MENIU

Surprize pe scena politică. Fost șef al SIE, nou membru ALDE

Fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, s-a înscris în ALDE, gruparea condusă de Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin. Meleșcanu a precizat că nu intenţionează să candideze la alegerile locale şi că este prematur să spună dacă se va înscrie în cursa pentru un loc în viitorul Parlament, potrivit Mediafax. 

"M-am înscris în ALDE pentru că face parte din familia liberală europeană", a declarat Meleșcanu, punctând faptul că nu a luat, încă, o decizie în privinţa unei candidaturi la alegerile parlamentare pentru că "mai e mult mână atunci".

Meleşcanu a fost eliberat, pe 4 decembrie, din funcţia de consilier de stat pe probleme de securitate din cadrul Cancelariei prim-ministrului prin decizia premierului Dacian Cioloş.

Meleşcanu a fost numit consilier pe probleme de securitate şi apărare de Victor Ponta, în noiembrie 2014, după alegerile prezidenţiale în care Meleşcanu a candidat ca independent, obţinând 1,09% şi declarându-şi sprijinul pentru candidatul PSD, Victor Ponta, în cel de-al doilea tur de scrutin. Anterior campaniei, el deţinuse funcţia de director al SIE, din februarie 2012.

După primul tur al alegerilor prezidenţiale, Meleşcanu a deţinut şi funcţia de ministru al Afacerilor Externe, în condiţiile în care Titus Corlăţean şi-a dat demisia, din cauza scandalului legat de votul din diaspora. Pe fondul aceluiaşi scandal, Meleşcanu a condus MAE doar opt zile, fiind înlocuit ulterior de Bogdan Aurescu şi devenind consilier al premierului.

Meleşcanu nu este la prima colaborare cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. El a făcut parte din guvernul acestuia, în perioada 2004-2008, fiind ministru al Apărării Naţionale şi ministru interimar al Justiţiei, la acea dată făcând parte din PNL.

Ministru de externe în Guvernul Văcăroiu (1992-1996) şi senator PDSR, Meleşcanu a fondat Alianţa pentru România în 1997, împreună cu mai mulţi foşti membri PDSR, iar în 2002 a intrat în PNL, ca urmare a fuziunii prin absorbţie a ApR cu liberalii.