MENIU

„Sunt gata să răspund în fața Justiției”, le spune Ponta jurnaliștilor de la "The Guardian"

În timp ce parlamentarii făceau scut în jurul său, premierul Victor Ponta afirma, într-un interviu pentru „The Guardian”, că se va pune la dispoziția judecătorilor pentru a demonta acuzațiile de spălare de bani, fals în înscrisuri și evaziune fiscală. „Doar Rusia va deschide sticle de șampanie dacă această criză politică din România se prelungește”, subliniază premierul.

Președintele României a cerut demisia lui Victor Ponta, dar șeful Executivului pretinde sus și tare că este nevinovat și poate demonstra acest lucru cu documente, notează „The Guardian” și adaugă: „anunțul făcut de procurorii anticorupție, a aruncat una dintre cele mai sărace țări din UE într-o criză politică, pe care Ponta nu a evitat-o, respingând apelul la demisie al președintelui Klaus Iohannis, dar pe care nici România și nici Europa nu și-o pot permite, în fața expansiunii Moscovei în est.”  

„România se află în cea mai sensibilă regiune a Europei. Sperăm că vom pune capăt acestei mici dar intense crize politice, pentru a ne relua munca, deoarece Europa are nevoie de o Românie stabilă și predictibilă în regiune. Cred că doar Rusia va deschide sticle de șampanie dacă această criză politică din România se prelungește,” le-a spus Ponta jurnaliștilor de la prestigiosul cotidian britanic.

Aceștia din urmă notează că Ponta făcea aceste afirmații în biroul său, la doar câteva minute după ce Parlamentul s-a transformat într-un „scut menit să protejeze un individ suspectat de infracțiuni de natură penală”, după cum s-a exprimat președintele Iohannis, care îl acuză pe premier de iresponsabilitate și sfidare.

Ponta a subliniat pentru cei de la „The Guardian” că cererea de demisie venită din partea șefului statului este motivată politic, având scopul de a câștiga sprijin popular pentru opoziție - Partidul Liberal al președintelui - în alegerile de anul viitor: „Președintele ar trebui să fie un președinte al tuturor românilor, nu doar al celor din partidul său”, a replicat Ponta.

Cât despre acuzațiile ce i se aduc, premierul declară: „Sunt anchetat în continuare... și voi răpunde tuturor întrebărilor procurorilor în legătură cu acuzația că, în urmă cu opt ani, pe când eram avocat, am fost complice la o evaziune fiscală de 10.000 de eurrp, comisă de un alt avocat. Mă voi prezanta în fața organelor de anchetă și, dacă va fi cazul, în fața unui judecător, ca orice cetățean normal.”

Dacă va fi găsit vinovat, Ponta promite că-și va da demisia... „bineînțeles, numai dacă voi fi găsit vinovat de un JUDECĂTOR,” subliniază premierul.

Mai multe articole despre:
demisie The Guardian Ponta interviu criza politică