MENIU

"Săptămâna purificării" în PSD și PNL. Cele două mari partide își adoptă criteriile de integritate

Începe săptămâna purificării în politică! Cele mai mari partide sunt decise să adopte criterii de integritate pentru membrii care au probleme cu legea, dar şi pentru cei care vor să fie primari sau parlamentari. Candidaţii trebuie să fie curaţi ca lacrima: fără urmărire penală, traseism, afaceri cu statul sau plagiat, potrivit Realitatea TV.

Miercuri, 9 decembrie, CExN al PSD se va întruni pentru a adopta codul de etică și conduită al formațiunii politicie.

"Convocarea Comitetului Executiv al PSD pe data de 9 decembrie, la ora 16,00, unde vom adopta forma finală a codului de etică și conduită al partidului. De asemenea, vom avea o primă discuție despre pregătirea alegerilor locale și despre desemnarea candidaților", declara, pe 2 decembrie, președintele PSD, Liviu Dragnea.

Concret, "Codul de Etică și Conduită al PSD" este un document care stabilește un set de reguli de comportament pentru membrii partidului, indiferent dacă aceștia ocupă sau nu funcții politice, de reprezentare sau de conducere în diversele structuri politico-administrative, centrale sau locale.

Statutul PSD urmează să fie, însă, completat astfel încât, în cazul în care, pentru fapte de corupție, un membru de partid se află într-una din următoarele situații:

- punerea în mișcare a acțiunii penale; începerea urmăririi penale; dispunerea arestării preventive;

- trimiterea în judecată;

- condamnarea în primă instanță;

- pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitivă cu executarea pedepsei privative de libertate.

Comisia Județeană de Etică, Integritate și Arbitraj sau, după caz, Comisia Națională de Etică, Integritate și Arbitraj, la sesizare sau din oficiu, cercetează speța și face propuneri către Biroul Permanent Județean sau Biroul Permanent Național, după caz.

Biroul Permanent Județean sau, după caz Biroul Permanent Național la propunerea întemeiată a Comisiei Județene, respectiv a Comisiei Naționale de Etică, Integritate sau Arbitraj, poate dispune următoarele sancțiuni:

- retragerea sprijinului politic;

- suspendarea din funcția politică; suspendarea din calitatea de membru de partid;

- excluderea din partid", se precizează în Codul de Etică al social-democraților.

Totodată, vineri, 11 decembrie, Consiliul Național al PNL se va întruni pentru a adopta criteriile de integritate. Membrii PNL care vor candida la alegerile locale vor fi vizați și de alte criterii, decât cele prevăzute de statut privind procedurile în Justiție. Printre acestea se numără cele legate de conflict de interese și incompatibilități.

"Criteriile de integritate din statut se referă la sancțiunile aplicabile membrilor PNL în cursul procedurilor penale pentru infracțiuni săvârșite cu intenție. (...) Criteriile de integritate pentru membrii PNL care vor candida în alegerile locale vor viza și alte lucruri în afara situațiilor prevăzute de statut. (...) Odată ce vor fi adoptate de Consiliul Național al PNL într-un fel ca parte integrantă din statut, ele vor deveni obligatorii de respectat pentru toții membrii PNL care vor să candideze", declara Ludovic Orban pe 27 noiembrie.

Potrivit acestuia, unul dintre criterii este să nu aibă contracte, firma la care sunt acționari, cu primăria sau consiliul județean pentru care candidează.

"De asemenea, am gândit chestiuni legate de traseism politic. (...) Am stabilit că va fi un criteriu să nu fi fost traseist, urmează să-l definim exact, ca formulă clară care să fie aplicabilă în toate cazurile. (...) Cert este că va figura ca și un criteriu, urmând să fie definit de echipă și, ulterior, de Consiliul Național (al PNL — n.r.) prin hotărâre. De asemenea, chestiuni legate de incompatibilitate și conflict de interese, vor fi prevăzute între aceste criterii. (...) Există, cel puțin la nivelul comisiei, un acord privind introducerea acestui criteriu. (...) De asemenea și mai mult ca sigur vom introduce ca și criteriu să nu fi fost ofițer acoperit, colaborator sau informator al Securității. Eu am propus și (...) să nu fi fost inclusiv al serviciilor de informații de după Revoluție în cazul în care a fost deconspirat ca făcând parte din această chestiune. (...) Este introdus printre criterii și plagiatul în obținerea diplomelor universitare sau a doctoratului", detalia Orban.

Totodată, explica prim-vicepreședintele PNL, se va avea în vedere și dacă au fost nereguli, neconcordanțe sau chiar ilegalități privind completarea declarației de avere. Orban mai sublinia că în stabilirea acestor criterii s-a ținut cont de cele enunțate de-a lungul timpului de entități din societatea civilă, precum Coaliția pentru un Parlament curat, sau care funcționează în alte state ale UE.

"Este absolut necesar, mai ales în conjunctura de astăzi, să fim extrem de riguroși în selectarea candidaților și să oferim cetățenilor candidați care să fie deasupra unor bănuieli", mai spunea liderul liberal.