MENIU

Război în guvernul lui Cioloș. Ministrul Educației se antepronunță și pune presiune pe membrii CNATD

Chiar dacă recunoaște că nu a citit decât fragmente din raportul Universității Naționale de Apărare (UNAp) în cazul tezei de doctorat a ministrului de Interne Petre Tobă, și deși mai sunt câteva zile până când Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) va da un verdict dacă teza cu pricina este sau nu plagiat, Mircea Dumitru, ministru al Educației, s-a antepronunțat într-un interviu dat astăzi publicității pe site-ul Republica.ro.

“Nu e vorba doar despre asemănare, ci identitate între texte care au apărut înaintea tezei de doctorat a domnului Tobă și fragmente lungi, calupuri, pagini etc din teza de doctorat a domnului Tobă. Ceea ce sigur te conduce la ideea că este vorba despre un plagiat”, a spus fără vreun echivoc Dumitru. Pentru această afirmație gravă, care poate influența decizia CNATDCU, Dumitru bifează totuși un alibi și precizează că spune că nu dorește să interfereze cu acest proces de evaluare și să-i influențeze pe cei care sunt chemați să se ocupe, potrivit legii, de această evaluare.

Continuă însă presiunea prin afirmațiile pe care le face: rămâne în guvern doar dacă Petre Tobă este demis (în cazul în care CNATDCU va stabili că ministrul de interne a plagiat, iar el evident va semna imediat ordinul de retragere a titlului de doctor).

Modul în care ministrul Educației alege să influențeze decizia CNATCDU intră în contradicție și cu poziția premierului Cioloș, care a declarat în mai multe rânduri, întrebat de presă, dacă îl va demite pe Petre Tobă că nu comentează situația și că așteaptă acest verdict al CNATDCU pentru a putea lua o decizie în deplină cunoștință de cauză și cu o situație pe deplin clarificată.

Sunt tot mai multe indicii că Mircea Dumitru are un mandat clar legat de colegul său de guvern, Petre Tobă. Potrivit unor informații apărute în presă, funcționari din Ministerul Educației urmează să depună plângeri cu privire la faptul ca asupra lor s-ar exercita presiuni mari pentru schimbarea tuturor membrilor CNATDCU, prin ordin de ministru.

Reamintim că referatul emis în februarie 2011 de Universitatea Naţională de Apărare (UNAp) „Carol I”, așadar cu patru ani înainte să izbucnească scandalurile legate de plagierea lucrărilor de doctorat ale mai multor politicieni sau miniștri, arată că teza de doctorat a lui Petre Tobă a fost depusă pe 21 decembrie 2010 și a fost înregistrată cu cota V 97132, iar cea a lui Ionel Tucmuruz, din care se presupune că ar fi plagiat, a fost depusă ulteriori, primind cota V 97134.

Actualul ministru de interne a depus la acel moment cinci exemplare ale tezei sale de doctorat intitulată „Poliţia Română, forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale” la sfârșit de 2010. Cartea lui Ionel Tucmuruz intitulată „Crima Organizată Transfrontalieră. Factor de insecuritate pentru naţiuni”, din care o parte a presei speculează că Tobă a plagiat a fost publicată în 2011 la Editura Universitară.

Mai multe articole despre:
Ministerul Educaţiei ministrul de interne tobă