MENIU

PSD, prima şedinţă BPN cu Liviu Dragnea preşedinte: Am văzut o oarecare stare de nervozitate!

PSD a avut la ora 11.00, prima şedinţă de când Liviu Dragnea este preşedinte interimar, în care urma să prezinte planul de reconstrucţie a PSD. a declarat luni că este firesc ca prim-ministrul și ministrul Finanțelor să prezinte conducerii PSD proiectul de ordonanță privind rectificarea bugetară, explicând că PSD sprijină acțiunile Guvernului și este bine să fie informat. 

"Am văzut o oarecare stare de nervozitate că în cadrul BPN al PSD prim-ministrul și ministrul de Finanțe prezintă proiectul de ordonanță privind rectificarea. Este un lucru convenit cu prim-ministrul, este o stare de normalitate, PSD sprijină acțiunile Guvernului și pentru asta este bine să fie informat, pentru că ordonanța de rectificare practic este un act normativ care contribuie la continuarea dezvoltării economice a acestei țări. Este firesc ca PSD să fie informat pentru a putea sprijini și public, și în teritoriu acest act foarte important, este vorba de o rectificare pozitivă, sunt mai mulți bani la buget, care trebuie realocați pentru a continua atât programele sociale, cât și programele de investiții", a spus Dragnea la începutul ședinței Biroului Permanent Național al PSD.

El a adăugat că luni după-amiază, în ședința coaliției de guvernare, se va discuta din nou despre acest proiect de rectificare, pentru că "există un parteneriat corect și firesc" între partidele care formează coaliția și Guvernul.

Dragnea a precizat că în ședința BPN ministrul Muncii Rovana Plumb va prezenta calendarul pentru elaborarea și dezbaterea publică a legii salarizării și vor fi discutate, de asemenea, și câteva chestiuni de organizare internă.

 

În strategia sa, Dragnea a inclus un sistem de comunicare publică mai eficient, o "valorizare" a lui Valeriu Zgonea pentru relaţiile cu ambasadele, o colaborare mai bun cu şefii de CJ şi primarii prin intermediul lui Marian Oprişan, preşedintele UNCJR, şi Robert Negoiţă, preşedintele Asociaţiilor Municipiilor, dar şi o reaşezare a şefiei TSD.  În plus, Dragnea nu renunţă nici la planul său pentru regionalizare şi descentralizare, prin care şefii de CJ şi primarii primesc mai multe atribuţii de la centru. Pe ordinea de zi a şedinţei se află şi rectificarea bugetară, Eugen Teodorovici urmând să prezinte proiectul în faţa liderilor PSD.

Săptămâna trecută, în prima conferinţă de presă, după ce a preluat şefia PSD, Liviu Dragnea precizat că formațiunea trebuie "să iasă din pasivitate", după ce în ultimul timp nu a avut o voce politică conturată.

"Astăzi am venit la sediul partidului după CExN-ul de ieri. Am avut întâlniri cu mai mulţi colegi astăzi. Lucrez la finalizarea unui plan de acţiuni, politice şi admnistrative, precum şi o discuţie pe care am început-o privind comunicarea. Am avut o disucţie de dimineaţă cu prim-ministrul. Am discutat despre modul în care partidul va colabora cu Guvernul. Luni, voi prezenta în Biroul Permanent Național un plan pentru reconstrucția PSD. Este extrem de important ca PSD să iasă din pasivitate. Din diverse motive — nefiind cineva vinovat anume—, în ultimele luni PSD nu a avut o voce politică conturata. Îl susţinem pe Victor Ponta ca prim-ministru. Relaţia în coaliţia de guvernare va fi şi mai mult. Ministrul de Finanţe să prezinte luni proiectul de rectificare", a mai precizat Dragnea.

Liviu Dragnea a precizat că în cadrul PSD se va organiza "un sistem de comunicare publică mult mai eficient, cum a fost la un moment dat, în așa fel încât relația dintre centru și județe să fie mult mai eficientă:

"Păstrarea guvenării este importantă pentru membrii partidului.Luni voi prezenta un plan pentru reconstrucţia PSD. Este important ca PSD să iasă din impasivitate. PSD nu a avut o voce politică conturată. Nu mă refer doar la o voce. Oamenii cu experienţă nu au reuşit să transmită ceea ce Guvernul a făcut. Vom organiza un sistem de comunicare publică mult mai eficient, aşa cum a fost în PSD până la un moment dat. PSD este un partid deschis. Nu trebuie să existe pereţi, ci trebuie să intre oricine are viziuni de stânga"

Președintele interimar al PSD a precizat și implicarea lui Valeriu Zgonea în planul de reconstrucție al PSD, în calitatea acestuia de președinte al Camerei Deputaților, având în vedere, printre altele, relațiile foarte bune pe care acesta le are în plan extern.

"Vreau să mă gândesc la generații. (...) Nu cred că este bine ca experiența politică a unor oameni care au condus acest partid de-a lungul timpului, așa cum sunt Ion Iliescu, Adrian Năstase, (...) să nu fie folosită. De asemenea, este vorba de promovarea în mod efectiv a tinerilor. Tinerii din generația lui Victor Ponta au urcat deja în echipa mare. La TSD a rămas numai Mihai Sturzu, care este un om în care am foarte mare încredere, dar trebuie reîmprospătată garnitura de tineri din TSD. Rovana Plumb va fi sprijinită de mine pentru a eficientiza departamentele PSD. Sper să ajungem la eficienţa pe care o aveau departamentele pe vremea lui Adrian Năstase. Valeriu Zgonea are o relaţie externă foarte bună, cu ambasadele. Vreau să eficientizăm aceste relaţii. Cred că una din marile greşeli pe care le poate face un partid este ca mereu să aibă un nou început. Vreau să fiu liantul dintre generaţii", a mai spus noul preşedinte interimar PSD.