MENIU

Rareş Bogdan: Salvarea PNL nu vine de la centru, ci de la liderii din teritoriu

Jurnalistul Rareş Bogdan a comentat, în ediţia specială de la Realitatea TV, rezultatele alegerilor locale din ţară şi situaţia principalilor perdanţi ai zilei de duminică. 

Rareş Bogdan a explicat că, din perspectiva sa, în teritoriu diferenţa de procente dintre PSD şi PNL nu este foarte semnificativă, adevărata problemă a PNL fiind pierderea Capitalei.

"Lucrurile sunt foarte simple: la nivel naţional, oamenii în care oamenii au încredere au continuat să îşi păstreze fiefurile. Practic, PNL este salvat de organizaţiile din teritoriu, începând cu Clujul, continuând cu Alba, Timişoara, Arad, Bihor....

Daca doreşte domnul Blaga să se facă de râs îl bagă şi pe Scripcaru, de la Braşov, care este doar al DNA-ului, aşa cum este şi Cherecheş, tot al puşcăriei.  

În cazul Mircea Gutău trebuie întrebaţi domnii Băsescu şi Berceanu despre primul dosar politic făcut unui primar.

Oamenii gândesc altfel la nivel local. La nivel naţional, la vot politic PSD obţine 39%, iar PNL obţine 33%...problema PNL e Bucureştiul, unde au luat cel mai prost scor din istoria PNL de 140 de ani şi unde, practic, a lipsit campania electorală, Predoiu a lucrat cu consultanţi proşti, Gorghiu şi Blaga au refuzat să iasă în faţă pentru a-şi susţine candidatul şi să dea un semnal la nivel naţional.

Salvarea PNL nu vine de la centru, ci de la liderii din teritoriu: Boc, Falcă, cei din Călăraşi...ar trebui ca PNL să sufere o transformare radicală, ca liderii partidului să înceapă să îşi facă loc în structura centrală. Au avut un eşec major: ce s-a întâmplat la Capitală e exclusiv vina conducerii partidului. E inadmisibil să nu câştige măcar un sector. E inadmisibil să scoţi mai puţin de 16% vot politic pe Bucureşti. E inadmisibil să nu ai un candidat care obţine măcar 12%.

În afara PNL, mai sunt doi perdanţi majori: primul este partidul lui Traian Băsescu, care obţine un 3% la nivel naţional, ceea ce înseamnă că personajul Traian Băsescu şi partidul său de buzunar nu mai fac decât audienţă la televiziuni şi au suferit o înfrângere ruşinoasă şi practic a ieşit înainte de a intra de pe scena publică.

Al doilea personaj care suferă o înfrângere la fel de ruşinoasă este Tăriceanu, cele două tunuri cu mesaj anticorupţie, mesaje împotriva SRI, DNA, statului de drept a preşedintelui Iohannis sunt scoase de români din scenă...Tăriceanu a obţinut 4% pe ţară cu partidul său, aşteptându-se la un 8%, iar Băsescu a obţinut 3% pe ţară, încercând să obţină 7-8%.

Monica Macovei este şi ea perdantă...aţi auzit cumva de M10? Doamna care umblă cu cătuşele în buzunar şi care ar vrea să umblăm şi noi cu cătuşele în buzunar, urmând să ni le punem dacă scuipăm o sămânţă pe stradă şi să ne plasăm în faţa DNA şi, de cealaltă parte, cei doi corifei ai luptei împotriva instituţiilor care vor să facă curăţenie în România, Băsescu şi Tăriceanu.

La mijloc, PNL, care dacă nu s-ar ascunde în spatele succeselor din teritoriu, şi-ar da demisia în bloc. Ce s-a întâmplat în teritoriu e rezultatul exclusiv al celor din teritoriu. Diferenţa nu este catastrofală între PSD şi PNL în ţară", a concluzionat Rareş Bogdan.