MENIU

Propunere legislativă a liberalilor: Facilități fiscale pentru firmele care investesc în educație

Liberalii au elaborat un proiect legislativ pentru acordarea de facilități fiscale societăților comerciale interesate să investească în dezvoltarea învățământului profesional.

„Proiectul a fost propus în urma consultării cu principalii agenți economici interesați de dezvoltarea acestei ramuri a sistemului educațional și are ca scop final dezvoltarea întregului mediu de afaceri”, a declarat deputatul PNL Maria Grecea, în cadrul conferinței de presă de astăzi, 8 septembrie 2016, de la Brașov.

„Încurajăm firmele să investească în educație și dorim să creăm un cadru legislativ adecvat acestui scop. Deducerea cheltuielilor ocazionate de dotarea instituțiilor de învățământ este un prim pas pentru susținerea unor astfel de investiții. Societățile comerciale vor fi astfel cointeresate să își dezvolte afacerile și să mărească numărul angajaților, având garanția că vor putea încadra forță de muncă înalt calificată, în raport cu nevoile proprii,” a mai spus deputatul.

Deputatul Maria Grecea consideră dispariția școlilor profesionale drept „o greșeală regretabilă a doamnei Ecaterina Andronescu, o pierdere pentru sistemul educațional românesc”. „Sistemul educațional trebuie să fie adaptat cerințelor pieței. Școlile profesionale au avut întotdeauna o importanță deosebită în evoluția economică și reprezintă o ramură esențială a unui sistem educațional corect organizat. Pentru calificarea eficientă a forței de muncă este necesară orientarea sistemului de învățământ către servicii educaționale utile agenților economici”, a adăugat deputatul PNL Maria Grecea.

Proiectul legislativ a fost inspirat din studiul de caz al Școlii Profesionale Kronstadt, instituție sprijinită de principalii actori ai industriei brașovene. „Am înțeles că acest model de învățământ oferă o șansă multor tineri, dar mai ales comunității, care are nevoie de un sistem centrat atât pe nevoile angajatorilor, cât și pe capacitatea fiecărui elev în parte. Pe parcursul întâlnirilor pe care le-am avut cu agenții economici, mi s-a atras atenția asupra faptului că, în cadrul învățământului liceal profesional, elevii dobândesc o serie de competențe și abilități practice pe care nu le dobândesc nici măcar absolvenții unei facultăți din profilul ingineresc”, a declarat Maria Grecea.

Deputatul s-a întâlnit astăzi, 8 septembrie 2016, cu reprezentanții societății MIELE, care intenționează să înființeze o nouă școală profesională, cu profil electrotehnic.

Liberalii speră ca această propunere legislativă să fie parcursă cu celeritate, pentru ca societățile să poată efectua investițiile necesare deschiderii unităților de învățământ pentru anul școlar 2017-2017.

 

 

 

Mai multe articole despre:
educaţie firme facilităţi