MENIU

Proiect de lege pentru seniori: Un cămin de bătrâni la fiecare 20.000 de locuitori

În cursul săptămânii viitoare, deputatul liberal de Brașov, Maria Grecea, va depune un proiect legislativ care va reglementa înființarea unui cămin pentru persoane vârstnice la fiecare 20.000 de locuitori, instituind totodată posibilitatea unităților administrativ-teritoriale de a se asocia în acest sens.

În județul Brașov, trăiesc 83.915 de persoane peste 65 ani, potrivit datelor disponibile. La aproape 84.000 de bătrâni, există doar o oferta de 147 locuri în cele două cămine de bătrâni de stat (ar putea fi suplimentată cu cel mult 63 de locuri. Așadar, un total de 210 locuri la 84.000 bătrâni. Extrem de puțin, scrie Newsbv.ro.

„Din păcate, o mare parte dintre seniorii noștri traiesc în condiții grele, de cele mai multe ori fiind uitați chiar și de propriile familii. Am fost educată în spiritul respectului față de cei bătrâni, de aceea cred că ar trebui să încercăm să le asigurăm un trai decent și să le facem mai ușoară povara bătrâneții. Este ceva ce, inevitabil, ne va ajunge pe toți din urmă”, își motivează Maria Grecea inițiativa legislativă.

Conform datelor Institutului Național de Statitstică (INS), în România există 3,4 milioane de vârstnici. Statul are în prezent doar 105 centre de batrâni, cu liste de asteptare de mii de bătrâni (cereri de instituționalizare), cazuri sociale sau persoane care nu au aparținător, iar primăria nu le asigură servicii de îngrijire la domiciliu. Primăriile sunt obligate să ofere servicii sociale acestei categorii de persoane vulnerabile și dependente, dar acest lucru este, din păcate, mai curând o excepție în România.

Este foarte costisitor pentru primării să rezolve cazurile sociale în situația în care nu sunt suficiente locuri în căminele de stat. Trebuie să apeleze la cămnele private și să susțină costurile serviciilor parțial sau în totalitate, pentru cazurile sociale deosebite.

Ne lovim de două situații: fie nu avem suficiente astfel de cămine pentru persoane vârstnice a căror utilitate este din ce în ce mai evidentă dat fiind că sute de bătrâni au rămas ai nimănui, fără un acoperiș deasupra capului, fie astfel de așezăminte rămân un lux pentru marea majoritate a celor care nu mai au o familie care să îi îngrijească.

„Consider că aceste cămine sunt la fel de necesare ca orice alt serviciu social pus la dispoziția cetățenilor. În plus, după o viață marcată de muncă și sacrificii, românii trebuie să se bucure de o pensie decentă și de asistență de calitate”, a mai spus Grecea.

Mai trebuie spus și că 1 din 3 adulți care au în îngrijire un bătrân au în îngrijire și un copil minor, cel puțin.

Deputatul liberal reamintește că în 2011 au fost desființate 67 de spitale, decizia de atunci fiind aceea de a le transforma în cămine de bătrâni. Doar 19 dintre acestea funcționează în prezent ca centre de batrâni

La 1 ianuarie 2015, România avea 3,4 milioane de bătrâni, în timp ce copiii de până în 14 ani sunt doar 3,3 milioane. Viitorul arată și mai îngrijorător din punct de vedere demografic: vârsta medie a românilor va continua să crească. Astfel, dacă în 2015, 15,5% din populația țării sunt copii sub 14 ani, 60% au între 15 si 59 de ani, 24% între 60 și 80 de ani și 4% peste 80 de ani. În 2050, doar 14% din populația României vor fi copii sub 14 ani, 49% între 15 și 59 de ani, 26% între 60 și 80 de ani, și aproape 9% peste 80 de ani.

Mai multe articole despre:
bătrâni Maria Grecea proiect lege