MENIU

PSD, congres extraordinar pe 29 iunie! Tabăra Dăncilă, victorie pe linie

Lupte intestine în PSD pentru preluarea șefiei partidului
<p>Paul Stănescu</p>

PSD va avea congres extraordinar pe 29 iunie. Decizia a fost luată vineri, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al social-democraţilor, în care tabără favorabilă premierului Viorica Dăncilă a avut câştig de cauză. Tot la CEX, președintele executiv Paul Stănescu a demisionat la numai o săptămână de când a acceptat funcția, tocmai din cauza discordiei privind data congresului. Stănescu, dar şi Gabriela Firea, doreau ca alegerile interne să fie organizate în toamnă, chiar şi după cele prezidențiale. 

La Congresul de la sfârşitul lunii iunie va fi modificat statutul și apoi ales un nou președinte al PSD. În prezent, acesta este ales de către toți membrii partidului, dar se dorește revenirea la sistemul de alegere în interiorul Congresului. Ulterior, liderii PSD vor alege candidatul la alegerile prezidențiale.

După condamnarea lui Liviu Dragnea la închisoare, PSD a rămas cu o conducere interimară, însă nu este clar deocamdată dacă la acest congres va fi ales şi noul preşedinte al partidului sau dacă va fi menţinut interimatul asigurat de Viorica Dăncilă, cel puţin până la alegerile prezidenţiale.

Zi de foc în PSD! Trei tabere luptă pentru putere 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, la finalul Comitetului Executiv Naţional al PSD, că a susţinut în cadrul şedinţei că organizarea atât de rapidă a unui congres nu este oportună.

"Eu unul am considerat în Comitetul Executiv că un congres atât de rapid nu este oportun. Prioritatea mea este, totuşi, moţiunea. Şi a rămas în continuare, fără doar şi poate. (...) Părerea mea e că trebuia o analiză mai aprofundată şi asupra trecutului. Să ne facem nişte planuri pentru viitor. Am înţeles că proiectul politic va fi coordonat de domnul Marian Oprişan. Vedem cum stăm la congres. (...) Este foarte multă lume care îşi doreşte o stabilitate. Asta este... Vom face congres", a declarat el.

Ciolacu a subliniat că, din punct de vedere "matematic", moţiunea nu are şanse de reuşită. Totodată, a infirmat informaţia apărută în presă conform căreia o parte dintre parlamentarii PSD vor susţine moţiunea.

"Eu am vorbit ieri şi nu...", a spus el.

Pe de altă parte, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că susţine organizarea unui congres al partidului cât mai curând.

"Trebuie să facem o mulţime de lucruri şi eu cred că trebuie să comunicăm şi cu colegii din teritoriu. Şi la congres, prin reprezentanţi, putem să facem acest lucru. Şi e foarte bine", a adăugat ea. 

Octavian Hoandră: ”PSD-ul este în pericol de a fi preluat, fărămițat și distrus”

Octavian Hoandră, realizatorul emisiunea Realitatea Românească, a afirmat este foarte complicat să facem un diagnostic acum. ”Observăm că PSD, stânga românească este acum într-un mare pericol. Eu am avut ocazia și plăcerea și îi mulțumescu lui Cozmin Gușă să îl însoțesc prin toată țara cu echipa emisiunii România 2019 și am înformații din toate județele și am avut ocazia să îmi notez diverse lucruri care acum îmi oferă ocazia să înțeleg ce se întâmplă. Unul din motivele pentru care PSD-ul a pierdut alegerile este reprezentat de lupta de neînțeles a lui Dragnea pentru preluarea justiției. Mai importantă decât asta este îndepărtarea propriului electorat”, a spus acesta, adăugând că pentru îndepărtarea de electorat este vinovată și Viorica Dăncilă.

”Această doamnă, nici nu știu cum să îi spun să nu o jignesc, care propunță greu cuvintele în limba română, este astăzi pe cai mari doar pentru căeste foarte ușor de manipulat. Eu cred că prin susținerea doamnei Dăncilă se încearcă o preluare ostilă a PSD de către grupuri din afara partidului”, a spus Octavian Hoandră, adăugând că vorbim despre preluarea unui partid care devenea un pericol.

”PSD-ul este în pericol de a fi preluat, fărămițat și distrus. Dacă asta se va întâmpla se va produce un dezechilibru uriaș pe scena politică românească”, a precizat acesta.

Denise Rifai: PSD-ul cu Dăncile se duce în cap. Citesc că ar fi asistată de oameni care au alte interese

Denise Rifai, realizatoarea emisiunii Legile Puternii, a afirmat că privește cu bucurie această nouă Dăncilă, transformată, însă îi pare rău pentru ce se va întâmpla în perioada următoarea. ”Ea însăși sau însuși, că oricum nu cunoaște gramatica, uită că românii au dat un vot pe 26 mai împotriva lui Dragnea și a analfabeților. Ea s-a dat de trei ori peste cap acum și are alură de primă doamnă și chiar crede că poate îmbrăca haina de premier, de șef de partid sau chiar de președinte. În supraaprecierea pe care li o face, ori îi susură cineva în urechi că ar putea conduce țara, că ar putea reprezenta PSD, însă dacă nu își revine pierde tot. În PSD sunt oameni grei, care nu vor accepta să fie conduși de o analfabetă, de o agramată”, a spus Denise Rigai.

”PSD nu va mai accepta ca Dăncilă să aibă tupeul să conducă de facto PSD , să-l ducă la un scor ridicol, ca acolo se va ajunge dacă PSD iese cu Dăncilă la prezidențiale”, a completat Denise Rifai.

Conform acesteia, este clar că PSD-ul nu-și permite să se ducă în cap și să obține 2% cu Dăncilă la prezidențiale.

”Nu știu cine e Dăncilă azi, cine îi spune că este frumoasă și deșteaptă. Citesc că ar fi asistată de oameni care au alte interese”, a mai spus Denise Rifai, adăugând că cel mai probabil PSD va alege să iasă de la guvernare, iar PNL și USR vor fi nevoiți să intre la guvernare.

”Dăncilă a pierdut contactul cu realitatea”, a completat realizatoarea Realitatea TV, explicând că această femeie a început să creadă că ea este capabilă.

”Nimeni nu se aștepta la o astfel de turnură. Femeia asta se poziționează ca o tipă competentă, nu cred că se uită singură în oglindă, e asistată. Nu vrea să o jignesc, poate este un om minunat, însă mă refer la ea ca produs politic, să conducă PSD, să conducă Palatul Victoria”, spune aceasta.

Denise Rifai a mai spus că în situația în care Dăncilă devine șef al PSD, candidează la prezidențiale, PSD ar obține 2%. ”Este clar ținta unor grupuri de înterese. E foarte ciudat ce se întamplă la ĂSD, iî putem acuza de multe, dar nu de faptul că nu stiu politică. Este un joc foarte ciudat și cineva sigur profită. Mi-ar plăcea ca cei din PSD să se adune, să se unească. Nu-l pot lăsa să se ducă în cap, cu un analfabet la cârma partidului, candidat la prezidențiale”, a încheiat Denise Rifai.

Mai multe articole despre:
PSD