MENIU

REPORTAJ: Noaptea alegerilor în SEDIUL PSD. Cronologia unei înfrângeri neanunțate

sursa foto: George Călin/<a href="http://inquamphotos.com" target="_blank"> http://inquamphotos.com</a>

În cea mai scurtă noapte a alegerilor în sediul PSD, gustul amar al înfrângerii a lăsat sediul pustiu încă de la ora 23.00. ”L-am sunat pe domnul Iohannis și l-am felicitat pentru victorie”, fraza care a marcat sfârșitul. Un sfârșit la care nu s-a așteptat nimeni din PSD. Un sfârșit pe care apoi, Liviu Dragnea l-a confirmat spunând că nu găsește vreo explicație pentru pierdere. Înfrângerea era asumată încă de la numărătoarea paralelă PSD, când Dragnea a spus, cu o voce stinsă, că în urma centralizării a 95% din secții, Iohannis este câștigător. A realizat că nu mai avea rost să mai numere restul de 5% din secții. 

Cu ochii în pământ, i-a rugat apoi, pe jurnaliști, să îl lase să plece. Rost nu și-a mai avut nici pupitrul în spatele căruia scria ”Președintele care unește”, de la care Victor Ponta ar fi trebuit să își anunțe victoria. Și Victor Ponta, și Liviu Dragnea, au făcut declarațiile în care au anunțat înfrângerea, de pe hol, în grabă. În timp ce Liviu Dragnea anunța că nu are o explicație pentru care Victor Ponta a pierdut, în spatele său, două monitoare dădeau imagini din Piața Universității: Klaus Iohannis ajunsese în mijlocul mulțimii, după ce numărătoarea paralelă PSD îl dăduse câștigător.

Înainte de ora 21.00, au început să vină liderii PSD. Victor Ponta a ajuns singur, fără Daciana Sârbu, în jurul orei 20:45, spunând presei, scurt: ”Vorbim după”. Mai avea totuși, un surâs pe chip, la intrarea în partid. Au mai venit și Ion Iliescu, dar neașteptat, Mircea Geoană. Ion Iliescu a spus că ”speră să fie bine”. Nu a fost. Mircea Geoană a venit la 20.55. Era totuși locul în care în care în 2009, a rostit celebrul ”Mihaela, dragostea mea”. Era circumspect, rezervat. S-a așezat la un moment dat în fața unui birou și și-a rezemat tâmplele în palmă, cu puțin înainte ca Victor Ponta să iasă și să spună că își recunoaște înfrângerea. Nu mai era moment de bucurie, PSD a fost înfrânt, iar el nu a fost răzbunat pentru candidatura din 2009.

Dar la sediul PSD nu au venit doar membrii de partid, ci și cei care sperau să facă parte din viitorul Guvern. Călin Popescu Tăriceanu, Daniel Chițoiu și Andrei Gerea au venit și ei să aștepte rezultatul votului, Tăriceanu având promisiunea fermă că va fi premier, dacă Victor Ponta va fi președinte. Nu a mai fost cazul.

Patru ecrane cu cele patru exit-poll-uri au anunțat rezultatele votului. Dar ecranul în fața căruia s-au oprit privirile reci ale social-democraților a fost cel al RTV, care a anunțat, după jumătate de oră, că Iohannis l-a înfrânt pe Ponta. După o îndelungă așteptare, Victor Ponta a ieșit și a spus: ”Le mulțumesc tuturor românilor care au venit la vot. Poporul are întotdeauna dreptate. L-am sunat pe domnul Iohannis și l-am felicitat pentru victorie. Ne vom face întotdeauna datoria, pentru că suntem o țară democratică”. Apoi, a plecat, la fel de singur.

Dar forfota din fața biroului PSD nu a reușit să mascheze o rezervă pe care o aveau cei din PSD, încă de la început, deși la 21.05, Liviu Dragnea a venit și a anunțat că din datele pe care le are PSD, Victor Ponta este câștigător. Dar nu a mai avut același surâs în privire, iar la plecare a lăsat ochii în jos și nu a mai răspuns jurnaliștilor. În primul tur, a stat cu jurnaliștii de vorbă, după ușă. La final, în jurul orei 2.00, chiar a stat la o scurtă informală cu presa. Dar duminică noapte, le-a cerut să îl lase să plece. Rezerva pe care și-o asuma era clară.

Și totuși, înfrângerea lui Ponta a fost anunțată de cei care au protestat, la doar 200 de metri de sediul PSD, pentru dreptul la vot al celor din diaspora: oameni revoltațați care au strigat ”Jos Ponta”, ”Lăsați-i să voteze” sau ”Ghinion, ghinion, țara s-a trezit din somn”. Un banner al lui Victor Ponta care a fost dat jos de către un tânăr a fost perceput de către întreaga mulțime ca o adevărată victorie. Scena se petrecea la 200 de metri de sediul PSD. Două lumi diferite, un partid care nu s-a așteptat să fie înfrânt și români care cereau dreptul la vot al celor din diaspora. Dar spre deosebire de alegerile din 2009, candidatul PSD nu a mai pierdut alegerile pe votul dat de diaspora. Victor Ponta a fost înfrânt de Iohannis în țară, în fiefurile PSD, chiar și în Focșani sau Iași. La ora 02.00, în curtea PSD mai era doar paznicul, la capătul unei zile negre pentru partid. A fost ziua în care PSD a mai înregistrat un eșec în cursa pentru prezidențiale, după Adrian Năstase și Mircea Geoană: de data aceasta cu Victor Ponta pe 16 noiembrie 2014.