MENIU

Preşedintele atacă Guvernul, după ce i-a tăiat din bani: A apelat la o formă de sabotaj bugetar!

Administraţia Prezidenţială critică rectificarea bugetară a Guvernului, precizând că, prin tăierea fondurilor Preşedinţiei cu 11 milioane de lei, îi este blocată activitatea, iar România nu-şi va putea păstra angajamentele, precum Summit-ul celor 3 mări, a anunţat Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt. Ulterior Administraţoa a transmis noi precizări după ce Eugen Teodorovici a declarat că preşedintele are deja semnate contracte pentru deplasări. Astfel, Palatul Cotroceni îl contrazice şi spune că "angajarea sumelor pentru deplasări externe se realizează în momentul semnării contractelor aferente, nu înainte". Totodată, Palatul Cotroceni mai precizează că Dăncilă l-a mandatat pe Vâlcov să poarte discuţii cu pentru rectificare. 

Mădălina Dobrovolschi a declarat la Cotroceni că rectificarea bugetară a Administraţiei Prezidenţiale nu are nicio legătură cu necesitatea rectificării bugetului naţional, iar consecinţele sunt grave, pentru că "rectificarea bugetară ne blochează activitatea".

 Dobrovolschi: Guvernul îl împiedică pe președinte să-și ducă la îndeplinire prerogativele constituționale. 

"Este un instrument de sancționare a instituțiilor nesubordonate PSD. Este o încălcare grosolană. Acum Guvernul apelează la această formă de sabotaj bugetar. Aici nu e vorba despre Klaus Iohannis, ci despre statul român. Avem dovada clară că reducerea bugetului e o decizie arbitrară. Guvernul îl împiedică pe președinte să-și ducă la îndeplinire prerogativele constituționale. România nu va putea fi reprezentată și nu își va putea onora angajamentele asumate: summitul Inițiativei celor trei mări și președinția Consiliului UE. Aceste decizie afectează grav și iresponsabil interesele României. Partenerii vor afla că Guvernul blochează angajamentele țării noastre. Argumentul invocat de Liviu Dragnea e complet fals, presedintele PSD induce în eroare opinia publică", a spus Dobrovolschi.

Totodată, Mădălina Dobrovolschi a precizat că Administraţia Prezidenţială a aflat săptămâna trecută, din declaraţiile premierului, şi ulterior dintr-un document publicat pe site-ul Guvernului, că figurează pe o listă în care se regăsesc instituţiile statului care vor avea o rectificare negativă de peste 10 milioane de lei.

"Includerea Administraţiei Prezidenţiale pe lista respectivă este cu atât mai surprinzătoare cu cât Ministerul Finanţelor Publice ne-a informat iniţial că bugetul va fi diminuat cu 2,869 milioane de lei, reprezentând sumele reţinute în procent de 10% de la titlurile 'Bunuri şi servicii' şi 'Cheltuieli de capital'. În cursul zilei de vineri, 3 august 2018, în urma discuţiilor dintre reprezentanţii Guvernului şi ai Administraţiei Prezidenţiale, purtate după publicarea documentului menţionat pe site-ul Guvernului, am aflat că, de fapt, bugetul instituţiei prezidenţiale este propus pentru diminuare cu 11,109 milioane de lei, sumă rezultată din reduceri de 13 milioane de lei, concomitent cu suplimentarea necesară a cheltuielilor de personal", a arătat Dobrovolschi.

Ea a precizat că Administraţia Prezidenţială a transmis către Guvern o adresă în care arată de ce o asemenea rectificare de amploare, aproximativ 19% din bugetul aprobat, ar bloca efectiv activitatea în acest an, prezentând în mod argumentat necesităţile de finanţare pentru trimestrul al III-lea din acest an.

"Guvernul a ignorat cu bună ştiinţă toate argumentele şi a menţinut decizia reducerii creditelor bugetare, după cum rezultă din proiectul de ordonanţă publicat aseară pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, pentru consultare publică. Avem, astfel, dovada clară că reducerea bugetului Administraţiei Prezidenţiale este o decizie arbitrară, bazată pe raţiuni strict politice. În aceste condiţii, Guvernul îl împiedică pe preşedintele României să îşi ducă la îndeplinire exercitarea atribuţiilor sale constituţionale", a spus Mădălina Dobrovolschi.

Ce bugete au fost tăiate

Reamintim că potrivit proiectului de rectificare bugetară, principalele diminuări de credite vor fi la Serviciul Român de Informaţii (-113 milioane de lei), Ministerul Cercetării şi Inovării (-122,1 milioane de lei), Ministerul Energiei (-45,7 milioane de lei), Ministerul Dezvoltării (-44,2 milioane lei), Ministerul Afacerilor Externe (-35,1 milioane lei), Serviciul de Protecţie şi Pază (-22,7 milioane de lei), Ministerul Turismului (-17,3 milioane de lei), Ministerul Mediului (-17 milioane de lei), Serviciul de Informaţii Externe (-16,5 milioane de lei), Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (-16,2 milioane lei), Ministerul Economiei (-15 milioane lei), Administraţia Prezidenţială (- 11 milioane de lei).

Eugen Teodorovici îi răspunde lui Iohannis, în privinţa bugetului tăiat. Ce explicaţie are

Preşedinţia, noi precizări după declaraţiie lui Teodorovici, despre contractele pentru deplasări