MENIU

Surpriză uriașă! Sunt șase candidați pentru șefia DNA

Ministerul Justiției a anunțat lista candidaților înscriși pentru șefia DNA. Sunt șase persoane înscrise. 

1. Paula – Nicoleta TANASE

2. Nicolae LUPULESCU

3. Gabriela SCUTEA

4. Andrei BODEAN

5. Adina FLOREA

6. Sorin ARMEANU.

Următorul pas este susţinerea unui interviu cu o comisie condusă de ministrul Tudorel Toader. Alesul va fi apoi interogat de procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii, pentru un aviz consultativ.

Ultimul cuvânt îi revine lui Klaus Iohanni, care poate refuza de câte ori vrea propunerea ministrului Justiţiei.

Este a doua procedură de selectare a unui nou şef DNA, după ce prima dată, Tudorel Toader i-a picat pe cei patru pretedenţi, pe motiv că niciunul nu a fost convingător. 

Cine este  Paula – Nicoleta TANASE?

Magistratul Paula Tănase a terminat Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, al cărei resctor este actualul ministru al Justiţiei, în anul 1996. Imediat după absolvire a susţinut şi promovat, prima, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, examenul de admitere în Ministerul Public, pe regiunea Moldova. Din 1998, după doi ani de stagiatură şi susţinerea examenul de definitivat, Paula Tănase a activat ca procuror de urmărire penală şi criminalistică la Parchetul de pe lângă Judecătorie. Din 2002, magistratul s-a ocupat, până în 2005, de anchetarea accidentelor mortale de muncă produse pe raza judeţului Galaţi şi de efectuarea activităţii de urmărire penală la parchet. Pentru activitatea şi rezultatele sale, Paula Tănase a fost răsplătită, în 2004, cu Meritul judiciar. În 2006, în urma unui examen, a promovat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, unde, din 2009, a început să se ocupe de dosarele de corupţie. În anul 2014, Paula Tănase a promovat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, unde activează şi în prezent.
Procuroarea Paula Tănase a mai candidat, în 2012, pentru această funcţie, dar nu a fost numită de Ministrul Justiţiei de atunci, Mona Pivniceru. 

Cine este Nicolae Lupulescu?

Nicolae Lupulescu are gradul de general-maior şi este procuror la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. A fost detaşat la MApN, începând cu 14 martie 2016, pe o perioadă de trei ani.

Lupulescu a fost adjunctul secţiei militare a DNA, înainte de desfiinţarea acesteia. Este considerat un apropiat al Laurei Codruţa Kovesi şi al lui Marius Iacob, adjunctul DNA. Actualul procuror militar e fost aviator. A activat în flotila prezidenţială a lui Ceauşescu, fiind pilotul Elenei Ceauşescu. A intrat în magistratura în 1989, când ministru al Justiţiei era Maria Bobu.

Cine este Gabriela Scutea?

Gabriela Scutea a ocupat poziţia de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind propusă în 2007 de fostul ministru Monica Macovei. 

Cine este Andrei Bodean?

Andrei Bodean are 38 de ani și a intrat în magistratură în anul 2008, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța. Bodean a devenit cunoscut pe plan local în 2011, datorită crimelor de răsunet pe care le-a anchetat pe vremea când era criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța. A devenit procuror DNA în luna ianuarie 2013.

La scurt timp, Andrei Bodean a început urmărirea penală a lui Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, în cazul Centrului Militar Zonal, speța în care Nicușor Constantinescu ispășește astăzi o condamnare de 5 ani.

Bodean l-a mai trimis în judecată și pe fostul primar al Constanței Radu Mazăre, speță în care acesta a fost condamnat în primă instanță la 6 ani și jumătate cu executare.

Adina Florea vine din Constanța.

Sorin Armeanu este prim procuror al Tribunalului Vaslui.

Mai multe articole despre:
înscrieri ultima zi şefia DNA candidatură DNA