MENIU

PSD apără miniștrii vizați de DNA. Scut în jurul lui Sevil Shhaideh și Rovanei Plumb

<p><span>Inquam Photos/George Calin</span></p>

Conducerea PSD, sprijin total pentru Sevil Shhaideh și Rovana Plumb. Aceasta a fost decizia luată după ședința BPN. Mai mult, Liviu Dragnea a anunțat că cele două nu au motive să demisioneze, iar deputații social-democrați vor vota așa cum vor considera de cuviință în cazul solicitării DNA cu privire la Rovana Plumb: "Eu am spus-o foarte clar: așa cum vor considera de cuviință, după ce analizează faptele, documentele și după ce o vor asculta probabil și pe Rovana".

Președintele PSD a prezentat o serie de motive pentru care Sevil Shhaideh și Rovana Plumb au primit susținerea partidului, unul dintre acestea fiind legat de pozițiile cheie pentru România ocupate în Guvern.

"Ele au prezentat, pe scurt, o informare succintă despre cele două acte normative. Fără niciun fel de excepție, toți colegii din BPN și dl Călin Popescu-Tăriceanu le-au cerut ferm să nu demisioneze, enunțând mai multe motive, care i-a determinat pe fiecare să le ceară lucrul ăsta. S-a discutat mult despre pozițiile în care se află cele două colege, și anume Dezvoltare Regională, Fonduri Europene — două poziții cheie în Guvern, obiective asumate foarte serioase și strategice pentru statul român atât în ceea ce privește modelul de absorbție pentru fondurile europene din acest an, cât și programele de dezvoltare care sunt în derulare. Și am cerut că nu uite că este obligația asumată de fiecare membru al Guvernului ca programul de guvernare să fie pus în practică", a declarat Dragnea la finalul BPN al PSD.

Argumente a avut și liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Ioan Munteanu, "Au respectat legea. Se consideră nevinovate și colegii au solicitat să nu demisioneze", a precizat Munteanu.

Pe de altă parte, potrivit lui Dragnea, alte motive s-au referit la subiectul în sine, și anume natura celor două acte normative — hotărâri de guvern — care sunt verificate de DNA.

"Este vorba de un transfer al unui imobil-teren din domeniul public al statului la un domeniu public al unei autorități locale, așa cum sunt sute de exemple în România și vor mai fi. S-au transferat poligoane, terenuri, imobile de la MApN, terenuri, imobile de la alte ministere care zăceau și care au fost preluate de autoritățile locale și în cea mai mare parte dintre cazuri acolo au apărut dezvoltări care în continuare aduc beneficii pentru comunitățile locale respective. Un astfel de precedent este extrem de periculos din mai multe motive. Și acum sunt solicitări susținute public și de către parlamentari de la toate partidele, susținute public și de către autoritățile locale respective și de alte instituții din comunitățile respective, sunt solicitări pentru a fi transferate imobile către autoritățile locale pentru a le putea introduce într-un plan, într-un program de dezvoltare. Deci, mulți colegi au spus că nu poate fi acceptată și este periculoasă această abordare — că se pune problema unui prejudiciu adus statului când un astfel de transfer pleacă din public în public. Asta ar însemna că toate transferurile care au avut loc până acum reprezintă un prejudiciu adus statului român", a detaliat Liviu Dragnea.

Liderii coaliției iau în calcul să meargă la Curtea Constituțională, motivând că există în acest moment un conflict între procurori și Guvern, a anunțat, după ședință, Liviu Dragnea. Liderii PSD susțin că nu este treaba DNA să verifice Hotărâri ale Guvernului și tocmai pe acest lucru se va întemeia atacul la Curtea Constituțională.

Vineri, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a solicitat sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice la data faptei, în legătură cu săvârșirea complicității la abuz în serviciu, în dosarul care o vizează și pe vicepremierul Sevil Shhaideh, referitor la trecerea ilegală a unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel în administrarea Consiliului Județean Teleorman.

 

Sursa Foto: Inquam Photos/George Calin