MENIU

Dragnea îl amenință pe Iohannis cu suspendarea. Decizia PSD-ALDE, amânată pentru mâine

Liviu Dragnea spune că este stupefiat de decizia președintelui Iohannis și îl acuză pe acesta că vrea să declanșeze o criză politică fără precedent şi că miercuri sau miercuri seară va veni cu o decizie. "Preşedintele vrea suspendarea. Trebuie să ne gândim foarte bine dacă aruncăm ţara într-o criză politică", a afirmat Liviu Dragnea, adăugând că dacă preşedintele refuză a doua propunere încalcă Constituţia. 

UPDATE:"Am urmărit ca şi dumneavoastră cu stupefacţie, pot spune, anunţul preşedintelui Iohannis. Împreună cu colegii mei am analizat, am încercat să găsim resorturile cinstite sau constituţionale care ar fi putut stă în spatele acestei decizii", a spus Liviu Dragnea. 

"Nu am reuşit să găsim niciun motiv constituţional, nici alt motiv care să ţină de alte elemente, riscuri eventual, şi părerea noastră e că acest om de fapt vrea să declanşeze o criză politică în România", a spus preşedintele PSD.

Acesta a mai spus că preşedintele României nu ar fi sunat-o pe Sevil Shhaideh, înainte de a anunţa decizia. "A sunat-o înainte de Crăciun şi a spus că o să o numească. I-a dat câteva teme", a mai spus acesta.

"Am sperat că domnul Iohannis şi oamenii şi instituţiile cu care se consulta au înţeles că oamenii nu mai vor jocuri politice pe spinarea lor. Înţeleg că domnul Iohannis nu vrea să respecte votul din 11 decembrie, nu vrea să dea guvernul acestei majorităţi", a continuat Dragnea.

"Sunt aproape sigur că şi dumnealui şi ceilalţi acoliţi sunt speriaţi de două lucruri. Posibilitatea ca programul de guvernare votat de români să fie pus în practică şi românii să înceapă să trăiască mult mai bine, ceea ce se pare că îl deranjează . Şi de faptul că a înţeles că noi nu vrem să mai perpetuăm un sistem ocult şi toxic pentru România. Este o decizie în dispreţ total faţă de noi, faţă de cei care au votat, fără niciun fel de explicaţie. Pentru noi nu a avut nicio semnificaţia toată campania securistoidă generată de aparatul de propagandă tradiţional. Domnul preşedinte Iohannis a semnat numirea doamnei Shhaideh în funcţia de ministru şi putea să refuze. Nu cred că de anul trecut poana azi au apărut motive care să îi dea posibilitatea să refuze propunerea", a detaliat preşedintele PSD.

Acesta a mai spus că a discutat cu Căliun Popescu Tăriceanu şi cu colegii săi de partid şi mâine sau cel târziu miercuri seara o să anunţe o decizie.

"Parafranzându-l pe cel care a vorbit la ora 12:00, vreau să cumpănesc foarte bine între ce e bine şi rău pentru România. Nu va fi o decizie uşoară. Nu are rost să ne ascundem după degete, avem o avalanşă de mesaje primite în ultimele ore de la oameni care se simt jigniţi şi care cer cu fermitate suspendarea preşedintelui", a mai spus Dragnea.

"Dacă în urma acestei analize vom ajunge la concluzia că pentru ţară este mai bine să-l suspendăm pe preşedinte nu o să am nicio ezitare", a mai spus preşedintele PSD. 

Călin Popescu Tăriceanu: Preşedintele se angajează într-o luptă de putere cu noi

De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că lipsa unei motivaţii întăreşte bănuiala că preşedintele se angajează într-o luptă de putere şi că Klaus Iohannis şi sfidează votul cetăţenilor. "La întâlnirea cu preşedintele la Cotroceni, domnia sa mi-a spus direct că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a nu numi un premier din partea PSD și pentru a evita aducerea PSD la guvernare. Aceste afirmații nu au fost singurele care pe mine m-au pus pe gânduri. A mai spus că vrea să declanșeze un război total, lucru care, iată, astăzi îl vedem prinzând contur. I-am atras atenția președintelui atunci că trebuie să privească la harta alegerilor și la rezultatul alegerilor. Acest lucru îl ignoră, în dorința de a arăta că poate să facă un exces de putere. . Aceste afirmaţii nu au fost singurele care m-au pus pe gânduri. A spus că vrea să declanzseze un război total, lucru pe care azi îl vedem prinzând contur", a spus Tăriceanu.

Tăriceanu a mai spus că preşedintele face un exces de putere. "Cred că suntem în situația evidentă de a vedea că suntem puși în fața unei realități pe care nu o dorim. Se dorește declanșarea unei crize politice majore și de aceea va trebuie să stăm să cumpănim foarte bine ce decizie vom lua, pentru că noi nu dorim să băgăm România într-o criză politică. Președintele, așa cum acționează, forțează declanșarea unei crize politice, pe care noi încercăm să o evităm. Repet, gestul nemotivat al președintelui nu poate fi tradus decât ca un gest de exces de putere extrem de păgubos. Probabil că el consideră că postura de lider al opoziției, ce are la bază PNL, este menirea pe care o are ca președinte. Este total greșit acest lucru. Îmi pare rău că trebuie să spun în spațiul public aceste lucruri, doar că trebuie să înțelegem care sunt resorturile acestei decizii", a completat acesta.

Sevil Shhaideh NU va fi premier. Iohannis a respins propunerea PSD-ALDE

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat pe 21 decembrie că nu va face o altă propunere de premier în cazul în care șeful statului Klaus Iohannis va refuza nominalizarea lui Sevil Shhaideh.

UDMR, șah la Dragnea. Hunor:Votul UDMR depinde de viitoarea propunere de premier

"Eu nu voi mai veni cu o altă propunere. Dacă va fi refuzată, ne vedem în altă parte. (...) Am spus de la început că noi vom avea o singură propunere. Punct. Nu vom veni cu o altă propunere. Dacă această propunere va fi refuzată neexistând niciun motiv constituțional sau din punct de vedere al drepturilor fundamentale să fie refuzată, atunci vom înțelege că nu s-ar dori ca cei care au câștigat alegerile și au majoritate să facă Guvernul. Nu are rost să venim cu a doua propunere", a spus Dragnea, după consultările de la Palatul Cotroceni.

SURSE: Motivele pentru care Iohannis a respins-o pe Sevil Shhaideh: "Fraţii şoţului ei au..."