MENIU

Victor Ponta, după ședința PSD: Opinia unanimă, ne continuăm guvernarea, pentru că este bună

Forfotă mare la PSD. Social-democraţii au discutat astăzi, în şedinţa Comitetului Executiv, dacă îl mai susţin în continuare pe Victor Ponta la şefia Guvernului. La final, Victor Ponta a anunțat că PSD susține continuarea guvernării, adăugând că va urma și o ședință a coaliției de guvernare. Pe de altă parte, Liviu Dragnea a subliniat încă de duminică seară, că premierul are susţinerea sa. În interiorul coaliţiei părerile sunt, însă, împărţite. Un senator UNPR i-a cerut demisia, iar şeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că situaţia premierului trebuie discutată şi în Coaliţie.

Update 13.45. Ședința coaliției de guvernare va avea loc la ora 14.00, în biroul lui Valeriu Zgonea.

Update 13:30 Liviu Dragnea a vorbit despre candidatura sa la șefia PSD, spunând că din ce în ce mai multe oragnizații îi cer să candideze:

”În următoarele zile o să finalizez un eventual proiect. Mă gândesc foarte serios la aceasta candidatură. Simt că partidul are nevoie de o schimbare profundă faţă de statul de drept, faţă de Justiţie. Am început să le pun pe hârtie. Din ce în ce mai multe organizaţii îmi cer să candidez(...) Refuz să cred că un parlamentar al PSD şantajează. O să avem o discuţie cu grupurile. Un partid nu poate fi condus cu biciul. Mi se pare profund greşit să ameninţi cu sancţiuni. Principalul subiect la coaliţie este moţiunea de cenzură“, a mai spus președintele interimar al PSD.


Update 13:23. Întrebat dacă are sprijinul colegilor pentru continurea guvernării, Ponta a spus, după ședință:

”Este normal acest lucru, am discutat și cu domnul Oprea, și cu domnul Tăriceanu ne vedem. Important esta ca toate lucrurile bune pe care le-am facut, să avem stabilitate. Domnul președinte Dragnea le-a zis că e motiune de cenzura și ca opinia uanimă esteca trebuie sa ne continuam guvernarea, ca este o guvernare buna. Toată lumea e de acord ca ne facem treaba, mai puțin PNL. Mergem mai departe (..) Nu vreti sa discutam la televizor dosarul? Eu înțeleg că a fost făcut pentru televizor, dar eu mă duc la judecător”, a  declarat Ponta.

 Pe de altă parte, premierul a mai spus 

Update 13.07: Ședința s-a încheiat. Membrii PSD au început să părăsească sala.

Update 13.04: Nu toți liderii PSD se află la ședință. Marian Oprișan se numără printre cei absenți.

Update 12.47: Un senator PSD a iesit din ședință și a declarat, în jurul orei 12.30, că încă se mai discută despre organizarea Congresului, situația juridică a lui Victor Ponta nefiind luată în discuție până acum. Totodată, a fost stabilită o altă ședință CExN, care va avea loc pe 30 septembrie.

Update 12.12: Liderii PSD au votat schimbarea datei Congresului, de pe 11 octombrie, cum fusese discutat iniţial în Biroul Politic Naţional, pe 18 octombrie, au declarat, pentru Mediafax, surse social-democrate.

Potrivit aceloraşi surse, Comitetul Executiv Naţional a aprobat şi noul calendar pentru pregătirea Congresului. Astfel, candidaturile vor fi depuse şi înscrise oficial între 21 şi 29 septembrie, urmând o nouă şedinţă a Comitetului Executiv Naţional pe 30 septembrie, pentru aprobarea candidaturilor. Mai mult, pe 11 octombrie vor fi organizate scrutine în organizaţiile PSD, în baza noului sistem universal de alegere a preşedintelui formaţiunii, când toţi membrii PSD vor vota pentru noul lider. La Congresul de pe 18 octombrie vor fi alese şi restul funcţiilor din conducerea partidului. Pentru organizarea Congresului se va forma o comisie care se va ocupa de intreaga organizare.

Update 11.29: Senatorul PSD, Daniel Savu, a ieșit din ședință și a precizat în fața presei că în sală se discută despre situația juridică lui Victor Ponta, la propunerea lui Liviu Dragnea. 

Dragnea: PSD își dorește să rămână la guvernare

 

Update 11:20. Liviu Dragnea, Victor Ponta și Valeriu Zgonea au venit împreună la ședința CEXn. Anterior, aceștia au stat în biroul președintelui Camerei Deputaților. Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, înainte de a intra la ședința Comitetului Executiv, că se va discuta despre rămânerea PSD la guvernare și sprijinul politic pentru Victor Ponta.

Care a fost singura declarație a lui Victor Ponta când a ajuns la ședința CEXn. Cum a evitat presa

 

În schimb, Victor Ponta a vrut să evite presa și i-a spus lui Zgonea să meargă prin partea stângă, pentru a evita întrebările jurnaliștilor. Întrebat, în cele din urmă, dacă UNPR va susține Executivul la moțiunea de cenzură, Ponta a răspuns: "Bineînțeles. Am vorbit deja. V-a spus domnul Oprea de fiecare dată (...) Întrebați-l acum și vă zice".

Update 11.00 La ședință a venit și Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, care a spus că în opinia sa, ceea ce i se întâmplă lui Victor Ponta ”este o mizerie”. 

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, s-a întâlnit cu mai mulţi membri social-democraţi, cu o zi înainte de Comitetul executiv al partidului.

"Ponta are susținerea fermă a PSD, a mea personală o are, mâine vom discuta despre poziția partidului și despre, eventual, măsura de cenzură pe care o propune PNL. Eu o să le propun colegilor să nu votăm moțiunea de cenzură. Dacă aceștia o vor... Victor Ponta vrea să rămână în fruntea Guvernului", spunea, duminică, Liviu Dragnea.

Şi alţi membri PSD îl susţin pe Victor Ponta.

"Astăzi este ziua lui Victor Ponta și o să-i spun 'La mulți ani!'. Ca simplu membru de partid, știu că există multe opinii referitoare la aceasta problemă a lui Victor Ponta. Dar judec astăzi lucrurile - ce e bine pentru România. Victor Ponta, ca prim-ministru, are rezultate foarte bune. România merge pe un drum bun. El și-a câștigat legitimitatea ca prim-ministru printr-un vot a al Parlamentului și al oamenilor. Are o problemă personală, judiciară pentru vremea când nu era prim-ministru. De ce să stricăm tot ce funcționează?", a declarat primarul suspendat al Iașiului, Gheorghe Nichita.

La rândul său, copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că este obligatoriu ca şi actuala coaliţie de guvernare să se reunească şi să discute situaţia premierului.

"Probabil că intrăm într-o criză politică, îmi este greu să anticipez care va fi reacţia premierului, vom vedea şi sigur că, fără doar şi poate, e obligatoriu ca actuala coaliţie de guvernare să se reunească şi să discute situaţia aceasta", a declarat Tăriceanu într-o emisiune televizată.

Pe de altă parte, un senator din arcul guvernamental consideră că Ponta ar trebui să demisioneze.

„Nu am nimic cu Victor Ponta, dar în ipostaza în care se află, având în vedere că a părăsit şi conducerea PSD-ului… Se pare că acea prevedere statutară a făcut-o numai pentru el. Dacă ar fi ştiut ce i se întâmplă, probabil că n-ar fi luat-o. Dar, acuma, cred că ar trebui să facă pasul înapoi. Deşi e o presiune mare şi din partid asupra lui, că PSD-ul nu vrea să piardă guvernarea… Nimeni nu-i promite că se va nominaliza un premier din coaliţia actuală majoritară în Parlament. Faptul că Victor Ponta ar trebui să demisioneze este o părere personală, UNPR-ul nu s-a pronunţat în legătură cu această situaţie a primului ministru. (…) Situaţia în care se află Victor Ponta la ora actuală este delicată şi pune într-o ipostază neplăcută însăşi imaginea României”, spune senatorul UNPR.