MENIU

Preşedinţia: Iohannis şi Tudose s-au întâlnit la Cotroceni. Au discutat despre tensiunile politice

Premierul Mihai Tudose a avut astăzi o întrevedere cu preşedintele Klaus Iohannis, despre noua criză politică, conform purtătorul de cuvânt al preşedintelui.

Administraţia prezidenţială confirmă întâlnirea Iohannis-Tudose, care a avut loc în cursul dimineţii de marţi, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Mădălina Dobrovolschi, spunând că întâlnirea a avut loc în contextul crizei politice.

Întrebată dacă premierul Tudose se află, Mădălina Dobrovolschi a precizat că preşedintele Iohannis a discutat cu premierul Tudose privind criza politică din PSD. Conform ei, în situaţia politică actuală, o astfel de întâlnire reprezintă o normalitate.

"În acest moment nu am informaţii de comunicat, dar dacă vor fi date vom reveni. E normalitate o întâlnire între preşedinte şi premier în contextul unor astfel de tensiuni pe care le vedem în spaţiul public. Pot să confirm întâlnirea, dar nu pot să dau mai multe date", a declarat Dobrovolschi.

"PSD ar trebui să-şi rezolve probleme, să îşi vadă de guvernare, pentru că românii au votat pentru rezultate, pentru o guvernare performantă. Românii nu au votat pentru scandaluri de partid", a transmis Mădălina Dobrovolschi.

"Din acest punct de vedere cred că aţi aflat deja opinia domnului preşedinte. Domnul preşedinte a vorbit despre faptul că atunci când persoanele aflate în funcţii importante în stat au probleme, şi ştiţi la ce cazuri mă refer, aceste persoane ar fi trebuit să se retragă sau să fie retrase de partid. Altfel, dacă ducem discuţia mai departe, este atributul premierului să facă astfel de evaluări şi să decidă dacă se impun remanieri, schimbări în echipa guvernamentală.", a completat Mădălina Dobrovolschi.

Întrebată dacă este vorba despre o întâlnirea săptămânală între cei doi lideri politici sau o discuţie extraordinară, purtătoarea de cuvânt a preşedintelui a afirmat că discuţiile sunt prilejuite de tensiunile politice. "Nu este o întâlnire săptămânală. Ținând cont de acest context pe care președintele îl analizează, s-a decis stabilirea unei întâlniri instituțională între președinte și premier. S-a impus o discuţie instituţională absolut normală", a precizat Dobrovolschi.

Potrivit unor surse politice, citate de Mediafax, premierul Mihai Tudose a ajuns marţi dimineaţa la Palatul Cotroceni, unde a discutat cu şeful statului. Cel mai probabil, tema este legată de noua criză politică, în contextul în care şeful Executivului a declarat luni seara că a invocat posibilitatea de a demisiona de la conducerea Guvernului, într-un cerc restrâns, de numai câteva persoane.

Tudose a precizat că relaţia cu Liviu Dragnea nu este ”într-un moment fericit”.

Şeful Executivului a mai afirmat că va propune remanierea mai multor miniştri din Cabinet, fără a nominaliza însă pe cineva.

Social democraţii se reunesc în şedinţă marţi la ora 13.30.

Întâlnire de urgenţă la PSD. Dragnea şi Tudose, război deschis: "Cineva trebuie să plece acasă"

Lista neagră a miniştrilor 

Miniștrii care vor fi schimbați sunt Sevil Shhaideh- ministrul Dezvoltării Regionale, Carmen Dan- ministrul de Interne, Răzvan Cuc- ministrul Transporturilor, dar și Marius Dunca- ministrul Tineretului și Sportului, Florian Bodog- ministrul Sănătății.

Carmen Dan și Sevil Shhaideh sunt cunoscute ca apropiate lui Liviu Dragnea. Sevil Shhaideh a fost secretar de stat în ministerul Dezvoltării Regionale când Liviu Dragnea era ministru. Carmen Dan a fost prefect de Teleorman și era cunoscută înainte de intrarea în Guvern ca foarte apropiată de liderul PSD.

Singura care scapă este Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene. Ea nu va fi schimbată. Aceasta are susținerea totală a PSD.  

Tudose: Cineva trebuie să plece acasă

Premierul Mihai Tudose a afirmat, luni, că situația din prezent de la nivelul Executivului "poate e un pic" asemănătoare cu cea a Guvernului Grindeanu, precizând însă că mulți colegi din PSD i-au cerut să nu plece de la conducerea Executivului.

"În cursul după-amiezii și serii am avut biroul plin de colegi, de președinți de organizație, care au venit să-mi ceară să nu plec. Situația poate e un pic (...) ca acum 100 de zile, primele 100 de zile din Guvernul Grindeanu, numai că e un pic pe dos. Atunci, mai multă lume îi cerea să plece. Mie mi-au cerut să nu plec, să nu cumva să plec", a declarat Tudose, fiind întrebat la Realitatea TV dacă nu îi este teamă de o eventuală reacție a colegilor din PSD asemănătoare cu aceea pe care au avut-o în cazul lui Sorin Grindeanu.

 

 
 
Mai multe articole despre:
Cotroceni Klaus Iohannis Tudose criza PSD