MENIU

PSD închide gura baronilor cu pensii speciale

Vot în Parlament

PSD închide gura baronilor cu pensii speciale!

PSD închide gura baronilor cu pensii speciale!PSD pregăteşte pensii speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene. Asta după ce Liviu Dragnea le-a promis mai multe beneficii aleșilor locali.

Senatorul USR Florina Presadă dezvăluie, pe Facebook, că Asociaţia Oraşelor din România şi Asociaţia Comunelor din România, conduse de primari PSD, au trimis chiar amendamente la Parlament.

Parlamentari de la PSD, UDMR, PNL și PMP au depus pe 12 martie un nou proiect de modificare a Statutului aleșilor locali, astfel încât aceștia să beneficieze de pensii speciale, după modelul senatorilor și deputaților. O încercare similară a fost și în 2016, dar a fost stopată de Curtea Constituțională, sesizată de Guvernul tehnocrat de atunci.

Această iniţiativă vine să revizuiască o propunere din anul 2015, când Parlamentul a adoptat un proiect de lege care prevedea că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene vor primi indemnizaţii speciale dacă au ocupat una dintre aceste funcţii timp de cel puţin doi ani. Cuantumul indemnizaţiei era calculat în limita a trei mandate, ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară. 

Parlamentarii au revizuit proiectul şi au venit cu o propunere care „a avut în vedere criticile formulate de Curtea Constituţională a României”. Motivaţia lor este că „nivelul redus al pensiilor pentru limită de vârstă de care beneficiază primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene din România generează profunde inechităţi între pensiile primite de aceştia şi pensiile primite de unii subordonaţi ai acestora”.

Conform proiectului, indemnizaţia de vârstă pentru aleşii locali va fi acordată începând cu anul 2019, în limita a trei mandate complete, iar cuantumul indemnizaţiei este calculat acum ca produs al numărului de mandate cu 0,25 din salariul minim brut garantat în plată.

Potrivit proiectului, nu vor avea dreptul la indemnizaţia prevăzută de prezenta lege primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene condamnaţi pentru acte şi fapte de corupţie, nici cei urmăriţi penal sau trimişi în judecată pentru acte şi fapte săvârşite în exercitarea funcţiilor, până la achitarea lor definitivă.


Mai multe articole despre:
PSD pensii speciale alesii locali