MENIU

Tăriceanu, concediu în plin scandal privind suspendarea lui Iohannis. Dragnea, ședință doar cu PSD

Tăriceanu schimbă planurile lui Dragnea. Şedinţa coaliţiei de luni, în care urma să de discute despre suspendarea lui Ioahnnis nu va mai avea loc, anunţă Codrin Ştefănescu, după ce Tăriceanu a plecat în concediu, iar conducerea Senatului va fi asigurată de luni până miercuri, inclusiv, de Adrian Țuțuianu. Pe de altă parte, Liviu Dragnea nu se lasă: la ora 14.00 ar urma să fei o ședință a conducerii PSD în care se va dezbate suspendarea.

Coaliţia urmează să decidă dacă va demara procedurile de suspendare ale preşedintelui, în contextul în care şeful statului refuză de o lună să pună în aplicare decizia CCR de revocare a Laurei Codruţa Kovesi. Liviu Dragnea anunţa pentru luni şedinţa coaliţiei, însă Tăriceanu a plecat din ţară.

Codrin Ştefănescu anunţă că nu mai are loc şedinţa

"Sigur că dacă îi întrebi pe ai noştri din judeţe şi electoratul nostru, toată lumea ne zăpăceşte la cap cu suspendarea. Este o presiune fabuloasă, inclusiv în spaţiul online. Dar nu poţi să iei decizia aceasta până nu analizezi tot. Tot înseamnă tot, costuri, voturi, procent, în ce dată şi cum, dacă este necesar, nu este necesar, ce spune Constituţia, cât are Iohannis ca să respecte decizia. Toate chestiile acestea nu le poţi gândi cu inima, aşa sufleteşte cum fac eu. Se face o comisie mixtă PSD-ALDE care trebuie să întocmească, nu un raport, că nu suntem la comunişti, nişte puncte de vedere. Astea pot fi gata în seara aceasta, pot să fie gata mâine. O să le discutăm şi vedem despre ce este vorba, punem întrebări «de ce aşa şi nu aşa?». În orice caz, din partea electoratului, partea mare care ne susţine este o presiune fabuloasă pentru suspendare, pentru că deja este bătaie de joc modul în care tratează Iohannis chestiunea aceasta legată de Constituţie e aşa un fel de «hai să luăm la mişto tot poporul».”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct al PSD.

Acesta a mai afirmat că nu va fi o şedinţă a coaliţiei în cursul zilei de luni, aşa cum anunţase iniţial Liviu Dragnea, dar că social democraţii vor citi opinia juriştilor.

“După opinia PSD in corpore, are mână liberă (n.r. Liviu Dragnea) să anunţe că mergem la procedura de suspendare. Fără discuţie. Logica spune însă că te uiţi pe punctele de vedere făcute de cei mai buni jurişti şi analişti pe care îi avem în ambele partide şi cred că îi avem pe cei mai buni oricum. Ţinem cont. Din punct de vedere al susţinerii, Dragnea are susţinerea integrală a opiniei publice pro PSD şi pro coaliţie”, a afirmat liderul PSD, pentru MEDIAFAX. 

Codrin Ştefănescu declară că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, poate fi înştiinţat şi prin mail despre concluziile comisiei de jurişti , având în vedere că Tăriceanu este plecat din ţară în zilele următoare.

"Varianta logică este că liderii coaliţiei trebuie să aştepte toate punctele de vedere", spune Ştefănescu, care completează: “Tot am sperat că Iohannis va ţine cont de decizia Curţii. Aceasta a fost toată speranţa permanentă. Tot am sperat că va aplica şi el decizia, de îndată. Au trecut cât 31 de zile. Este mult prea mult. Am înţeles că îi aperi pe băieţii ăştia veseli, statul securist. Am înţeles că ţi-este frică, că ţi-au promis că te pun preşedinte. O să vedem cum o să fie la alegeri. Îţi acceptăm absolut orice: că ne înjuri de la Cotroceni, de la tribuna oficială a Administraţiei Prezidenţiale. Nu se întâmplă nicăieri pe glob aşa ceva, dar îi acceptăm că aşa suntem la noi în Balcani, să ne înjuri de acolo, cu nume, cu prenume, să ne faci pe toţi penali”.

 Tăriceanu a plecat în concediu, în plin scandal

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că va pleca în concediu cu familia, cel mai probabil în străinătate. Totul, în contextul în care Liviu Dragnea a anunțat că luni în Coaliția de guvernare se va discuta despre suspendarea președintelui Klaus Iohannis. Însă se pare că Tariceanu nu va fi prezent, conform Monitorului Oficial unde a fost publicat anunțul delegării președinției Senatului. 

Liviu Dragnea a anunțat că i-a transmis lui Tăriceanu că suspendarea lui Iohannis trebuie să fie o opțiune serioasă, iar luni vor avea o întâlnire in acest sens în care vor decide dacă vor iniția sau nu suspendarea președintelui.

Liviu Dragnea a vorbit despre suspendarea președintelui Iohannis, joi, după ședința de plen:

”Eu am discutat acum cu domnul Tariceanu și i-am spus că din punctul meu de vedere, suspendarea preşedintelui trebuie să fie o opţiunea serioasă pentru că, dacă doar stăm şi ne plângem, nu respectă azi Constituţia, nu respectă mâine Constituţia, poate mai trimite una alt consilier prezidenţial să ameninţe un alt judecător de la CRR, o fi trimis consilieri prezidenţiali să ameninţe şi judecători la ÎCCJ. (...) Şi dacă noi doar stăm şi constatăm, nu ne exercităm un atribut important al acestui for care este forul suprem din România", a declarat Dragnea la Parlament.

Liviu Dragnea a mai spus că luni vor lua o decizie în privința suspendării: "Şi domnul Tăriceanu a spus că este de acord şi că trebuie să analizăm foarte serios zilele astea şi că luni trebuie să luăm o decizie - da sau nu. Dacă doar stăm și constatăm nu ne exercităm un atribut important”, a mai spus Dragnea. 

Dragnea, despre suspendarea lui Iohannis: ”Am discutat cu Tăriceanu. Luni luăm o decizie. Da sau nu”