MENIU

SCANDAL în guvernare după declarațiile lui Viktor Orban! Hunor: „Nu există motiv pentru care să fie tensiune în coaliţie”

Hunor: „Nu există motiv pentru care să fie tensiune în coaliţie”

Este scandal uriaș în coaliție, după declarațiile făcute week-endul trecut de premierul maghiar, Viktor Orban, pe teritoriul României. Inclusiv Klaus Iohannis le-a cerut liderilor UDMR să vină cu explicații, pentru că au aplaudat discursul premierului maghiar.

„O discuție trebuie să aibă loc și în coaliție", a spus șeful statului. La o săptămână de la evenimentul de la Băile Tușnad, a venit și prima reacție a liderului UDMR: „Nu există niciun pic de rasism în Viktor Orban”, susține Kelemen Hunor. Afirmație care a inflamat și mai tare spiritele în coaliție. Nemulțumiți de aceasta situație sunt atât liberalii, cât și social-democrații. 

La o săptămână de la declarațiile scandaloase făcute la Băile Tușnad, Viktor Orban revine și spune că a fost prost înțeles și că astfel de afirmații sunt civilizate în Ungaria. 

Și tot la o săptămână de la discursul susținut la Băile Tușnad, Kelemen Hunor a spus că „nu vede niciun pic de rasism în Viktor Orban”. Afirmația a inflamat și mai mult scena politică din România. Klaus Iohannis le-a cerut liderilor UDMR să vină cu explicații.

„Vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acestui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi complicat sau dacă nu au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat personajul”, a spus Klaus Iohannis.

Dacă la discusul premierului maghiar au reacționat cu întârziere, liderii maghiari i-au răspuns imediat președintelui Klaus Iohannis. Kelemen Hunor spune că UDMR și-a respectat angajamentele în coaliție.

„Orban n-a vorbit de România, n-a vorbit de Guvernul României, de coaliţie, deci nu există motiv pentru care să fie o chestiune de tensiune în coaliţie. Nici în tratatele europene, nici în tratatele de aderare nu scrie nicăieri că libertatea de exprimare şi libertatea de a avea o opinie nuanţată, diferită sunt interzise”, a spus Kelemen Hunor, pentru Agerpres.

Liderul UDMR a venit cu explicații și pentru aplauzele membrilor de partid, care au răsunat la Băile Tușnad în timpul discursului susținut de Viktor Orban.

„Unii aplaudă din respect, alţii aplaudă din simpatie, alţii sunt de acord total sau parţial cu cele spuse şi aplaudă. Care ar fi problema din acest punct de vedere? Chiar nu văd sensul de ce să explicăm, să spunem cine de ce aplaudă un discurs”, a adăugat Kelemen Hunor.

Reacția liderilor UDMR a fost criticată, însă, și de PNL și PSD. Marcel Ciolacu a anunțat deja că subiectul va fi discutat în următoarea ședință de coaliție. 

Mai multe articole despre:
scandal udmr coalitie