MENIU

Sancțiuni pentru PSD-iștii penali. Un nou cod de conduită ar urma să fie discutat în CExN, vineri

Penalii din PSD sunt ameninţaţi cu un nou cod de conduită. Un document obţinut de Hotnews arată că PSD pregăteşte, pentru şedinţa Comitetului Executiv de vineri, un document care i-ar lăsa pe social-democraţii inculpaţi sau trimişi în judecată pentru corupţie fără funcţiile din administraţie şi partid. Asta l-ar include şi pe premierul Victor Ponta, dar nu este clar dacă prevederea se va aplica şi retroactiv.

Potrivit documentului consultat de Hotnews, membrii PSD inculpaţi sau trimişi în judecată în dosare de corupţie îşi pierd funcţiile din Guvern sau din conducerea Parlamentului. Dacă acest cod de conduită ar fi fost deja în vigoare, Victor Ponta ar fi rămas demult fără scaunul de prim-ministru.

Potrivit noului cod, obţinut de Hotnews, dacă un social-democrat este arestat preventiv, îşi pierde automat funcţia politică în care a fost ales în cadrul PSD, iar, la condamnarea în primă instanţă, este suspendat şi din calitatea de membru de partid. Carnetul de partid se pierde definitiv în momentul unei condamnării irevocabile pentru o faptă de corupţie.

Acelaşi proiect prevede că social-democraţii nu vor putea deţine funcţii de conducere în partid sau în administraţie dacă au condamnări penale definitive sau au colaborat cu Securitatea.

Noul cod de conduită instituie reguli şi pentru miniştrii PSD. Aceştia vor fi responsabili pentru dezvoltarea şi menţinerea unui dialog constructiv cu membrii de partid, scrie în document.

Şi campaniile electorale vor avea o altă formă. Proiectul codului de conduită interzice campania electorală în biserici şi şcoli.

Mai mult, documentul instituie 'legea tăcerii'. Membrilor PSD le este interzis sa transmită în afara partidului date sau informaţii despre deciziile politice ce urmează a fi luate, despre activităţile, negocierile, strategiile partidului sau despre eventualele situații tensionate interne.

Pe de altă parte, niciun parlamentar, membru PSD, nu poate vota împotriva Guvernului PSD sau susținut de PSD, în cadrul unei moțiuni de cenzură, se mai arată în proiect. 

Președintele PSD, Liviu Dragnea, anunța, luni, la finalul ședinței Biroului Permanent National, că vineri se va prezenta și vota de către CExN codul de conduita al partidului. Dragnea mentionase și înainte de Congresul partidului, dar și la Congres, că nu își dorește o "grilă de integritate", ci niște principii care să prevină abateri, nu unele care să sancționeze, fiecare caz în parte urmând să fie analizat de partid.