MENIU

Protocol UNPR-PSD. Partidul lui Oprea va respinge alegerile locale în 2 tururi. Ce oferă PSD

Dacă săptămâna trecută erau despărțiți, azi au depus noi jurăminte de credință. Liviu Dragnea și Gabriel Oprea au semnat protocol de colaborare pentru alegeri. Spre nemulțumirea UNPR, documentul nu conține numărul de locuri pe liste comune la parlamentare, aşa cum şi-a dorit Gabriel Oprea. 

UNPR a garantat, în scris, că nu va vota pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. La schimb, UNPR nu a primit decât o promisiune verbală că membrii săi vor candida pe liste cu social-democraţii la alegerile parlamentare.

În protocolul semnat de cei doi lideri, prevederea referitoare la alegerile parlamentare este vagă. În funcţie de rezultatele obţinute la alegerile locale, fiecare partid îşi va face o analiză şi abia apoi se va întocmi un nou acord care să prevadă condiţiile pentru alegerile parlamentare.

Întrebat de jurnaliști cum de a semnat un protocol în care nu este prevăzut un număr fix de locuri eligibile la parlamentare pentru UNPR, Oprea a răspuns:

"Întotdeauna UNPR a avut o relație foarte serioasă și de cuvânt cu PSD. Am stabilit cu domnul președinte Dragnea că și în funcție de performanța noastră de la locale vom avea liste comune pentru alegerile parlamentare și am semnat protocolul".

Dragnea a ținut să îl completeze, afirmând că "nici pentru PSD, nici pentru UNPR nu este trecut un număr de locuri eligibile".

"Dar nici pentru PSD nu este trecut un număr de locuri eligibile. Am ajuns amândoi la concluzia că dacă vrem să facem o înțelegere serioasă, în condițiile în care cele două partide au avut o relație foarte bună, nu are rost să vindem pielea ursului din pădure. După alegerile locale, împreună vom face o evaluare a rezultatului alegerilor, a posibilității pentru alegerile parlamentare și ne vom așeza la masă și în funcție de mai multe date vom lua o decizie", a adăugat Dragnea.

"În Parlamentul României suntem mulți care vrem să se respecte legile. Nu există nicio posibilitate ca această lege să ajungă în plenul Senatului", a punctat Dragnea cu privire la modificarea legii alegerilor locale care să prevadă revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor.

Pe liste separate la locale, dar cu posibilitatea unor alianțe

La alegerile locale, cele două partide merg pe liste separate. Există însă posibilitatea unor alianțe locale. 

Întrebat dacă se poate ajunge la o alianță, pentru București, între cele două partide, Dragnea a răspuns: "Este posibil în orice localitate. Asta face protocolul: dă posibilitatea tuturor organizațiilor noastre și ale UNPR ca în funcție de condițiile specifice din localitate să ia decizia optimă pentru ca șansa la alegeri să fie maximă". 

Criticile PNL

Înţelegerea dintre Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea a atras deja criticile liberalilor. "Protocolul de colaborare semnat de PSD și UNPR demonstrează încă o dată că PSD se teme de alegeri locale în două tururi de scrutin. Doar pentru a-și asigura o majoritate care să respingă în Parlament proiectul de lege[...]PSD asigură intrarea în Parlamentul viitor a unui partid care altfel n-ar fi trecut pragul electoral [...] Înțelegerea ca proiectul de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin să nu fie supus dezbaterii și votului înainte de alegerile locale încalcă în mod flagrant principiul constituțional referitor la statul de drept", se arată într/un comunicat de presă al PNL.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, negociază un protocol similar de colaborare şi cu ALDE, formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu.

Mai multe articole despre:
PSD Gabriel Oprea Liviu Dragnea UNPR