MENIU

Summit istoric Trump-Kim Jong-un. Phenianul promite denuclearizare, SUA îi garantează securitatea

<p>Donald Trump și Kim Jong-un, summit istoric</p>
<p>Donald Trump și Kim Jong-un, summit istoric</p>
Semnăturile lui Trump (st&acirc;nga) și Kim Jong-un

Summitul istoric Donald Trump-Kim Jong-un s-a terminat în Singapore cu semnarea unui document în care Phenianul s-a angajat pentru denuclearizarea totală a peninsulei coreene. Înainte de summit, Trump a anunțat că îl va invita pe liderul nord-coreean la Casa Albă. Cei doi șefi de stat s-au întâlnit pe insula Sentosa din Singapore. Este pentru prima dată când un lider de la Washington s-a întâlnit cu unul de la Phenian.

Documentul semnat de Donald Trump și Kim Jong-un în cadrul summitului de la Singapore angajează Coreea de Nord la o ”denuclearizare totală” a peninsulei coreene, notează AFP. Kim Jong-un a mai promis acest lucru în timpul discuțiilor cu omologul sud-coreean, dar este încă neclar ce anume înseamnă acest lucru și când se va întâmpla, notează BBC.

De cealaltă parte, Trump promite că SUA vor oferi garanții de securitate Coreei de Nord, în schimbul dezarmării nucleare.

Președintele american a mai dezvăluit o serie de angajamente importante, care par mult mai concrete. SUA vor pune capăt manevrelor militare organizate în comun cu Coreea de Sud, un lucru solicitat de multe ori de Phenian, dar și de China. 

De partea celalaltă, Kim a anunțat distrugerea unui poligon de testare a rachetelor. Acest amănunt nu este menționat în acord pentru că a fost discutat după ce documentul a fost elaborat, a spus Trump.

Drepturile omului în Coreea de Nord? Subiectul a fost atins ”în treacăt”, a admis președintele american, care a precizat că s-a concentrat pe denuclearizare.

"Au fost 24 de ore extraordinare. Mă adresez lumii cu un mesaj de pace, speranţă şi viziune. Le mulţumesc autorităţilor din Singapore, preşedintelui din Coreea de Sud, premierului Japoniei. Îi mulţumesc liderului nord-coreean, Kim Jong-Un, pentru că face primul pas spre viitorul ţării. Am avut o discuţie onestă şi directă. Schimbarea este posibilă", a spus Donald Trump, după întâlnire.

Trump a precizat că şi-a creat o "legătură foarte specială" cu "foarte inteligentul" lider nord-coreean Kim Jong Un.

La finalul summitului, Trump și Kim Jong-un au apărut pe treptele hotelului, cu acordul semnat în mână. ”Lumea va vedea o mare schimbare”, a anunțat dictatorul nord-coreean.

Președintele american a declarat că procesul de denuclearizare a Coreii de Nord va începe "foarte, foarte repede". Întrebat de jurnaliști dacă liderul Kim Jong-un a fost de acord cu denuclearizarea, Trump a spus că "cei doi vor începe procesul cât de curând".

Ceva mai devreme, lumea a asistat la o strângere de mână istorică, ce a durat 22 de secunde.

Deşi momentul a fost mult mai sobru decât cel dintre Kim Jong-un şi preşedintele sud-coreean, atât Donald Trump, cât şi liderul de la Phenian au părut relaxaţi şi au zâmbit. S-au retras apoi pentru discuţii bilaterale, ce au durat 40 de minute. 

Experţii spun că discuţia a fost una de tatonare, pentru că era imposibil ca într-un timp atât de scurt să vorbească despre subiecte delicate, precum denuclearizarea. După această primă întâlnire, Kim şi Trump au ieşit la o scurtă plimbare, înainte de a începe o nouă rundă de negocieri, de această dată alături de consilieri. 

Summitul de astăzi părea de neconceput în urmă cu doar câteva luni. Iar acum două săptămâni, o lume întreagă se întreba dacă va avea totuşi loc sau nu. Donald Trump l-a anulat, după care a revenit asupra deciziei. Cert este că discuţiile ar putea deschide calea spre o Coree de Nord fără arme nucleare şi, implicit, scutită de sancţiuni economice.