MENIU

SUA: E important ca viitorul preşedinte român să aibă un angajament pro-SUA, NATO şi UE

Duane Butcher, Însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la București

Însărcinatul cu afaceri al SUA a.i. la Bucureşti, Duane Butcher, aflat la final de mandat, a declarat, într-un interviu acordat Adevărul, că viitorul preşedinte al României trebuie să aibă un angajament ferm faţă de parteneriatul strategic cu SUA, faţă de NATO şi UE. 

"E foarte important ca acesta (preşedintele României) să aibă un angajament ferm faţă de parteneriatul strategic, de statutul de membru în NATO şi UE, de un parcurs pro-Occident şi sunt încrezător că o astfel de persoană va câştiga", a declarat Duane Butcher pentru Adevărul

Oficialul american a mai spus că România este o ţară puternică şi bine apărată.

"M-am gândit mult la securitatea României acum, când mă apropii de plecare şi fac vizite de rămas bun. Sunt atât de încrezător în situaţia a acestei ţări. Sunteţi aproape independenţi energetic iar acum căutăm modalităţi prin care România poate ajuta restul Europei să-şi crească securitatea energetică. Cred că această ţară este extrem de bine echipată pentru a rezista influenţelor străine şi a-şi croi propriul drum ca membru al UE şi NATO. Corupţia este un punct slab, dar ea aproape a fost transformată într-un succes, prin succesele pe care le-am văzut. România este o ţară puternică, extrem de bine apărată şi am mari speranţe în ce o priveşte", a spus Butcher.

"Nu este un secret că suntem îngrijoraţi de acţiunile Rusiei în Crimeea şi în Ucraina şi am fi cu siguranţă îngrijoraţi să vedem astfel de acţiuni, fără precedent şi dezamăgitoare, întâmplându-se în România. Însă, aşa cum am spus, această ţară este foarte bine apărată împotriva oricărei astfel de situaţii", a mai spus oficialul american.