MENIU

Tăriceanu poate demonstra că nu a luat mită cu o simplă factură. De ce nu o face?

Tariceanu

,,Ca să demonstreze că nu a luat mita, Tăriceanu trebuie doar să ne arate plata lui către israelieni, alta decât cea făcută de Fujitsu. Dar nu are ce să arate, '' susțin jurnaliștii de la  Curentul.ro.

DNA îl acuză pe Tăriceanu că, în mod indirect, în perioada 2007-2008, a primit o mită în valoare de aprox. 800.000 USD de la reprezentanții companiei austriece Fujitsu-Siemens, în schimbul demersurilor depuse de acesta în exercitarea funcției, astfel încât să se încheie mai multe acte adiționale la un contract comercial derulat de companie. Suma ar reprezenta un comision de 10 % din valoarea acestor acte adiționale și ar fi fost folosită în beneficiul lui Tăriceanu, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore, pentru servicii prestate în campania electorală.

Pe scurt, evenimentele în dosarul de corupție al lui Tăriceanu s-au desfășurat așa:
-reprezentanții austrieci ai Fujitsu-Siemens recunosc în fața procurorilor austrieci că au plătit la ordinul unui intermediar al premierului Tăriceanu, Petru Berteanu, suma de 800.000 de USD ca șpagă pentru ca Tăriceanu să emită cele patru hotărâri de guvern din anul 2008 privind licențele Microsoft;
– Plata s-a făcut în baza unui contract fictiv de consultanță cu firma off-shore Farley Enterprises LTD, aparținând lui Petru Berteanu și Bogdan Teodorescu, care mai departe i-a plătit 800.000 de USD firmei STG Ventures aparținând consultanților israelieni Tal Silberstein și Shimon Sheves;
– Procurorii, audiindu-i ca martori pe Sheves și pe Silberstein constată că aceștia aveau un singur client în România, pe Călin Popescu Tăriceanu, premier și președinte al PNL, cu care aveau un contract de 2.000.000 USD + TVA pentru servicii de consultanță politică, respectiv strategie de campanie și sondarea opiniei publice.

Detalii pe Curentul.ro.

Mai multe articole despre:
Tăriceanu mită factură