia suverană a Turciei și, în condițiile în care vor fi respectate standardele de democrație, nu știu dacă avem noi foarte multe comentarii a face pe acest subiect", a afirmat Tăriceanu, marți, la Senat.

Înalta Comisie Electorală a Turciei (YSK) a anunțat, duminică seară, victoria taberei "Da" la referendumul pentru modificarea Constituției.