MENIU

OUG pentru referendum de două zile. Redefinirea familiei, prioritate zero pentru PSD

Un pas înainte şi doi înapoi. Aşa poate fi descris traseul făcut ieri de referendumul pentru familia tradiţională. Curtea Constituţională a dat undă verde proiectului Parlamentului, ceea ce înseamnă că românii pot fi chemați la urne pe 6 și 7 octombrie, așa cum şi-ar dori social-democraţii. La scurt timp, Guvernul a anunţat o şedinţă extaordinară pentru a adopta, potrivit unor surse, o ordonanță de urgență în acest sens. Cu jumătate de oră înainte de a începe, şedinţa a fost anulată. Se pare, însă, că va avea loc astăzi. 

Şedinţa de Guvern vine după ce Curtea Constituţională a dat luni aviz pozitiv pentru iniţiativa de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie. Procedural, ar urma ca Guvernul să adopte o hotărâre în care stabileşta data de organizare a referendumului, iar apoi, românii să meargă la vot la începutul lui octombrie.

Judecătorii au decis cu şapte voturi "pentru" şi două "împotrivă" că legea pentru revizuire în sensul definirii familiei drept căsătoria între un bărbat şi o femeie, adoptată de forul superior al Parlamentului, respectă dispoziţiile constituţionale. Decizia de marţi a Curţii Constuţionale vine în contextul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că salută decizia Parlamentului de a adopta iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei în sensul redefinirii familiei şi preciza că referendumul va avea loc pe 7 octombrie.

Reamintim că Senatul a adoptat, marţea trecută, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi.

Din totalul de 136 de senatori, 127 au fost prezenţi în plenul de marţea trecută. Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei a fost adoptată de Senat cu 107 "pentru", 13 voturi "împotrivă" şi şapte abţineri.

Camera Deputaţilor a adoptat, în mai 2017, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, semnată de trei milioane de cetăţeni.

Proiectul legislativ menționat  îşi propune revizuirea articolului 48 din Constituţie, în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent.