MENIU

Senatul respinge proiectul de Hotărâre pentru constatarea votului în cazul Șova

<p>Senatul respinge proiectul de Hotăr&acirc;re pentru constatarea votului &icirc;n cazul Șova</p>

Senatul a respins, luni, proiectul de Hotărâre propus de Biroul permanent în vederea constatării rezultatul votului pe care senatorii l-au exprimat, în data de 25 martie, cu privire la cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova, fiind înregistrate 68 de voturi împotrivă, 43 de abțineri și două voturi pentru.

Potrivit textului proiectului de Hotărâre propus de către Biroul Permanent, se constată că "în urma votului exprimat în ședința Senatului din data de 25 martie 2015, nu au fost întrunite condițiile cerute de art. 24, alin. 4 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, (...) și de art. 173 din regulamentul Senatului, aprobat prin Hotărârea Senatului nr. 28/2005, cu modificările și completările ulterioare, în vigoare la data de 25 martie 2015, pentru a încuviința reținerea și arestarea preventivă a senatorului Șova Dan-Coman".

Înainte de a supune la vot plenului Senatului proiectul de Hotărâre, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat că, în cazul în care proiectul propus de către BP nu este adoptat, își va asuma varianta "care nu presupune niciun vot, ci merge pe ideea că plenul Senatului hotărăște să mandateze președintele Senatului să redacteze Hotărârea ca urmare a votului din 25 martie și ca urmare a deciziei CCR".

"Vă supun votului proiectul de Hotărâre pe care îl aveți în mapă și care a fost aprobat de Biroul permanent. În cazul în care acest proiect întrunește majoritatea, Hotărârea ca atare se publică în Monitorul Oficial, în cazul în care respingeți prin vot, atunci eu sunt obligat să redactez celălalt proiect de Hotărâre pe care de asemenea îl aveți în mapă, în conformitate cu rezultatul votului din 25 martie și în conformitate cu decizia CCR care ne cere să publicăm Hotărârea", a spus Tăriceanu.

Cel de-al doilea proiect la care a făcut referire Călin Popescu Tăriceanu este cel pe care senatorul social-democrat Șerban Nicolae l-a supus atenției plenului, în timpul dezbaterilor pe marginea proiectului de Hotărâre propus de către Biroul permanent.

"În principiu sunt de acord că nu avem ce să supunem la vot astăzi. (...) Eu cred că textul pe care vi-l propun corespunde și deciziei CCR și pentru ce s-a întâmplat în 25 martie în Senat. În același timp însă, președintele Senatului nu ia o decizie, nu are autoritatea de a vorbi în numele Senatului altfel decât în limitele date de plenul Senatului și altfel decât s-a dispus prin decizia CCR. Vă rog să fiți de acord ca președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a fost și președinte de ședință în 25 martie, are obligația fără a avea drept de dispoziție sau de opțiune de a trimite acest text spre publicare la MO. Cine dorește să atace acest text să o facă în condițiile legii și Regulamentului. (...) Să trimitem textul la publicare în MO pentru că el nu face altceva decât să constate rezultatul votului din 25 martie, așa cum ne-a cerut CCR", a declarat Șerban Nicolae.

Potrivit proiectului de Hotărâre propus de către Șerban Nicolae se constată că "nu au fost întrunite condițiile cerute de art. 24 alin. 4 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor și de art. 173 din Regulamentul Senatului pentru a încuviința reținerea și arestarea preventivă a senatorului Șova Dan-Coman", însă acest document este datat 25 martie.

De asemenea, în timpul dezbaterilor din plenul Senatului, liberalul Mario Oprea a ținut să precizeze că în ședința de luni a Biroului permanent al Senatului decizia cu privire la proiectul de Hotărâre a fost adoptată cu opt voturi pentru și două voturi împotrivă, reprezentanții Opoziției în conducerea Senatului opunându-se propunerii. Potrivit lui Mario Oprea, dacă proiectul de Hotărâre propus de către Biroul Permanent ar fi fost adoptat de plenul Senatului, atunci PNL ar fi sesizat Curtea Constituțională.

"Președintele Senatului spune că nu dorește să semneze o Hotărâre datată 25 martie, completez eu — în condițiile în care legea a fost modificată de către noi în mod esențial. Vreau să remarcați că este o capcană în care se dorește a fi atrasă și Opoziția. Este un vot mascat de reluare a acestui vot. Se dorește ca noi, printr-o aparență că da, noi adoptăm o Hotărâre și o publicăm în MO, să recunoaștem că nu au fost îndeplinite condițiile pentru această cerere (privind reținerea și arestarea preventivă a senatorului Dan Șova — n.r.). În viziunea senatorilor liberali există doar o interpretare legală și constituțională a votului dat în 25 martie — anume că s-au respectat condițiile necesare pentru încuviințarea stipulată în acea cerere. Noi vom vota împotriva acestui proiect de Hotărâre și, în situația în care acest proiect va fi votat, vom sesiza CCR", a declarat secretarul liberal al Senatului în timpul dezbaterilor.

Curtea Constituțională a României a admis, în data de 8 aprilie, sesizarea șefului CSM și a constatat că există conflict de natură constituțională între autorități, urmând ca Senatul să redacteze hotărârea referitoare la cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova.

 

DNA, ultimatum pentru Senat în cazul Şova. Reacţia lui Tăriceanu

 

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat că Biroul permanent va solicita secretarului general al instituției să transmită Direcției Naționale Anticorupție, până la data de 22 aprilie, toate înscrisurile întocmite ca urmare a cererilor DNA de încuviințare a urmăririi penale, reținerii sau arestării preventive a senatorilor în funcție în perioada 2014-2015 și pe cele referitoare la cazul Dan Șova.

"De săptămâna trecută, de când am primit acea solicitare, noi am hotărât să sesizăm Comisia juridică, care să întocmească toată lista de documente, toate materiale solicitate. Am făcut și o scrisoare de răspuns ministrului Justiției în care am spus că Senatul este de acord pe fond să dea aceste documente. Sunt toate documente publice, deci ele se găsesc pe site-ul Senatului, dar astăzi Biroul permanent a hotărât în unanimitate să ceară secretarului general al Senatului să trimită până pe data de 22 aprilie toate aceste documente solicitate și să poarte în continuare toată corespondența instituțională cu Parchetul și să informeze Biroul permanent în legătură cu solicitările eventuale care vor mai fi de acest gen", a declarat Tăriceanu, la finalul ședinței Biroului permanent al Senatului de luni.

Tăriceanu a explicat că Biroul Permanent al Senatului a luat decizia ca documentele să fie transmise prin Secretariatul General al Senatului fiind vorba despre "o chestiune administrativă" și pentru a nu exista "niciun fel de interpretare".

"Trebuie să înțelegeți că Senatul este o instituție politică și publică în același timp. Vrem să separăm lucrurile administrative de cele politice. Nu vreau să se interpreteze sub nicio formă că punerea la dispoziție a documentelor solicitate de Parchet ține de o decizie politică. Nu este niciun fel de discuție sau polemică politică la nivelul Senatului în acest sens și este o chestiune administrativă pe care o tratăm ca atare", a spus președintele Senatului.

Acesta a adăugat că, prin însărcinarea secretarului general cu transmiterea documentelor solicitate de către DNA, se procedează "mai expeditiv".

"Am spus foarte clar că Senatul este de acord pe fond să pună la dispoziția Parchetului toate documentele solicitate, numai că am însărcinat Comisia juridică să colecteze aceste documente și să le pună la pachet ca să le furnizeze Parchetului. Ca să lucrăm puțin mai expeditiv și ținând cont de faptul că unii colegi din Comisia juridică au spus că ei nu sunt experții juridici ai Senatului, ci au menirea de a da avize asupra proiectelor de legi, am hotărât să procedăm mai expeditiv și să însărcinăm Secretariatul General al Senatului", a mai spus Tăriceanu.

Președintele Senatului a ținut să precizeze că documentele vor fi transmise direct către DNA în format scris.

Ultimatum pentru Senat. DNA cere urgentarea cazului Şova