MENIU

Regulamentul de funcționare a CNATDCU, for abilitat să rezolve plagiatele din doctorate, aprobat!

Noul regulament de organizare și funcționare a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU ), for abilitat prin ordonanța promovată, în martie, de Guvernul Cioloș să se pronunțe pe sesizările de plagiat, a fost aprobat prin ordin al ministrului Educației, Adrian Curaj. Concret, de acum înainte, vor putea deveni membri ai acestui for cadrele didactice universitare și cercetătorii care au, cel puțin, titlul de conferențiar sau de CS II ori titluri echivalente obținute în străinătate, membrii Academiei Române și ai unor instituții de cultură. Mandatul unui membru va fi de maximum patru ani, potrivit HotNews.ro. 

Potrivit regulamentului, una dintre atribuțiile CNATDCU este de a analiza și a decide "asupra sesizărilor nerespectării standardelor de etică profesională, inclusiv existența plagiatului".

Deciziile "structurilor CNATDCU sunt aprobate prin votul membrilor acestuia. Pentru a adopta o decizie, membrii structurilor CNATDCU pot vota atât în cadrul ședințelor, cât și de la distanță, exprimându-și dreptul la vot prin mijloace electronice", stipulează documentul.

Pentru luarea unei decizii în cadrul structurilor CNATDCU, este necesar un cvorum de jumătate plus unu din numărul total al membrilor cu drept de vot.

Regulamentul precizează că participarea la ședințele CNATDCU poate fi asigurată și prin videoconferința, iar în vederea asigurării posibilității de vot electronic, documentele supuse aprobării sunt transmise membrilor, de regulă, cu cel puțin trei zile înaintea termenului limită pentru exprimarea votului.

Structura și componența

CNATDCU va fi format din:

- consiliu general;

- comisii de specialitate și comisii de contestație;

- comisii de lucru numite de președintele CNATDCU sau de președintele comisiei de specialitate pentru sarcini specifice pe durata determinată.

Atât membrii Consiliului general, cât și membrii comisiilor de specialitate sunt membri ai CNATDCU.

În ceea ce privește constituirea CNATDCU, "pot fi membri cadre didactice universitare și cercetători având cel puțin titlul de conferențiar sau de CS II ori titluri echivalente obținute în străinătate, membri ai Academiei Române și ai unor instituții de cultură".

Consiliul general al CNATDCU

- va fi format din  maximum 47 de membri, dintre care maxim 35 sunt presedintii comisiilor de specialitate;

- este condus de un presedinte si 3 vicepresedinti si un secretar general, alesi de catre membrii acestuia in prima sedinta;

- presedintele Consiliului general este si presedinte al CNATDCU, iar vicepresedintii Consiliului general sunt si vicepresedinti ai CNATDCU.

Printre atributiile si competentele Consiliului General al CNATDCU se numara:

- primeste sesizarile de nerespectarea standardelor de etica profesionala, inclusiv existenta plagiatului, in cadrul tezelor de doctorat si analizeaza responsabilitatea conducatorului de doctorat sau a scoli doctorale

- solicita Institutiei Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD) punctul de vedere privind nerespectarea standardelor de etica profesionala, inclusiv existenta plagiatului, in cadrul tezelor de doctorat

- valideaza propunerile comisiilor de specialitate si/sau a comisiilor de lucru, formulate in urma procesului de evaluare a respectarii standardelor de calitate si de etica profesionala, inclusiv de existenta a plagiatului;

- analizeaza contestatiile si decide privind nerespectarea standardelor calitate si de etica profesionala, inclusiv existenta plagiatului, in cadrul tezelor de doctorat;