MENIU

Rezultate alegeri europarlamentare 2019 - Misterul exit poll-ului unic CURS-Avangarde, explicat

Vom avea rezultate alegeri europarlamentare 2019 imediat după ora 21 cu ajutorul unui sondaj de tip exit poll unic, o premieră pentru România.

Vom avea rezultate alegeri europarlamentare 2019 imediat după ora 21 cu ajutorul unui sondaj de tip exit poll unic, o premieră pentru România.

În acest an, se efectuează un singur sondaj de tip exit poll, realizat în colaborare de Avangarde și de CURS.

Cele două case de sondare - CURS și Avangarde - au fost acreditate de Biroul Electoral Central (BEC) pentru a efectua sondaje exit poll în seara alegerilor europarlamentare. Practic, cu ajutorul acestui exit poll vom afla rezultate alegeri europarlamentare 2019 încă din această seară.

Rezultate alegeri europarlamentare 2019 - Cine deține CURS și Avangarde

Grupul de Studii Studii Sociocomportamentale Avangarde este al lui Marius Pieleanu. Acesta este recunoscut pentru pozițiile sale pro-PSD și pentru aparițiile constante la postul Antena 3.

Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) este deținut de jurnalistul Iosif Buble.

Potrivit unor surse citate de Europa Liberă, beneficiarul acestui exit-poll este PSD.

Niciun partid de opoziție nu a cerut efectuarea unui exit poll din cauza costurilor ridicate, susțin aceleași surse.

Tandemul CURS - Avangarde, notează Europa Liberă, a funcționat și la alegerile prezidențiale din 2014 și la cele parlamentare din 2016. Atunci, rezultatele exit-poll-urilor au fost corecte, în sensul că au fost apropiate de cele oficiale ale BEC.

Rezultate alegeri europarlamentare 2019. Situații umilitoare în diaspora

Rezultate Alegeri Europarlamentare 2019 Diaspora. Cel puțin trei ore sau în unele cazuri chiar patru sau mai mult pentru un vot. Atât au stat la coadă mulți români din străinătate. Imaginile trimise de martorii oculari au surprins cozi impresionante la Londra, Roma, Viena, Torino, Bruxelles, Paris, Marsilia, Ulm, Lutton, Dublin, Valencia, Limassol, Praga, Bristol, Munchen Berlin, Stuttgart, Oslo, Lille, Barcelona, Haga, Wurzburg, Castellon, Luxemburg, Leipzig, Stockholm, Copenhaga, Geneva sau Nurnberg.

Timpul mare de așteptare a declanșat protestele și nemulțumirea românilor. În unele cazuri, alegătorii au început să strige ”Hoții, hoții!” în timp ce așteptau.

Opoziția a intervenit pentru a critica MAE și pentru a cere prelungirea programului de vot. 

Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Ludovic Orban, a anunțat că va formula plângere penală împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, şi a celor care au organizat votul în diaspora, spunând că autorităţile au premeditat să împiedice exercitarea dreptului de vot al românilor din străinătate.