MENIU

Tăriceanu, în atenția CSM care cere Inspecției Judiciare să analizeze ultimele sale declarații

<p>Tăriceanu: E normal ca un procuror de 27 de ani să răstoarne două guverne &icirc;n decurs de o lună?</p>

Consiliul Superior al Magistraturii intră în războiul declanşat de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, împotriva şefelor Instanţei Supreme, Livia Stanciu, şi Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi. Membrii consiliului cer Inspecţiei Judiciare să stabilească dacă Tăriceanu, ca preşedinte al Senatului, contribuie, prin afirmaţiile sale, la decredibilizarea justiţiei din România.

Totodată, CSM solicită inspectorilor să verifice activitatea procurorilor şi judecătorilor care au instrumentat dosarul "Rarinca", femeia care a stat nevinovată șase luni în arest preventiv, sub acuzaţia de şantaj, formulată de DNA, în urma unei plângeri a şefei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu.

Cercetările vor merge şi pe un alt palier. Astfel, după verificări se va întocmi un raport care va fi transmis plenului CSM. Dacă se va ajunge la concluzia că s-au comis abateri disciplinare, atunci procurorii sau judecătorii riscă de la scăderea salariului până la excludere din magistratură.

Totul a izbucnit după ce Mariana Rarinca, femeia acuzată de DNA că a şantajat-o pe preşedinta Curţii Supreme a fost achitată definitiv. Femeia a stat şase luni în arest preventiv.