MENIU

Preşedintele Curţii de Conturi: Bugetul României, fraudat cu 2 miliarde de euro, în doar 10 ani

Nicolae Văcăroiu, președintele Curții de Conturi a României, a explicat că bugetul public din România a fost fraudat în ultimii 10 ani de 2,1 miliarde de euro. Acesta a anunţat la Europa FM că de vină sunt corupția, neglijența în serviciu și schimbarea permanentă a legislației.

Nicolae Văcăroiu spune că cele mai multe prejudicii sunt comise cu bună știință chiar la nivel guvernamental. De exemplu, numai în 2014, Guvernul, condus de Victor Ponta, a luat de la bugetul de investiții 2 miliarde de lei.

Banii au fost transferați la fondul de rezervă al Guvernului și împărțiți nejustificat primăriilor și consiliilor județene prin ordonanțe de urgență. 

"Este îngrijorător faptul că aceşti două miliarde s-au dus la creşterea rezervei Guvernului şi au plecat către primării şi s-au dus spre alte destinaţii. Deci au majorat fondul ăla de rezervă. Ceea ce mă îngrijorează (este – n.r.) că restul de valoare de investiţii, prevăzut în buget, daţi afară din 26 de miliarde trei sau şase şi rămân 20 de miliarde. Banii aceia trebuie utilizaţi cu maximă eficienţă", a declarat Nicolae Văcăroiu, la Europa FM, potrivit Mediafax.

În ultimii ani, instituţia a sesizat parchetele în aproape 700 de cazuri. Alte 70 de sesizări urmează să fie trimise procurorilor. Unul dintre ele se referă la vânzarea unui teren al unei instituţii de stat cu 2 euro metrul pătrat deşi valoarea sa era de 1.500 de euro metrul pătrat. Cazul a fost trimis la DNA.

Președintele Curții de Conturi spune că în ultimii ani, instituția a sesizat parchetele în aproape 700 de cazuri. Alte 70 de sesizări urmează să fie trimise procurorilor.

Unul dintre ele se referă la vânzarea unui teren al unei instituții de stat cu 2 euro metrul pătrat deși valoarea sa era de 1.500 de euro metrul pătrat. Cazul a fost trimis la DNA încă de acum trei ani.