MENIU

Reacția României în scandalul românilor din Germania

În timpul pregătirilor pentru Festivalul Highfield, care are loc anual lângă Leipzig, poliția a transmis adrese către hotelierii din zonă și le-a cerut să anunțe dacă au oaspeți români. Acum, poliția din Leipzig este acuzată de rasism.

În timpul pregătirilor pentru Festivalul Highfield, care are loc anual lângă Leipzig și care anul acesta s-a desfășurat weekend-ul trecut, poliția a transmis adrese către hotelierii din zonă și le-a cerut să anunțe dacă au oaspeți români. Acum, poliția din Leipzig este acuzată de rasism.

În adresa respectivă, polițiștii și-au motivat solicitarea prin faptul că, în anii anteriori, cu ocazia festivalului, în zonă au acționat bande de hoți de buzunare din România. Potrivit MDR.de, în 2016, au fost arestați 20 de membri ai unei bande care a acționat în perioada festivalului de heavy metal.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a reacționat, prin vocea Nateliei Intotero. "Am aflat cu surprindere și îngrijorare că în Germania, la Leipzig, Poliția le cere hotelierilor să anunțe dacă au cazați cetățeni români.
 
Este inacceptabil ca românii din Germania sau cei care calătoresc în Germania să fie supuși unei asemenea forme de discriminare care ne pune pe toți, ca popor, într-o lumină nefavorabilă și nedreaptă.
 
În Germania trăiesc peste 850.000 de români și persoane de origine română, reprezentând a cincea minoritate din această țară. Românii sunt bine integrati și fac cinste României aducând, în același timp, plus valoare țării-gazdă.
 
Urmărim îndeaproape această situație îngrijorătoare, menținând legătura cu MAE și cu misiunea diplomatică a României la Berlin, unde domnul ambasador face deja demersuri pe lângă autoritățile din Leipzig.
 
Situația este cunoscută și de către doamna premier Viorica Dăncilă, care a cerut toate datele legate de acest caz, precum și informări legate de evoluțiile ulterioare.
 
Românii sunt cetățeni europeni și au drepturi egale cu cele ale cetățenilor din statele de reședință sau din statele unde călătoresc sau studiază. Orice formă de discriminare este contrară valorilor europene la care toate țările membre ale Uniunii Europene au aderat."
Mai multe articole despre:
natalia intotero romani hoteluri leipzig