MENIU

Senatorii din Comisia de Cultură au adus modificări suplimentare la ordonanța publicității TV

Comisia pentru Cultura din Senat a adoptat, marti, o formă modificată a Legii privind piața de publicitate TV, iar, după votul final al senatorilor, noul text de lege va permite agențiilor de publicitate să reintre în circuitul banilor de reclamă TV, din care fuseseră eliminate acum doi ani, când Executivul a dat o Ordonanță de Urgență care a aruncat în aer piața de publicitate TV, informează HotNews.ro.

Cu toate acestea, această permisiune este limitată de unele condiții, precum obligația nou introdusă a unor contracte tripartite, dacă vreuna din părți dorește să se asigure de "transparența totală". Comisia a respins cererea fostului presedinte, Traian Basescu, de reexaminare a legii, dar a adoptat, cu unele modificări, textul de lege care trecuse, în noiembrie, de Camera Deputaților.

Președintele Comisiei, Georgică Severin, a spus, pentru HotNews.ro, că acum a fost introdusă, între altele, o prevedere ce ar urma să prevină eventuale încercări ale agențiilor de a "dicta" pe piață și să întărească transparența în relațiile dintre companii-client, televiziuni și agentii. Mai precis, potrivit lui Severin, este prevăzut ca, dacă vreuna dintre cele trei părți dorește, atunci contractele de publicitate să fie tripartite. Astfel, dacă o companie optează să angajeze o agenție ca intermediar, în relația cu televiziunile, atunci un post poate să ceară, în baza legii, ca respectivul contract de publicitate să nu fie semnat doar de agenție și televiziune, ci și de clientul de publicitate.

Totodată, Severin a subliniat faptul că se păstrează o altă prevedere din OUG 25/2013, anume că o societate care cere acordarea unei licențe audiovizuale sau o modificare de licență trebuie să depună la dosar și certificate fiscale din care să rezulte că nu are obligații restante la bugetul de stat, în momentul solicitării licenței. Potrivit lui Severin, aceasta nu se aplică la societățile care au datorii eșalonate sau angajamente clare de plată, ci la cele care nu-și plătesc datoriile "cu anii".

În ultimele săptămâni, reprezentanții Comisiei de Cultură din Senat au avut noi consultări cu reprezentanți ai industriei de publicitate TV, iar, marți, Comisia a adoptat o nouă versiune de text, care introduce modificări suplimentare celor înaintate de Camera sau unele corecturi tehnice.

Mai multe pe HotNews.ro.