MENIU

PSD respinge în Parlament ce a promis programul de guvernare: Cele 500 de creşe, respinse în plen

Parlamentarii coaliției de guvernare PSD-ALDE, susținuți și de UDMR, au respins miercuri propunerea legislativă prin care Guvernul ar fi obligat ca, începând din 2017, într-o perioadă de 4 ani, să finanțeze cu 175 milioane de euro, din fonduri bugetare, construcția a 554 de creșe în toată țara, anunţă profit.ro 

Comisia de specialitate a votat un raport de respingere a proiectului, deși acesta fusese promovat în legislatura trecută cu sprijinul majorității PSD-UNPR. Proiectul a fost respins miercuri de plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, deși fusese adoptat în iunie anul trecut de senatori.

Opoziția a calificat atitudinea coaliției guevrnamentale drept una pur electorală, pentru că a susținut anumite proiecte înainte de alegeri, iar acum, având propriul guvern, este nevoită să le respingă, argumentând neasigurarea surselor de finanțare în proiect.

De altfel, doar parlamentarii opoziției au fost cei care au votat în favoarea proiectului. Parlamentarii PSD și din fostul UNPR au inițiat și susținut în legislatura trecută propunerea legislativă prin care creșele ar fi trebuit construite în fiecare localitate cu peste 10.000 de locuitori, prețul unei singure creșe fiind estimat la 1,4 milioane lei.

Majoritatea senatorilor și deputaților PSD susțineau, în proiectul de lege, derularea Programului Național “Creșe pentru Copiii României”, argumentând că locurile în creșe și grădinițe sunt insuficiente, iar părinții care doresc să revină în câmpul muncii după concediul legal de creștere a copilului sunt nevoiți să apeleze la serviciile neprofesionalizate și nefiscalizate furnizate de bone sau la creșe particulare mai scumpe.

Şi Guvernul Grindeanu s-a opus legii, pe motiv că programul are în vedere realizarea de creşe numai în localităţi cu peste 10.000 locuitori, adică în doar 10% din localităţi, 90% din localităţi înregistrând un număr mai mic de locuitori. „Creşele nu se adresază locuitorilor, ci copiilor", a argumentat reprezentantul Guvernului la dezbaterile din Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor. Însă problema creşelor şi a grădiniţelor este stirngentă în oraşele mari, căci în localităţile mici, care oricum sunt depopulate, există câte o grădiniţă.

Mai multe articole despre:
măsuri proiect de lege anunţ decizii