MENIU

Raețchi: Cheia preocupării lui Ponta pentru păduri se află în interceptările din dosarul Hrebenciuc

<p>Raețchi: Cheia preocupării lui Ponta pentru păduri se află &icirc;n interceptările din dosarul Hrebenciuc</p>

Deputatul PNL, Ovidiu Raețchi, susține, în cadrul unui comunicat remis, joi, Realitatea.net., în replică la afirmațiile premierului Victor Ponta, pe tema Codului Silvic, că stenogramele DNA din dosarul mafiei pădurilor arată că liderul PSD a făcut amendamente la Codul Silvic care îi ajutau pe Paltin-Sturdza și Ioan Adam.

„E o dovadă de inocență să crezi că atacurile premierului Ponta pe tema Codului Silvic au la bază vreun sentiment de responsabilitate pentru pădurile României, mai ales atunci când socru îți este Ilie Sârbu, cel care a păstorit pădurile în ultimii 15 ani.  Pentru a desluși tâlcul atacului premierului, sunt importante stenogramele furnizate de DNA în dosarul mafiei pădurilor care arată că Viorel Hrebenciuc, trimis în judecată în acest dosar, se lăuda cu amendamentele lui Victor Ponta la Codul Silvic în fața lui Paltin-Sturdza și Ioan Adam. Vă selectez un pasaj esențial, iar stenogramele în dosarul mafiei pădurilor pot fi citite integral. „Viorel Hrebenciuc: Deci legea ajută perfect și, încă o dată vă spun, Victor a fost autorul. (…)Viorel Hrebenciuc: Eu spun că am vorbit cu Băeșu care e... na, e omul meu, așa, la ANRP, și mi-a... și cu Victor. Prima dată mi-a zis George, că zice: „Domn’le, nu”, Victor a insistat, dar am vorbit și cu Victor, și asta a fost”. Pasajele sunt fără echivoc: în timp ce pozează în protectorul pădurilor, Victor Ponta discuta direct cu celebrul Viorel Hrebenciuc despre amendamentele la Codul Silvic”, precizează Ovidiu Raețchi.

Deputatul PNL este de părere că Victor Ponta va încerca, foarte probabil, o abordare ofensivă pe o temă în care procurorii se pregătesc să-i solicite explicații:

“Sa recapitulăm cine a lucrat la Codul Silvic din partea PSD: Viorel Hrebenciuc, socrul premierului, Ilie Sârbu, Ioan Adam, Adam Crăciunescu, omul lui Ilie Sârbu și însuși Victor Ponta. Și primii sunt deja cercetați penal. Oare cine ar mai urma să fie în dosar?”, mai precizează  Ovidiu Raețchi. 

Cum intervenea Dan Mihalache în favoarea firmei de defrișări Holzindustrie Schweighofer în 2008

 

Președintele PRU, deputatul Bogdan Diaconu, a publicat, joi, pe pagina personală de Facebook, documentul care arată cum intervenea, în 2008, actualul șef al Cancelariei prezidențiale, Dan Mihalache, în favoarea firmei austriece de defrișări Holzindustrie Schweighofer, prin intermediul interpelării adresate ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, de la acea vreme, Dacian Cioloș. În cadrul documentului, Dan Mihalache cerea rezolvarea situației conflictuale dintr-o localitate, unde cetățenii nu puteau accede la masă lemnoasă, subliniind, în acest context, că "un mare investitor, SC Holzindustrie Schweighofer Sebeș este împiedicat să își desfășoare activitatea în condiții normale".

Mai mult, Dan Mihalache evidenția că "perpetuarea stării conflictuale ar aduce grave deservicii atât firmei care a câștigat licitația pentru exploatarea masei lemnoase, cât și locuitorilor comunei".

 

Cum se lăuda Ponta în 2013 cu o investiție Holzindustrie și cum Iliescu îl decora pe patron în 2014

 

Premierul Victor Ponta se lăuda, pe 11 iulie 2013, cu ocazia prezentării "Programului național de investiții", cu o investiție realizată de Holzindustrie Schweighofer, compania austriacă aflată, în prezent, în mijlocul scandalului legat de defrișările ilegale. Firma austriacă era introdusă pe o listă la capitolul "Mari investiții-companii internaționale", alături de giganți industriali precum Dacia, Ford, Daimler, Oracle, Bosch, Pirelli, Michelin.

"La mari investiții am vrut doar să pomenesc câteva dintre companiile care, în mod oficial și concret, nu la nivel de intenții, la modul foarte direct, își extind investițiile sau fac investiții greenfield. În acest an, aveți o listă a unora din companiile care deja au concretizat acest lucru. Vreau, însă, să precizez că, în parcurile industriale, în acest an, se vor face investiții de circa 1,3 miliarde de euro, iar prin politici guvernamentale, în primul rând, prin schemele financiare de stimulare de noi investiții, prin ajutor de stat, Ministerul Finanțelor Publice a aprobat un ajutor de aproape 166 de milioane de euro, care se adăuga, sau mai bine zis, stimulează investiții de circa 429-500 de milioane de euro", declara Victor Ponta, pe 11 iulie 2013, în timp ce prezenta slide-ul cu marile investiții, potrivit HotNews.ro. 

La investiții de tip "greenfield" de care vorbea Victor Ponta, singura companie nominalizată era Holzindustrie Schweighofer. Investiția consta, de fapt, în construirea unei fabrici mari de cherestea.

Compania austriacă prezenta un interes pentru Guvernul Ponta, în acel an, dovada fiind și prezența lui Mircea Dușa la inaugurarea investiției, potrivit HotNews.ro. Potrivit publicației covasnamedia.ro, investiția de 150 de milioane de euro constă în construirea unei fabrici de cherestea, în localitatea Reci din judeţul Covasna.

Relația managerului companiei austriece cu PSD este mai veche de zece ani. În decembrie 2004, fostul președinte, Ion Iliescu, îi conferea lui Gerald Schweighofer, manager general al companiei Holzindustrie Schweighofer GmbH, Ordinul naţional Pentru Merit în grad de Cavaler. Ordinul a fost conferit "în semn de deosebitã apreciere pentru contribuţiile personale avute la dezvoltarea unor importante domenii de activitate, pentru promovarea relaţiilor dintre Republica Austria şi România", se arăta în decretul 1.036 din 2 decembrie 2004, privind conferirea unor ordine, semnat de Ion Iliescu, si publicat în Monitorul Oficial nr 1.191 din 14 decembrie 2004.