MENIU

Sondaj IMAS, dramatic pentru PSD. Pierde 10 procente în 10 luni. Tudose, mai popular decât Dragnea

Un sondaj IMAS, prezentat de Alin Teodorescu, se dovedește a fi dramatic pentru PSD și Liviu Dragnea. Potrivit cifrelor, PSD a deschis anul 2017 cu un procentaj de 49,0% în opțiunile de vot ale românilor și a scăzut cu 10 procente, ca să ajungă în septembrie la 38,8%. Sondajul arată că Liviu Dragnea a scăzut vertiginos în sondaje, de la 30% încredere la 18%, în timp ce popularitatea premierului Mihai Tudose este peste cea a șefului PSD: 23%.

Dacă duminică ar avea loc alegeri, PSD ar obţine 38,8% (față de 49% în ianuarie) din opțiunile exprimate, urmat de PNL care ar fi votat de 30,9% (față de 23% în ianuarie) dintre cei care şi-au declarat intenţia de a participa la următoarele alegeri parlamentare, arată sondajul IMAS.

Dragnea, scădere dramatică. De la 30% la 18,7%. Motivele prăbușirii: OUG 13 și demiterea lui Grindeanu

Datele din barometrul de opinie realizat în septembrie 2017 îl plasează pe Liviu Dragnea la 18,7% încredere multă sau foarte multă, o valoare similară celei din noiembrie 2016.

Directorul IMAS, Alin Teodorescu, a declarat că Liviu Dragnea a înregistrat cea mai mare scădere, dintre personalitățile politice, în ce privește gradul de încredere. Mai exact, de la 30% la începutul anului a ajuns la 18,7% în septembrie, OUG 13 și demiterea premierului Sorin Grindeanu fiind principalele motive ale prăbușirii gradului de încredere.

„E o dramă să fii președinte de partid și când faci o întâlnire, oamenii te aplaudă, dar 20% din ei nu te apreciază și nu te-ar vota”

În ce îl privește pe Liviu Dragnea, cu un procentaj de18%, în condițiile în care are un partid cu 22% din populația cu drept de vot în România, Teodorescu spune:

”Înseamnă că Dragnea nu e apreciat nici măcar de membrii PSD. 20% din totalul votanților PSD nu-l apreciază pe Dragnea. E o dramă să fii președinte de partid și când faci o întâlnire, oamenii te aplaudă, dar 20% din ei nu te apreciază și nu te-ar vota”, a subliniat directorul IMAS.

Tudose, de la 24,7% la 23,2%. Dar peste Dragnea

Mai popular decât Dragnea Datele furnizate de sondaj arată că Tudose avea 24% încredere în iulie, dar acum, are 23%.

„Tudose a venit ca premier și de obicei când e numit cineva premier înregistrează capital de incredere, îl consumă repede sau încet. Acum 10 ani se intra în această funcție cu un capital de 50 sau 45%. Grindeanu a intrat cu 30 sau 35. Tudose a intrat cu 26 sau 27, unul din cele mai reduse cote cu care o persoană a intrat pe funcția asta”, spune Alin Teodorescu.

Care este explicația

„Cât îl privește pe premierul Mihai Tudose, opinia publică poate fi încă în etapa de cristalizare, dat fiind că acesta a preluat guvernarea relativ recent, la finalul lunii iunie. Așadar, cu un nivel de notorietate mai scăzut decât cei mai mulți dintre oamenii politici evaluați, Mihai Tudose înregistra în iulie 2017 un nivel de încredere de 24,7%, sub cel al principalului partid de guvernare, dar comparabil cu cel al liderului PSD, Liviu Dragnea. Luna septembrie îl plasează pe Tudose la un grad de încredere de 23,2%”, a mai spus sociologul

Ce spunea sondajul Avangarde, în care Tudose era prăbușit

Astfel, sondajul IMAS contrazice cercetarea sociologică prezentată acum câteva zile de Marius Pieleanu, care anunța „prăbușirea" încrederii în Guvern și care a fost pretextul crizei politice dintre premierul Tudose și președintele PSD Liviu Dragnea. Reamintim că în sondajul prezentat de Avangarde, PSD îşi păstra cota de încredere, dar Guvernul avea o cădere spectaculoasă, de la 20% la 40%.