MENIU

S-a lansat o nouă platformă politică: DEMOS. Printre membri: Claudiu Crăciun şi Oana Băluţă

Membri ai societăţii civile mai fac un pas spre politică. Astăzi a avut loc lansarea Platformei civico-politice DEMOS, un proiect civic și politic menit să articuleze drepturi, nevoi și interese care nu au fost reprezentate cu adevărat în viața politică românească, deși au fost frecvent instrumentalizate ca teme electorale. Printre membrii platformei se numără profesori universitari: Claudiu Crăciun, Oana Băluţă, Andrei Ţăranu sau Alexandru Cârlan, dar şi  persoane active în societatea civilă: Sorin Cucerai sau Mihai Burcea. Toate informaţiile necesare se găsesc pe site-ul platformei: http://platforma-demos.ro/.

'Datoria noastră este să punem bazele unui nou tip de organizație care să constituie o alternativă la organizațiile deja existente, care să își asume în mod onest o luptă pentru interesele cetățenilor care nu au puterea să își facă vocea auzită. E momentul să inițiem o mișcare unde prioritare să fie problemele uitate de forțele politice actuale și noi mecanisme pentru a le pune în aplicare.' (Andreea Petruț, membră grup de inițiativă Demos)

Printre principalele aspecte care stau la baza construcției Platformei Demos se numără: * Reducerea sărăciei, inegalităților și privilegiilor ce macină societatea din interior și o condamnă la instabilitate și subdezvoltare. * Trecerea de la un model economic bazat pe mâna de lucru ieftină, pe dumping social și de mediu, la unul centrat pe producție, inovație, cooperare și sustenabilitate, scrie Agerpres.

* Transformarea accesului general la educație, sănătate și cultură în priorități ale guvernării.

* Guvernarea transparentă și competentă, responsabilă în fața cetățenilor și capabilă să reziste abuzului de putere și tentativelor de capturare a statului.

* Politici de gen coerente menite să îmbunătățească statutul social, economic și politic al femeilor.

* Responsabilitatea față de natură și construirea de instituții puternice de protecție a biodiversității, a apei și aerului. * Oprirea exploatării distructive a resurselor naturale și integrarea priorităților de dezvoltare economică cu cele legate de mediu și protecție a comunităților locale.

'Este inacceptabil ca România să fie unul dintre cele mai sărace state din Uniunea Europeană și nimeni să nu vorbească serios despre asta. De asemenea, este inacceptabil să se ceară în continuare sacrificii din partea oamenilor simpli pentru a masca acumularea de putere și privilegii de către o oligarhie politică și economică.'

(Claudiu Crăciun, membru grup de inițiativă Demos)

În cadrul evenimentului a fost prezentat Manifestul Demos, proiectul de program, o parte din grupul de inițiativă, precum și principiile de organizare.

Printre semnatarii Manifestului Demos se află persoane active în societatea civilă și viața publică din România, precum Claudiu Crăciun, Andreea Petruț, Camil Pârvu, Oana Băluță, Andrei Țăranu, Lavinia Andrei, Adi Dohotaru, Sorin Cucerai, Mihai Burcea, Dan Bărbulescu și alții. De asemenea, a fost lansată și ideea construcției unui nou tip de organizație politică, care să constituie o alternativă la actualele partide de tip cartel, care să aducă teme sociale și ecologice pe agenda publică și un model de organizare politică inedit pentru România bazat pe deschidere și participare.