MENIU

Summit Sibiu 2019. 27 de șefi de stat și de Guvern discută despre viitorul UE

<h2><strong>Summit Sibiu 2019</strong></h2>
<h2><strong>Summit Sibiu 2019</strong></h2>
<h2><strong>Summit Sibiu 2019</strong></h2>
<h2><strong>Summit Sibiu 2019</strong></h2>
<h2><strong>Summit Sibiu 2019</strong></h2>

Summit Sibiu 2019. Summitul anului are loc la Sibiu. Joi începe reuniunea informală a șefilor de stat sau de guvern de la Sibiu.

Summit Sibiu 2019. 27 de șefi de stat și de Guvern vin, joi, la Sibiu, la summitul informal, găzduit de România, în calitate de țară care deține președinția rotativă a Uniunii Europene.

La finalul reuniunii, Klaus Iohannis, președintele Consiliului European, Donald Tusk și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vor susține o conferință comună de presă.

La Sibiu, liderii UE vor discuta despre viitorul Uniunii Europene.

Summit Sibiu 2019. Agendă:

10:45 Sosirea șefilor de stat sau de guvern

11:30 Filmare în sală

12:00 Fotografie de grup

17:00 Conferință de presă

La Consiliul European informal, care va avea loc în România, la Sibiu, în data de 9 mai 2019, vor participa șefii de stat sau de guvern din UE.

Summit Sibiu 2019. Întâlnirea este găzduită de Klaus Iohannis și prezidată de Donald Tusk

Summit Sibiu 2019. Summitul anului are loc la Sibiu. 27 de șefi de stat și de Guvern vin, joi, la Sibiu, la summitul Summitul va fi găzduit de Klaus Iohannis, președintele României, statul care deține în prezent președinția Consiliului. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, va prezida reuniunea.

De asemenea, vor fi prezenți președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Summit Sibiu 2019. Agendă strategică a UE pentru 2019-2024

Liderii UE vor discuta despre următoarea agendă strategică a UE pentru perioada 2019-2024.

Aceștia vor schimba opinii cu privire la provocările și prioritățile UE în perspectiva următorilor ani. Discuțiile de la Sibiu se vor baza pe o notă a Agendei liderilor elaborată de președintele Tusk și vor fi structurate în două părți: una dedicată dimensiunilor externe, cealaltă consacrată dimensiunilor interne.

Summit Sibiu 2019. Această agendă strategică va fi utilizată pentru planificarea lucrărilor Consiliului European și va servi drept bază pentru programele de lucru ale celorlalte instituții ale UE.

Iohannis: Guvernarea PSD a eșuat. Este foarte păcat. Arată o față urâtă a României

Miercuri, președintele României, Klaus Iohannis a participat la deschiderea Conferinței Internațională „Viitorul Europei. Perspectivele evoluțiilor contemporane”, care se desfășoară în aceste zile la Sibiu. Acesta a ținut să sublinieze, în cadrul unei declarații de presă importanța Summit-ului care se va desfășura joi la Sibiu, dar și cea a votului din 26 mai pentru Parlamentul European, scrie realitateadesibiu.net.

Summit Sibiu 2019. Întâlnirea este extrem de importantă atât pentru Europa, cât și pentru România

Summit Sibiu 2019. „Summit-ul de mâine (joi, n.r.) este extrem de important nu numai pentru Europa, este extrem de important și pentru România și pentru români și este motiv de bucurie. Europa vine în România, Europa vine aici, la Summit și joi, aici, în România desenăm viitorul Europei. Pentru români am un mesaj extrem de important. România contează, românii contează. Și pentru că suntem în perioada alegerilor europarlamentare, trebuie să spun cu toată convingerea că votul românilor contează. Contează votul și la europarlamentare și la referendum. Și este foarte important să știm că votul fiecărui român contează în Europa”, a spus președintele.

De asemenea, acesta a vorbit de drumul parcurs de România și de modul în care este guvernată de PSD, mod pe care președintele îl consideră eșuat.

„România a parcurs un drum lung, a muncit foarte mult pentru a ajunge aici. România care a devenit stat membru pe 1 ianuarie 2007. Este păcat, foarte mare păcat că avem parte de o guvernare PSD-istă eșuată, care în acest moment festiv, arată o față destul de urâtă a României, atacuri asupra independenței sistemului de justiție, măsuri neperformante, promisiuni neonorate și de aceea spun încă o dată că votul este important și pentru viitorul României și pentru viitorul Europei, iar aici la Summit, joi, vom defini viitorul Uniunii Europene, împreună cu toți liderii Europei”, a mai declarat șeful statului.

Joseph Daul, președintele PPE: Mi se pare scandalos ceea ce se întâmplă în România

Președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul a declarat miercuri, 8 mai, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Sibiu că i se pare scandalos ce se întâmplă în România și că PNL și partidele de centru dreapta din țara noastră reprezintă aliați importanți pentru campanie electorală dinaintea europarlamentarelor, scrie realitateadesibiu.net.

Summit Sibiu 2019. „Împreună apărăm valorile pe care le împărtășim și care ne unesc și când spun aceste lucruri mă gândesc la țara dumneavoastră, și anume, o justiție independentă, statul de drept, democrația, libertatea și solidaritatea. Un vot pentru PNL care permite să întărească rolul României în Europa și PNL este singurul care poartă câștiga alegerile înlăturând PSD de la putere. Pe 26 mai PNL încarnează schimbarea și poate aduce un nou suflu României punând capăt haosului generat de PSD. Vreau să salut curajul și hotărârea românilor care au ieșit în stradă pentru a-și exprima dezacordul față de direcția în care se îndreaptă țara lor. PNL și întregul PPE îi ascultă cu mare atenție. Alături de PNL, PPE trebuie să aducă răspunsuri concrete la neliniștile resimțite de români și de cetățeni europeni”, a spus Daul.

Summit Sibiu 2019. Președintele PPE și-a exprimat susținerea pentru referendumul pe Justiție

Acesta a îndemnat românii să meargă la vor pe 26 mai.

„Mi se pare scandalos ceea ce se întâmplă în România. (…) Ce naște indignare este faptul că statul de drept, justiția independentă și lupta împotriva corupției nu sunt respectate în România. Este vorba despre o poziție populistă a Guvernului pe care trebuie să îl combatem și putem face acest lucru numai prin acțiune. Tocmai de aceea am cerut candidatului nostru la șefia Comisiei Europene, domnul Weber, să creeze o poziție de comisar care să fie însărcinat cu respectarea statului de drept, a justiției independente și a luptei contra corupției. Aceasta este baza care permite ca cetățenii noștri să fie de acord cu noi și să ne susțină”, a mai spus Daul.

Întrebat ce părere are despre decizia președintelui Klaus Iohannis de a organiza un referendum cu privire la justiție și lupta contra corupției, președintele PPE și-a exprimat susținerea în convocarea lui.

„Cetățenii români trebuie într-adevăr să dea un răspuns pentru că miza este legată de statul de drept, de justiția independentă și de lupta contra corupției. De aceea, președintele Iohannis a luat această hotărâre de a convoca referendumul, are dreptate și îl susțin cu 200%, iar răspunsul este în mâinile poporului”, a declarat Daul.

Summit Sibiu 2019.  Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal a vorbit și el cadrul aceleiași conferințe despre Partidul Popular European și despre evenimentele importante ce vor avea loc zilele acestea la Sibiu și la care va fi prezent.

„Astăzi și mâine, împreună cu Partidul Popular European, avem organizate mai multe evenimente. Începând cu ora 16:00 președintele Partidul Popular European și secretarul general al Part Pop European vor participa la reuniunea Biroului Național al PNL, împreună cu candidații partidului la Parlamentul European și cu cei mai importanți reprezentanți ai Partidului Național Liberal din administrația locală. La această reuniune vom dezbate Agenda europeană, vom discuta despre alegerile europene și, de asemenea, despre viziunea Partidului Popular European asupra viitorului Europei, pentru o Europă puternică, cât mai apropiată de cetățean, pentru o Europă competitivă, o Europă care să ofere o șansă fiecărui cetățean al Europei”, a spus Orban.

De asemenea, acesta amintește că, în cursul zilei de mâine, va avea loc Summit-ul Partidului Popular European, „…un summit extrem de important, care se va organiza înaintea reuniunii Consiliului European. La Summit-ul PPE care va fi condus de domnul președinte al PPE, dl Joseph vor participa cei mai importanți lideri europeni de state, de guverne, președintele Klaus Iohannis, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, de asemenea, mai mulți premieri ai statelor europene, printre care menționez cancelarul Austriei, premierul Croației, al Bulgariei”, mai spune președintele PNL.
De la eveniment nu vor lipsi nici cei mai importanți lideri ai instituțiilor europene, și anume președintele Comisiei Europene, Jean- Claude Junker, președintele Consiliului European și președintele Parlamentului European.

„În cursul acestei reuniuni importante a PPE se va defini o viziune clară asupra viitorului Europei și va arăta că este pregătit să continue programul de dezvoltare a Europei, de întărire a Europei, programul de apropiere a Europei de cetățenii săi. Și, de asemenea, un program de asigurare a unei Europe unite, care să fie extrem de competitivă pe plan european”, a concluzionat Orban.

Iohannis: "Nu sunt mulțumit de anumite lucruri din UE". Junker: "Nici eu de unele din România!"

Președintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, în cadrul unei întâlniri cu tineri europeni, că nu e mulțumit de anumite lucruri din UE. În replică, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus că nici el nu e mulțumit de ce se întâmplă în România.

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, la o întâlnire cu tinerii, că deja trăim în „lumea digitală și nu suntem pregătiți”.

Summit Sibiu 2019. O provocare imensă

Summit Sibiu 2019. Asta e ceva pe care ar trebui să o luăm ca o pe provocare imensă. Deja locuim în lumea digitală și nu suntem pregătiți. Vorbiți despre ceva ce va veni, 5G, următoarea generație de comunicații. Telefonul tău va comunica cu mașina ta, cu mașina de spălat... Faceți ceva să înțelegeți asta pentru că asta se întâmplă. Vorbeam de smartphone-uri că în trecut nu ne imaginam că se poate. Avem informații care acum 10 ani erau greu de descifrat și de specialiști. Nu sunt satisfăcut de ce se întâmplă în UE”, a spus președintele Klaus Iohannis.

În replică, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a spus că nici el nu e mulțumit de anumite lucruri care se întâmplă în România.

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a răspuns, râzând: „Înseamnă că suntem doi”.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintele României, Klaus Iohannis, participă, la Sibiu, la dezbaterea „Dialogul cetățenesc”, eveniment organizat de către Comisia Europeană, în contextul Summit-ului care va avea loc, joi, la Sibiu.

Summit Sibiu. Întâlnire surpriză a cancelarului Angela Merkel, joi la Sibiu

Cancelarul Germaniei se va întâlni, alături de Klaus Iohannis, cu reprezentanții Forumului Democrat al Germanilor din România.

Summit Sibiu 2019.  Preşedintele Klaus Iohannis şi cancelarul german Angela Merkel vor avea, joi, la Sibiu, o întâlnire cu reprezentanţi ai Forumului Democrat al Germanilor din România.

Întâlnirea va avea loc după Summitul informal al şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană.

Summitul UE se va încheia după conferinţa comună susţinută de preşedintele Klaus Iohannis împreună cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Mesaj de ultimă oră al președintelui Consiliului European, Donald Tusk

Summitul, găzduit de preşedintele Klaus Iohannis, se va desfăşura în clădirea Primăriei Municipiului Sibiu şi are loc în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Reuniunea va fi prezidată de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, notează Agerpres.

Şefilor de stat sau de guvern li se vor alătura preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini.

PSD, atac dur înainte de summitul de la Sibiu: Iohannis continuă să fie acelaşi exponent al sistemului ocult de putere

Summit Sibiu 2019. Reacția PSD

Preşedintele Klaus Iohannis ratează şansa de a fi decent în faţa liderilor europeni prezenţi la summitul de la Sibiu, arată Partidul Social Democrat într-un comunicat de presă.

"Preşedintele Iohannis a ales să-şi pună interesul electoral personal mai presus de responsabilitatea constituţională de a-şi reprezenta cu demnitate şi onoare ţara. Atacarea gratuită şi nejustificată a guvernului ţării sale, a partidului de guvernare, în avanpremiera unui eveniment de rezonanţă europeană, denotă nu doar lipsa noţiunilor elementare de comportament politic decent, ci şi nepăsarea faţă de imaginea deplorabilă pe care preşedintele în funcţie al României o proiectează în percepţia liderilor europeni. Faptul că invitaţii de marcă prezenţi la Sibiu sunt din aceeaşi familie politică popular europeană cu Iohannis şi PNL nu scuză şi nici nu justifică minciunile şi dezinformarea promovate public", susţine PSD.

Summit Sibiu 2019.  Social-democraţii mai afirmă că preşedintele Iohannis "îndrăzneşte să califice din nou drept eşuată guvernarea PSD, deşi toate datele oficiale, interne şi internaţionale, îl contrazic".

"Cât despre statul de drept şi Justiţie, Iohannis continuă să fie acelaşi exponent al sistemului ocult de putere, care refuză să vadă abuzurile şi ilegalităţile constatate oficial, fără echivoc, de instituţii ale statului român, care au lovit societatea românească, care au distrus mii de vieţi şi destine profesionale şi care au prăbuşit credibilitatea Justiţiei. Klaus Iohannis uită că este preşedintele României şi că-i reprezintă pe toţi românii în relaţia cu liderii celorlalte state membre, dar şi cu cei ai instituţiilor europene. Batjocoreşte responsabilităţile funcţiei şi alege să rămână acelaşi biet agent de campanie electorală al PNL, fără să realizeze ori să-i pese că afectează grav imaginea externă a României. În acelaşi timp, să nu uităm, toate aceste lucruri le face pe cheltuiala statului român, a contribuabilului român, care plăteşte toate facturile ocazionate de întâlnirea cu liderii familiei popular europene a PNL", adaugă comunicatul PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că votul românilor la alegerile europarlamentare şi la referendumul din 26 mai este foarte important, susţinând că guvernarea PSD este una "eşuată".

Supărată că n-a fost invitată, Dăncilă îi face agenda lui Iohannis 

Viorica Dăncilă îi face agenda lui Klaus Iohannis pentru summitul şefilor UE de la Sibiu, care are loc joi. Chiar în deschiderea şedinţei de guvern, Dăncilă l-a atacat pe preşedinte pentru că nu a invitat-o şi i-a transmis două subiecte pe care ar trebui să le introducă pe agenda discuţiilor. 

"Am încercat să construiesc o relaţie normală cu o instituţie a statului, pentru beneficiul românilor. Acest lucru a fost un lucru de normalitate. Văd că interesul electoral al preşedintelui Iohannis este cel care contează. Îi solicit domnului preşedinte Iohannis ca în cadrul summitului de la Sibiu să ceară acceptarea noastra în Spaţiul Schengen şi incetarea MCV. In rezultatele acestui summit trebuie să se regăsească şi interesul românilor", a declarat Viorica Dăncilă, în deschiderea şedinţei de guvern de miercuri.

Iohannis i-a făcut, în sfârșit, o invitație lui Dăncilă

Summit Sibiu 2019. De ce Viorica Dăncilă nu a fost invitată?

Summit Sibiu 2019.  Klaus Iohannis, președintele României, a explicat, marți, la Sibiu, de ce nu va veni Viorica Dăncilă, premierul României, la Summit-ul din 9 mai.

Dăncilă, ironică la adresa lui Iohannis: Îl sun după summitul de la Sibiu (VIDEO)

„Fiecare stat are un singur reprezentant, iar arhitectura constituţională a României este de aşa natură că reprezentantul României în Consiliul European este preşedintele ţării, în cazul acesta eu. La Sibiu vor fi întâlniri numai în format de Consiliul European, nu este prevăzută nicio manifestare în alt format. Noi facem invitaţii pentru Consiliul European doar preşedintelui Parlamentului European, care vine în deschiderea Consiliului European şi face o prezentare, atât. Este cutuma la Consiliul European. Aceste invitaţii le face preşedintele Consiliului European, care este domnul Tusc, în consecinţă toată discuţia este una puţin artificială şi izvorâtă din faptul că nu se cunoaşte prea bine arhitectura constituţională a României. Nu este nicio rea-voinţă, nicio rea-credinţă, pur şi simplu aici este locul preşedintelui în Consiliul European şi noi ne întâlnim aici ca să lucrăm şi să lucrăm la un lucru foarte important: la agenda strategică pentru următorul mandat al instituţiilor europene”, a explicat Iohannis.

Klaus Iohannis, în inspecţie la Sibiu pentru summitul UE (VIDEO)

Şeful statului s-a declarat mulţumit de pregătirile pentru Summit.

“Până acum, în oraş, lucrurile sunt foarte bine pregătite, oraşul arată foarte bine. Primăria, doamna primar Fodor s-au străduit foarte mult încă de când s-a ştiut că se va organiza acest Summit. Şi rezultatul se vede! Astăzi (marți, n.r.) voi vizita toate locaţiile unde se desfăşoară evenimente ale Summit-ului şi conexe Summit-ului. Din informaţiile mele de până acum ştiu că totul este foarte bine pregătit”, a declarat Iohannis.

Summit Sibiu 2019. Mesaj de ultimă oră al președintelui Consiliului European, Donald Tusk

Summit Sibiu 2019.  Luni, Tusk a transmis o scrisoare deschisă participanţilor la Summitul de la Sibiu, în care a vorbit despre aşteptările sale de la acest dialog.

"Ne vom aduna la Sibiu, de Ziua Europei, pentru a discuta de planuri strategice pentru Uniunea Europeană, pentru anii viitori. În acest context, propun să adoptăm Declaraţia de la Sibiu, care să transmită un mesaj de unitate şi încredere în acţiunile noastre comune", a punctat înaltul oficial.

El s-a referit şi la Agenda Strategică a UE pentru următorii cinci ani. "După discuţiile de la Sibiu, vom formula Agenda Strategică a UE pentru 2019 - 2024, ce urmează a fi adoptată la Consiliul European în iunie", a amintit Tusk.

Unteanu: Declaraţia finală a summitului de la Sibiu nu este un document obligatoriu

Temele directoare pentru discuţiile de la Sibiu, potrivit agendei publicate pe site-ul Consiliului European, vizează protejarea graniţelor UE, libertăţile individuale, statul de drept, migraţia ilegală sau lupta împotriva dezinformării, dar şi consolidarea pieţei unice şi schimbările climatice.

Summit Sibiu 2019. "Suntem în prag de alegeri europene, UE a parcurs şi a rezolvat atâtea crize şi cred că este nevoie de un mesaj de optimism, orientat spre viitor şi care arată că noi, liderii, suntem dispuşi să mergem mai departe, suntem dispuşi să generăm ce promitem - bunăstare şi siguranţă pentru cetăţeni. Şi trebuie să arătăm că noi ştim ce vrem cu Uniunea Europeană. Şi asta vom dovedi joi, aici, la Sibiu", a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis.

Şefilor de stat sau de guvern li se vor alătura preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini.