MENIU

Rareș Bogdan: Nu a fost niciun scenariu. A fost o emisiune construită inteligent

Jurnalistul și realizatorul emisiunii Jocuri de Putere, Rareș Bogdan, a susținut, marți seară, la Realitatea TV, că nu a existat niciun scenariu, în ceea ce privește dezvăluirile făcute, cu o seară în urmă, de șeful statului, Traian Băsescu, în cadrul emisiunii sale, despre calitatea de ofițer acoperit a premierului, Victor Ponta, între 1997 și 2001.

”Eu nu am fost la Traian Băsescu. Este o prostie, știu că o agită foarte mulți oameni. Nu a fost niciun scenariu. Este greu de convins Traian Băsescu. Vreau să spun un lucru: Traian Băsescu dacă nu ar fi vrut, dacă nu ar fi prins încredere în emisiune, nu ar fi făcut-o. El a venit la un om care nu era neapărat prietenul domniei sale, am fost, de cele mai multe ori, un adversar, l-am criticat, dar, ne unește ceva: atunci când vorbim de România, vorbim fiecare cu emoția specifică. Și a văzut, timp de o oră, că am vorbit despre multe subiecte, de la Microsoft la EADS și îmi pare rău că subiectul ofițerului acoperit acoperă, în momentul acesta, subiectul Loterie, EADS, Aeroportul Tuzla, Aeroportul Kogălniceanu, Portul Constanța, Microsoft și celelalte subiecte pe care noi le-am dezbătut, extrem de interesante (...) Dosarul nu l-a adus sub braț, ci l-a trimis pe aghiotant, la pauza publicitară. Toată lumea spune că a fost o înțelegere, un scenariu bine pus la punct. Inclusiv oameni apropiați nouă. Nu, vă spun clar că nu a fost niciun scenariu, a fost pur și simplu o emisiune construită inteligent, dar și din partea unui om care a intrat în această emisiune și care și-a construit, la rândul său, modalitatea de a transmite mesajul în spațiul public. Pentru că noi am discutat despre economie, despre mari afaceri de corupție, despre politicieni, despre presă și despre vectori de opinie. După care, la pauza publicitară pe scandalul Lukoil, președintele m-a rugat: ”Vreau să arăt ceva, vreau să le arăt românilor o hartă a perimetrelor pe care le-a luat Lukoil”, n-a mai apucat, dar și-a trimis aghiotantul și tot atunci, a adus și acel dosar, el nu era pe masă, cum spun ei. Omul i l-a adus încă din tipul emisiunii și l-a pus pe masă. Eu nu știam ce conțin acele dosare (...) Au fost trei documente publice. Am fost adrese, documentele CSAT au fost acoperite cu o hârtie, nu am avut cum să le văd. Am citit doar documente publice, din Monitorul Oficial, Hotărâri de Guvern, adrese trimise de la Președinție spre SIE, cu cereri ale președintelui României. Deci totul absolut transparent și legal”, a afirmat Rareș Bogdan.

Pe de altă parte, realizatorul emisiunii Jocuri de Putere a ținut să precizeze, conform celor prevăzute de art.123, din Legea 92/1992, când s-ar putea ridica o problemă, mai exact, când ar putea fi vizat penal premierul Victor Ponta.

”Aș vrea sa vă citesc ceva, când poate avea o problemă domnul Victor Ponta. Deci, există o Lege, 92 din 1992, art. 123, potrivit căreia, dacă domnul Ponta a semnat un act, în calitate de procuror al României, angajat la Parchet (97-2001) în care, domnia sa, ca ofițer acoperit al SIE, a afirmat, totuși, în acel document, că nu este ofițer acoperit al SIE și a semnat un act care cotravine acestui fapt, atunci poate fi tras la răspundere și e obligat Parchetul General sau Direcția Națională Anticorupție sau Agenția Națională de Integritate, să se sesizeze. Doar în acel caz există o chestiune penală, în ceea ce îl privește. Dacă nu a semnat nimic, din punctul acesta de vedere, nu încalcă acea Lege 92/1992”, a explicat Rareș Bogdan.