MENIU

Rareş Bogdan, din culisele negocierii PSD-ALDE şi UDMR: "Ardealul, oferit ca monedă de schimb"

<p>Rareş Bogdan</p>

Jurnalistul Rareş Bogdan a dezvăluit că PSD-ALDE negociază cu UDMR, fiind pregătiţi să ofere o monedă de schimb extrem de importantă. Astfel, pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor apare, marţi, proiectul pentru minorităţile naţionale. 

Rareş Bogdan a explicat, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, care sunt implicaţiile acestor negocieri şi preţul uriaş pe care alianţa PSD-ALDE e pregătită să îl ofere pentru voturile celor 30 de parlamentari ai UDMR. 

"Trăim vremuri extrem de ciudate, vremuri pe care nu credeam să ajungem să le trăim. Pe de o parte, vedem normalitatea preşedintelui, la o a doua vizită extrem de importantă, de data aceasta la Berlin, la cancelarul Angela Merkel....vedem preşedintele care încearcă să ţină corabia numită România pe apă. De cealaltă parte, vedem două personaje, numerele doi şi trei în stat, care sunt în stare să facă troc cu absolut orice.

Potrivit surselor Realitatea TV şi am verificat acest fapt, la Camera Deputaţilor a fost depus proiectul, repus pe ordinea de zi de mâine, proiectul privind statutul minorităţilor naţionale. Vă reamintesc că e un proiect care a stat din 2005 în sertarele Comisiei Juridice, şi atunci Boc împreună cu parlamentari PSD, cea mai ciudată alianţă, au blocat proiectul. Călin Popescu Tăriceanu, care era premier, îşi dorea ca acest proiect să treacă, făcuse promisiuni la Budapesta.

Liderii Uniunii nu trebuie acuzaţi. Ei negociază, i-au prins pe aceşti lideri cu degetele în uşă şi încearcă să maximizeze tot. Aşa cum arată astăzi atât acest proiect de lege, dar şi proiectul privind administraţia publică locală şi acel prag de 10% în cazul limbii maghiare în administraţie, afişarea steagului secuiesc şi, deasemenea, statutul special pentru Ţinutul Secuiesc.

Vom vedea o zonă cu statut special, după model Kosovo, în mijlocul Transilvaniei. Dragnea şi Tăriceanu, în dorinţa de a dărâma guvernul şi de a rămâne la putere, explodează Ardealul cu inconştienţă. E inadmisibil să faci acest lucru şi cât de mult pot să ofere pentru cele 30 de voturi ale UDMR.

Mâine vor să pună pe ordinea de zi ce nu a sperat UDMR să obţină în ultimii 20 de ani. Veţi vedea discutat în detaliu acest lucru, de la ora 21, pe Realitatea TV, pentru că e incredibil cum PSD îşi bate joc de electoratul din Ardeal. Eu vreau să văd reacţia parlamentarilor din Ardeal.

Nu noi ne-am născut "mândri că suntem români", noi aşa am fost mereu.

Ei astăzi abandonează românii din Transilvania, crează premisele unei discriminări pozitive care va crea nemulţumiri şi tensiuni. Sunt curios cum vor vota parlamentarii ardeleni pentru că dacă de la Bădălau, Nicolicea, Stanescu, Olguța, Ciolacu nu am niciun fel de aşteptare, dânşii nu înţeleg Transilvania, ei sunt baroni de Sud care sfidează întreaga ţară.

Atât timp cât această ţară a avut forţa să aleagă un preşedinte minoritar etnic şi religios, nu poţi vorbi despre intoleranţă la nivelul României. Dar nici să oferi absolut orice nu e în regulă.

Socialiștii lui Hollande obţineau în Franța acum 4 ani un scor de 43%, ieri socialiștii au obținut cu greu 7%! Deci se poate. Nu se poate să te joci cu viitorul ţării...sunt curios cum vor explica această decizie, că văd că de Centenar nu se ocupă, proiectul e abandonat, dar se pregătesc să dezvolte o regiune autonomă după modelul Kosovo, în Transilvania.

Se mai pune şi problema finanţării unor publicaţii în limba maghiară, păi asta înseamnă trusturi de presă cu bani publici. Unde ajungem? Şi acestea sunt cele mai puţin grave.

Nu îmi vine să cred că cineva alege să se joace cu aşa ceva în acest moment...exact de asta mai aveam nevoie pentru ca România să intre în zona instabilităţii profunde", a precizat jurnalistul. 

Mai multe articole despre:
UDMR Ardeal Realitatea Tv Rareş Bogdan PSD-ALDE