MENIU

Sevil Shaidehh. Toate controversele în care a fost implicată

Om de încredere al lui Liviu Dragnea, Sevil Shhaideh a fost refuzată de preşedintele Klaus Iohannis, pentru funcţia de premier, în decembrie 2016, dar fără ca şeful statului să ofere o explicaţie. Paradoxal, după ce Sorin Grindeanu a venit în fruntea Guvernului, Shhaideh a fost numită apoi vicepremier şi ministru al Dezvoltării. De multe ori, Sevil Shhaideh a fost acuzată de către cei din Opoziţie că a alocat bani către primari discreţionar, prin intermediul PNDL. Pe de altă parte, şi înainte să fie ministru, Shhaideh a fost mult timp secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, iar înainte de asta, a lucrat mult timp în cadrul CJ Constanţa, în perioada în care Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu făceau legea în Constanţa. Şi un amănunt recent: soţul ei a fost angajat în ministerul Agriculturii, de către Petre Daea 

Sevil Shhaideh are 51 de ani, iar în 1987 a absolvit Academia de Ştiinţe Economice, Facultatea de Planificare Economică şi Cibernetică. În 1995 şi 2001, ea a obţinut specializările: expert în administraţie publică şi manager ONG la organizaţia internaţională USAID din Statele Unite ale Americii, iar în 2003 a primit titlul de auditor în urma unui curs susţinut la TUV Institution, potrivit CV-ului său publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

Cariera lui Sevil Sahhideh la stat, în prima linie, începe în 1993 când, până în 2007, a fost director Sisteme Informatice în Consiliul Judeţean (CJ) Constanţa, iar între anii 2007 şi 2012 a condus Direcţia Generală de Proiecte din CJ Constanţa, având ca principale atribuţii coordonarea şi managementul proiectelor cu finanţare europeană.

Simultan, ea a ocupat postul de coordonator al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), în perioada în care Liviu Dragnea era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, între principalele activităţi şi responsabilităţi numărându-se elaborare de amendamente legislative cu privire la actele normative care reglementează administraţia publică locală. De asemenea, din anul 2000, ea este preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Informaticienilor din Administraţia Publică.

În 2012, imediat după desemnarea lui Liviu Dragnea la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sevil Shhaideh a fost numită în funcţia de secretar de stat la acelaşi minister.

Veniturile realizate în ultimul an fiscal se ridică la puţin peste 185.000 de lei, din care aproximativ 92.000 de lei reprezintă salariul de la MDRAP, pentru funcţiile deţinute în 2015, de secretar de stat, respectiv, ministru, iar aproape 93.000 de lei a încasat ca membru al CIFGA (Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări) la EximBank SA.

Sevil Shhaideh are şi două depozite bancare, deschise în 2011, cu sume cumulate de aproape 600.000 de lei. În declaraţia de interese apare ca acţionar la Coremar – cupon gratuit, şi cu un număr de 50 de acţiuni, în valoare de 100 de lei, la SC Rosyr International SRL.

Sevil Shhaideh s-a căsătorit în 2011, iar presa a scris că naşi de cununie au fost Liviu Dragnea şi şeful Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.

Liviu Dragnea a afirmat însă că Sevil Shhaideh nu îi este fină, deoarece în religia musulmană nu există termenul de naş, şi că la căsătoria acesteia i-a fost "martor", alături de alte persoane. Dragnea a mai spus că o cunoaşte pe Sevil Shhaideh de 15 ani, iar la căsătoria acesteia a fost martor alături de alte persoane.