MENIU

Protest în Piaţa Victoriei, cu mii de oameni. Jandarmii, intervenții cu gaze lacrimogene

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Liviu Florin Albei
Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Protestul din faţa Parlamentului s-a mutat, miercuri seară, în Piaţa Victoriei. 15.000 de oameni au scandat "Nu vrem să fim conduşi de hoţi" şi "Dragnea, nu uita, mâine este ziua ta!". Incidentele nu au lipsit: opt oameni au fost ridicați de protestatari, printre care și un ziarist german, iar o femeie a fost preluată de SMURD. Trupele speciale ale Jandarmeriei au fost echipate pentru intervenţie în forţă, iar protestatarii susţin că s-au folosit şi gaze lacrimogene. Circulația a fost blocată pe Bulevardul Kiseleff şi pe Bulevardul Aviatorilor. Protestul s-a stins în jurul orei 23.30. În acelaşi timp, oamenii s-au strâns să protesteze şi în restul ţării, unde s-au mai strâns între 3.000 și 5.000 de oameni: Iaşi, Braşov, Timişoara, Sibiu, Deva, Galaţi. 

Protestul din Piaţa Victoriei a început la ora 18.00. După ora 22.00 numărul protestatarilor a ajuns la 15.000 de oameni, iar aproape de ora 00.00, mai erau puțini oameni la protest.

Realitatea.net și Realitatea TV au redat live, cele mai importante date și imagini foto și video, de la protest:

În zonă au fost sute de jandarmi, unii dintre ei echipați de intervenție. Manifestanţii strigau "Hoţii!", „Nu cedăm!”, ”PSD, ciuma roșie!”, „DNA, să vină să vă ia!” fiind nemulţumiţi de adoptarea în Camera Deputaţilor a modificărilor la Codul de procedură penală. Opt persoane au fost ridicate de jandarmi, iar o femeie a fost luată cu un echipaj SMURD. 

Au avut loc şi incidente în Piaţa Victoriei. Un protestatar a fost ridicat şi târât de jandarmi, pe jos, anunţă Realitatea Tv. Iată imagini:

Pe reţelele de socializare, prostestatarii anunţau că Jandarmeria a folosit gaze lacrimogene. "Ne-au dat cu gaze lacrimogene. Mă dor ochii.. mă doare nasul. Încet.. încet... democrația moare sub guvernarea PSD", a scris pe Facebook Cristian Băcanu.

Între timp, în Piața Victoriei au sosit mai mulţi lideri USR. Printre ei, Dan Barna, preşedintele formaţiunii, dar şi alţi parlamentari USR. A fost prezent şi Vlad Voiculescu, fost ministru la Sănătăţii.

Şi în Sibiu s-au strâns aproximativ 4000 de oameni carea au ieşit în stradă, miercuri seara, să îşi strige nemulţumirile  cu privire la parlamentarii PSD şi ALDE. S-au adunat în Piaţa Mare, cu vuvuzele, fluiere, pancarte şi drapelul României, şi au pornit, în marş, pe străzile oraşului, anunţă realitateadesibiu.net.

Manifestanţii au strigat în nenumărate rânduri „PSD, ciuma roşie”, „Justiţie, nu corupţie”, „Hoţii” şi „Parlament de hoţi şi de mafioţi”. Din balcoane, şi cei care au rămas acasă au început să scandeze, nemulţumiţi de clasa politică.

Iată imagini video de la începutul protestului, în Piaţa Victoriei, în Bucureşti.

Protestul din București a fost anunțat de comunitatea Facebook „Corupția ucide”:

„Azi de la 18.00, în stradă la Victoriei. Aseară a fost un cort evacuat de jandarmi și niște oameni care au dormit pe asfalt. Mai devreme câțiva protestatari au intrat în Parlament și au spus ce trebuia. Diseară, mai mulți. Dacă crezi că trebuie să ne apărăm în fața acestui abuz asupra democrației, libertății și demnității, hai!”.

Scandalul din Parlament

Pe de altă, la protestele din faţa Parlamentului au fost şi incidente. Un deputat PSD a incitat protestatarii, a fost împins și a fost scos dintre manifestanți de jandarmi.

Totodată, au fost imagini incredibile în Parlament. Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă şi Călin Popescu Tăriceanu au avut nevoie de protecția parlamentarilor PSD și a agenţilor de pază, ca să nu ajungă protestatarii la ei. Mai mulți jurnaliști spun că au fost bruscați. În tot acest timp, manifestanții strigau: "Demisia".

Jurnaliștii prezenți au fost îmbrânciţi de oamenii din PSD, iar Liviu Dragnea nu a răspuns la nicio întrebare, în drumul parcurs pe holurile Parlamentului. Practic, deputații PSD au format un cordon viu în jurul celor trei demnitari.

Imagini incredibile! Dragnea, Dăncilă şi Tăriceanu, apărați de parlamentari PSD de furia oamenilor