MENIU

Tăriceanu explică de ce nu a votat ALDE pentru adoptarea OUG privind anticipatele

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a explicat câteva dintre lucrurile grave pe care a dorit să le semnaleze în ședința de plen a Senatului și motivele pentru care nu a votat pentru adoptarea OUG privind anticipatele.

”Iata cateva dintre lucrurile grave pe care am dorit sa le semnalez in sedinta de plen a Senatului si motivele pentru care, impreuna cu colegii din ALDE, nu am votat pentru adoptarea OUG.

Am auzit in Senat colegi care se declarau revoltati cand s-a pronuntat „turism electoral”. Stim ca aceasta chestiune a devenit o practica extrem de extinsa si grava si care deformeaza rezultatul alegerilor in ultimii ani. Aceasta OUG privind eventualele alegeri anticipate face o incurajare si o legalizare a turismului electoral.

Stau si ma intreb, ce dorinta ii apuca pe unii dintre romani sa faca turism si sa se duca in alte parti sa voteze?

Atunci cand avem alegeri prezidentiale si este o lista nationala, sigur ca votul se poate exprima oriunde, dar in conditiile votului pentru Parlament acest turism electoral distruge legatura esentiala care trebuie sa se creeze intre votant si cel ales. Cel ales are o responsabilitate in fata celor ce l-au votat.

Ce responsabilitate sa aiba parlamentarul de Brasov fata de cei care, in duminica votului, venisera din tara sa se plimbe la Poiana Brasov? Cum poate sa fie el responsabil pentru turistii din sudul tarii, sau din nordul tarii, sau din vestul tarii? Nu va dati seama ca e o ineptie? Cred ca asta e o chestiune care ar trebui patentata rapid ca inventie romaneasca in domeniul electoral.

Mai departe, a doua problema pe care aceasta OUG o abordeaza inseamna o grava discriminare la adresa unora dintre partidele parlamentare, si anume stiti foarte bine ca nu toate partidele au grupuri parlamentare in ambele Camere. Prevederile OUG dau posibilitatea partidelor sa aiba reprezentanti in sectiile de votare cu conditia cumulativa de a avea grupuri in ambele camere. In acest fel, aproximativ 20% din voturile exprimate de cetateni nu vor putea fi controlate, iar ele in final vor fi redistribuite altor partide. Deci, se incalca practic vointa unui procent important din cetateni, carora li se deturneaza votul in favoarea altor partide”, a scris Tăriceanu pe Facebook.