MENIU

Prima reacție a României în scandalul uciderii generalului iranian de către SUA

România condamnă "în mod ferm" atacul împotriva Ambasada Statelor Unite din Irak și consideră că detensionarea conflictului este esențială în acest caz, a transmis Ministerul Afacerilor Externe, într-un mesaj pe Twitter. 

Aceasta este prima reacție e oficialilor de la București după asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani. "România este profund îngrijorată de recentele evoluții din Orientul Mijlociu după atacul împotriva Ambasadei SUA în Irak - pe care îl condamnă în mod ferm - și de măsurile preventive luate în consecință de SUA. Detensionarea este esențială pentru a evita o deteriorare suplimentară a situației de securitate", transmite Ministerul Afacerilor Externe. 

Sâmbătă, NATO şi-a suspendat operaţiunile de antrenament din Irak. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice. 

Misiunea NATO în Irak, care numără câteva sute de soldaţi, antrenează din octombrie 2018 forţele acestei ţări, la solicitarea guvernului irakian, pentru a împiedica revenirea grupării jihadiste Stat Islamic. 

Măsura vine după ce un nou raid aerian american a lovit, sâmbătă dimineaţă, pozițiile miliţiilor pro-iraniene din Bagdad. Atacul ar fi avut ca țintă încă un comandant al milițiilor pro-iraniene. În capitala Irakului s-a adunat o mare de oameni în jurul sicriului generalului ucis de americani. 

Statele Unite şi aliaţii săi au suspendat pregătirea forţelor irakiene din cauza ameninţării crescute cu care se confruntă. Pentagonul trimite aproape 3.000 de trupe suplimentare în Orientul Mijlociu ca măsură de precauţie pe fondul ameninţărilor tot mai mari la adresa forţelor americane din regiune. Afganistanul şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu o posibilă intensificare a violenţelor în regiune. Țara afectată de război, a făcut apel atât la Iranul vecin, cât şi la SUA, partenerul său strategic, să împiedice orice escaladare a violenţelor.

Tensiunile între Statele Unite și Iran sunt vechi de 40 de ani, dar până acum niciun lider nu a recunoscut deschis că a dat ordin ca un oficial iranian să fie ucis.

Mai multe articole despre:
rmania nato sua iran mae