MENIU

SONDAJ INSCOP: PMP suflă în ceafa PDL, la europarlamentare. PSD-UNPR-PC: 40,7%

SONDAJ INSCOP: PMP suflă în ceafa PDL, la europarlamentare. PSD-UNPR-PC: 40,7% / Foto: Facebook.com

Ruperea USL şi înregistrarea oficială a partidului prezidenţial au reconfigurat scena politică, arată un sondaj INSCOP Research, privind intenţia de vot la alegerile europarlamentare, realizat la comanda ziarului „Adevărul”. Cercetarea a fost efectuată în perioada 1-7 mai, pe un eşantion reprezentativ de 1.056 de persoane. PSD cunoaşte o uşoară creştere, de trei procente, ajungând la 40,7%, iar PNL cunoaşte o scădere tot de trei procente, ajungând la 16,9%.

Partidul Mişcarea Populară şi-a dublat practic zestrea electorală – de la 4,6 la 10,2%. PMP ajunge astfel al patrulea partid, în urma unui PDL care a coborât de la 17,5 la 11,3%. Ar mai trece pragul electoral UDMR şi Forţa Civică. Dintre independenţi, doar Mircea Diaconu ar putea primi 1,2%.

Chestionaţi în legătură cu prezenţa la alegerile europarlamentare din 25 mai, 32% au răspuns că se vor prezenta cu siguranţă la vot, iar 28,9% indică faptul că probabil vor merge la vot. 9,7% spun că probabil nu se vor prezenta la vot, 9,6% spun că sigur nu se vor prezenta la vot, în timp ce 17,3% declară că încă nu s-au hotărât. 2,5% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri europarlamentare, Alianţa PSD-UNPR-PC ar obţine 40,7% din voturi, în stagnare comparativ cu măsurătoarea de la începutul lunii martie când aceeaşi alianţă înregistra 40,4% din opţiunile de vot.

Alianţa PSD-UNPR-PC este urmată în clasamentul intenţiei de vot de Partidul Naţional Liberal care ar fi votat de 16,9% din respondenţi (17,6% luna trecută).

PNL este urmat de Partidul Democrat Liberal, care suferă o cădere în intenţia de vot de la 13,7% în martie, la 11,3% la măsurătoarea din luna mai.

Partidul Mişcarea Populară îşi continuă tendinţa ascendentă, înregistrând 10,2% din intenţiile de vot (comparativ cu 9,1% în luna martie). PMP pare a creşte pe seama scăderii PDL.

Conform măsurătorii din luna mai, celelalte formaţiuni care trec pragul parlamentar de 5% sunt Uniunea Democrată a Maghiarilor din România cu 5,2% (5,1% în luna martie) şi Forţa Civică, cu 5,1% (4,7% în luna martie).