MENIU

PSD și PNL au depus lista comună pentru alegerile europarlamentare. Mesaj comun transmis de Ciolacu și Ciucă: Am făcut-o pentru România și pentru români

Coaliție / Foto: Inquam Photos

PSD si PNL au depus semnaturile pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie. Inaintea depunerii listei, liderii PSD si PNL au făcut o scurtă baie de multime, salutandu-i pe simpatizantii partidului si dand mana cu acestia. La BEC au ajuns, vineri dimineata, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciuca, Mihai Tudose, Rares Bogdan si Gabriela Firea. Ei au venit impreuna cu masinilie, dupa ce anterior au avut o discutie la noul sedi al aliantei.

10:34 - Nicolae Ciuca si Marcel Ciolacu au depus listelele cu candidatii comuni la europarlamentare la BEC. La finalul depunerii acestor liste, cei doi au facut scurte declaratii depresa.

"Am formalizat depunerea listei comune a aliantei PNL-PSD. E o lista care cuprinde o parte din europarlamentari care si-au desfasurat deja activitatea in Parlamentul European si care au experienta. Sunt si oameni noi. Practic, este o echipa care are mesiunea de a merge la Bruxelles nu pentru PNL, nu pentru PSD, ci pentru Romania, pentru cetatenii Romaniei, astfel incat sa continuam acest proces de dezvoltare cu fonduri europene ca in ultimii 17 ani si putem sa vedem acest lucru. Vom continua sa dezvoltam comunitatile, infrastructura feroviera... Eu am mare incredere in acest demers si sunt convins ca si cetatenii romaniei vad in aceasta lista comuna un angajament al celor doua partide pentru Romania", a declarat Nicolae Ciuca.

"In acest moment este oficial. Am trecut de la stiri pe surse, de la BN-uri. Cele doua partide au constituit o alianta electorala. Am facut-o la fel cum am facut si o coalitie de guvernare. Nu am facut-o nici pentru PSD, nici pentru PNL. Am facut-o pentru a arata ca avem maturitatea politica de a lua o decizie intr-un moment in care Romania nu isi permite sa piarda vreo investitie, vreun ban european sau vreo coerenta, cand vorbim de aderarea terestra la Schengen, de eliminarea vizelor pentru SUA si de aderare la OCDE. Sunt proiectele mari pentru care am creat alianta. Dupa ce romanii vor decide prin vot, vom vedea dupa data de 10 iulie deciziile ulterioare poltiice. Atat eu cat, si dl. Ciuca am facut ceea ce e corect pentru Romania si romani si am dat dovada de maturitate politica si am depasit momentul in care Romania trebuia sa traiasca in circ, scandal si intotdeauna sa folosim si sa impingem romanii de a vota contra. E un moment in care venim cu o oferta adminstrativa, vorbim de o oferta europeana, vorbim de o oferta de stabilitate si nu mai indemnam romanii sa voteze contra unui partid. Intram in alta logica electorala", a spus, la randul sau, Marcel Ciolacu.

"Sunt foarte increzator in bunul simt al romanilor. Este o constructie ampla, speram sa functioneze foarte multi ani, aceasta echipa mixta intre cele doua partide democratice sa fie oglinda activitatii guvernamentale. Tot ce insemnat program de guvernare sa-si gaseasca sustinerea, iar deciziile importante la nivel de UE sa poata fi influentate la realitatea necesitatii romanesti", a transmis Mihai Tudose, cap de lista al aliantei PSD-PNL la europarlamentare.

"Europa are nevoie de Romania (si invers). La fel ca-n anii 30, extremismul isi arata coltii. Noi, reprezentati de  PSD si PNL, trebuie sa dea viitoare majoritate a PE. Avem un razboi crunt la granita, mult prea aproape de Romania, stabilitatea si dezvoltarea sunt cuvintele care speram sa dea incredere romanilor. Aceasta echipa e cea mai reprezentativa pentru Romania, care se va bate pentru tara. Sunt convins ca lista comuna va putea sa negocieze pozitii cheie, sa conteze. Fiecare decizie va fi negociata cu romanii. Multumesc activistilor PNL si PSD si romanilor care ne au acordat votul si celor de la BEC care au procesat datele", a afirmat Rares Bogdan.

UPDATE 10:22 - Inaintea depunerii listei, liderii PSD si PNL au făcut o scurtă baie de multime, salutandu-i pe simpatizantii partidului si dand mana cu acestia. La BEC au ajuns, vineri dimineata, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciuca, Mihai Tudose, Rares Bogdan si Gabriela Firea. Ei au venit impreuna cu masinilie, dupa ce anterior au avut o discutie la sediul partidului.

UPDATE 10:00 - Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca au semnat, vineri dimineata, listele comune ale celor doua partide pentru europarlamenatrele din 9 iunie. Ulterior, acestia au plecat la Biroul Electoral Central pentru a depune aceste liste.

Lista e deschisa de social-democratul Mihai Tudose, urmata de Rares Bogdan (PNL) si Gabriela Firea (PSD). E o lista care contine 42 de nume. Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan declara că Alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari.

LISTA PSD PENTRU PARLAMENTUL EUROPEAN

Mihai Tudose – prim-vicepreședinte PSD
Gabriela Firea – prim-vicepreședinte PSD
Claudiu Manda – președinte PSD Dolj
Vasile Dîncu – președintele Consiliului Național al PSD
Victor Negrescu – președinte PES
Maria Grapini – europarlamentar
Gheorghe Cârciu - secretar de stat
Dragoș Benea – președinte PSD Bacău
Titus Corlățean – senator
Dan Nica – europarlamentar

Sursa: Realitatea PLUS

Titlu: LISTA PNL PENTRU PARLAMENTUL EUROPEAN

Rareș Bogdan – prim-vicepreședinte PNL
Dan Motreanu – prim-vicepreședinte PNL
Adina Vălean – comisar european
Daniel Buda – europarlamentar
Siegfried Mureșan – europarlamentar
Mircea Hava – europarlamentar
Gheorghe Falcă – vicepreședinte PNL
Virgil Popescu – președinte PNL Mehedinți
Alexandru Muraru – președinte PNL Iași
Mara Mareș – președinte Tineretul Liberal

Sursa: Realitatea PLUS

ȘTIREA INIȚIALĂ

Vorbim de alegerile locale, aici existand tensiuni uriase ce pornesc de la migratia primarilor, care continua si acum, desi au fost transmise semnale din partea liderilor Coalitiei, in special din partea liberalilor, care nu spus ca nu si-ar mai dori sa continue acest fenomen.

Coaliția, la aceeași masă, în Capitală, dar la cuțite în țară. Discuții cruciale între Ciolacu și Ciucă: mărul discordiei - exodul primarilor

Liderul PNL Nicolae Ciuca spunea ca nu este de acord cu aceste mutari de la un partid la altul. Stim ca cei doi lideri s-au inteles in secret ca PNL si PSD sa nu-si mai ia reciproc primarii, dar nu s-a mai intamplat acest lucru.

Liderii celor doua partide trebuie sa ia cat mai curand o decizie in ceea ce privesc primariile asupra carora nu s-au inteles pana acum, si asta deoarece astazi merg sa depunsa semnaturile pentru lista la europarlamentare, dar nu si pentru lista la alegerile locale, ambele urmand sa aiba loc la aceeasi data - 9 iunie. In curand, este de asteptat sa vedem o decizie si in aceasta privinta.

Nicolae Ciucă: Rostul Coaliţiei de astăzi este să finalizăm toate aspectele care ţin de Capitală. Când se va face înregistrarea alianţei PNL-PSD la AEP

Tensiuni exista si in ceea ce priveste alegerile prezidentiale. Am vazut semnale contradictorii din partea liderilor Coalitiei. Pe de o parte, liderii social-democrati au transmis ca, cel mai probabil, vom vedea o alianta PSD-PNL si la alegerile prezidentiale. Potrivit acestora, cel mai probabil un candidat comun. Spunea si Vasile Dancu ca se asteapta ca se asteapta ca aceasta sa fie concluzia negocierilor din Coalitie. Daca ne uitam insa in tabara liberala, Rares Bogdan a spus de mai multe ori ca Nicolae Ciuca trebuie sa candideze neaparat pentru functia de presedinte al tarii.

Stim ca si social-democratii fac presiuni ca Marcel Ciolacu sa fie candidatul pentru prezidentiale. Vom vedea, deci, negocieri foarte dure pe marginea acestui subiect.

Liderii din cele doua partide spuneau ca aceste negocieri vor fi purtate dupa alegerile locale si europarlamentare. Cu toate astea, ele se poarta chiar daca nu direct, ci indirect, liderii din cele doua partide transmitand fiecare ca vor sa ocupe acel loc de la Cotroceni.

Mai multe articole despre:
psd pnl semnaturi europarlamentare coalitie