MENIU

Arafat avertizează: "Legislaţia ne îngreunează activitatea. Uneori, pentru nişte chestii trebuie HG"

<p>Arafat avertizează: "Legislaţia &icirc;ngreunează activitatea. Uneori, pentru nişte chestuii trebuie HG"</p>

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că în cadrul exerciţiului Seism 2018, a observat anumite aspecte din legislaţie care îngreunează activitatea salvatorilor în caz de dezastre, precizând că pentru anumite chestii e nevoie de hotărâre de guvern.

"Întârzieri de reacţii nu au fost, au fost anumite aspecte de rezolvat pe parcurs şi care s-au rezolvat foarte bine. De exemplu, când soseşte o echipă internaţională, uneori poate că lipsesşte o hârtie. Ideea este, şi asta estre parte din exerciţiu, chiar daca e situaţie reală, cât de repede o rezolvi. Şi s-au rezolvat toate aspectele pe care le-am avut, când au intrat în ţară, foarte rapid. Am avut sprijin foarte bun de la Vamă, Poliţia de Frontieră. Alt aspect este autorizarea medicilor care vin să lucreze în România, ei sunt medici fără drept de liberă practică şi ieri s-a discutat faptic", a declarat Raed Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a subliniat că de exemplu unele decizii se iau la nivel foarte înalt, ceea ce nu este fezabil în caz de calamităţi.

"Nu pot să spun că am depistat nefuncţionalităţi în ele, dar observăm alte aspecte. Sunt foarte multe aspecte în lege care duc foarte multe lucruri la nivel foarte înalt care s-ar putea, în caz de dezastru, să nu putem să ajungem la ele pentru anumite categorii de decizii. De exemplu, vrei spă scoţi nişte chestii care sunt necesare de undeva, sunt lucruri care nu....până la hotărâre de Guvern. Nu e fezabil, în cazul unui dezastru, să te aştepţi ca orice mişcare pe care vrei să o faci să fie hotărâtă la nivelul acesta. E bine totuşi să ne uităm la legislaţie, să o corectăm. Şi asta este unul dintre scopurile acestui exerciţiu", a completat Arafat.