MENIU

Senat: Nearborarea tricolorului de către autorități, pedepsită cu amendă între 2.000 și 10.000 lei

<p>Ziua Nationala a Romaniei</p>

Senatul a adoptat tacit, marți, o propunere legislativă care prevede că nearborarea drapelului României de către autoritățile și instituțiile publice ar putea fi pedepsită, cu amendă de la 2.000 la 10.000 lei, informează Agerpres.

Potrivit propunerii, se constituie infracțiune și arborarea drapelului sau a fanionului altui stat, cu alte dimensiuni decât cele ale drapelului României și cu alte ocazii sau în alte condiții decât cele prevăzute de lege, iar amenda este tot între 2.000 și 10.000 lei.

De asemenea, îngrădirea dreptului de a purta însemnele naționale ar putea fi pedepsită cu amendă de la 5.000 la 20.000 lei.

Constatarea contravențiilor și infracțiunilor și aplicarea amenzilor se face de către prefect și împuterniciții acestora, Poliția Română, Jandarmeria Română, și se aplică conducătorului autorității sau instituției publice, primarului, președintelui consiliului județean, precum și persoanei fizice sau juridice vinovate de săvârșirea contravenției sau infracțiunii.

"Pentru evitarea situațiilor confuze, arborarea mai multor drapele pe clădirile publice trebuie să aibă la bază un eveniment special și să poarte ca suport legal ordinul emis de prefect, ca înalt reprezentant", se arată în expunerea de motive.

 

 Mai multe pe Agerpres.